czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:196/283)

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie 154

główkę kapusty włoskiej. Kupiłam. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było.Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa. Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie. Farsz: 1/2 szklani suchej komosy 1/2 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej(...)posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami. Zblanszowane liście kapusty nadziewać farszem i zwinąć. Układać w rondlu, podlać lekko np. bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut. Sos: 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego niepełna łyżeczka soli

AZgotuj!
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 212

niesamowicie zdrową... kapustą :) Więcej o jarmużu tutaj:  Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż  - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki  - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka)  - fasola czerwona (w puszce bo miało(...)całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy wszystko dokładnie tak, żeby dobrze razem się  trzymało.  Formujemy w rękach gołąbki, takiej wielkości, jaka tylko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 340

Bardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki

Pasja Smaku
Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny. 145

Zakwas buraczany , a następnie barszcz czerwony wigilijny to skarbnica zdrowia. Przede wszystkim wzmacnia krew i podnosi naszą słabnącą odporność. Składniki na zakwas buraczany: ·         1 kg buraków ·         ok. 5 ząbków czosnku ·         2 listki laurowe(...)przegotowanej i ostudzonej ·         1 płaska łyżka soli kamiennej ·         1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej – to przyśpieszy proces kwaszenia między innymi. Sposób przygotowania: Umyj buraki dokładnie, cieniutko je obierz i pokrój w grube plastry, tak ,aby po zalaniu nie wypłynęły na powierzchnię. Dlatego plastry

Z Kuchni Do Kuchni
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 232

Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 176

Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna

Niedzielny kucharz
Łopatka duszona z pieczarkami 156

aromatyczne. Całość podałam z kaszą i  surówka z  kapusty .  Ale to było pyszne, polecam.   Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej do smażenia 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego majeranek czerwona słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry

magiczna kuchnia Kasi
Curry z kurczakiem i kalerosse 185

Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około

kolorowotorcikowo
Sałatka owocowa z miętą i miodem 218

grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć

Lubię to gotuję
Krokiety z kapustą i grzybami 172

Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Rosół z chili i wołowiną 236

kostki) 6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego 1/2  czerwonej chili, przekrojona    wzdłuż  na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi,  200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka

Stare Gary
Kapuśniak z białej kapusty z chorizo 132

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa i tłuszczu wieprzowego z dodatkiem mielonej papryki pimentón, słodkiej lub pikantnej, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Ma idealny smak

Moje Małe Czarowanie
Bigos staropolski 138

później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty mieszanej oraz wołowiny i wieprzowiny, aby zamieścić na blogu sprawdzony przepis. Udostępnij Składniki na bigos staropolski 1,20 kg kapusty kiszonej 500 g białej kapusty 250 g słoniny 500 g boczku surowego wędzonego 500 g karkówki 500 g łopatki wieprzowej(...)rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 1 łyżeczka kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dzień pierwszy: Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i pokroić w paski, wodę zachować

niecodziennikpary
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 191

paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy na małe kawałki i pieczemy! Proste, prawda? Paszteciki można podać z czerwonym barszczem lub z zupą grzybową , oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Bez obaw, nie trzeba zostawiać przygotowania ich na ostatnią chwilę, można upiec je dzień lub dwa przed podaniem(...)Jeśli nie macie czasu na przygotowanie uszek do barszczu , co jest niewątpliwie pracochłonną czynnością, możecie skorzystać z poniższego przepisu na ciasto i wypełnić je farszem z kapusty z grzybów. Przepis na wegetariańską kapustę znajdziecie tutaj . Proponuję przygotować ciasto według poniższego przepisu, rozwałkować duży placek, a następnie podzielić go na kwadraty o wymiarach 5×5 cm. Każdy kwadracik napełnijcie farszem

SprawdzonaKuchnia.pl