Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej(...)Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć
Trzeci talerztradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela(...)pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Do wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego
Krylowa Kuchniasmakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki
Kardamonovytego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty ) i mamy wspaniały obiad Składniki: 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej
Słodkie okruszkinastępnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu. * * Ten jak i wiele innych kapuścianych inspiracji znajdziecie
Food Squarecebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok 1 godz. Bigos podajemy z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina
Smakowite Daniadusic do miękkości a następnie połączyć z kapustą wloską. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek
w mojej kuchniupodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie(...)stopni, Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU: /pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./ "Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym
Wypisz WymalujBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)uszek, pierogów lub do kapusty z grochem). Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego. Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny. Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor. We Wigilię podajemy z uszkami
W kuchni Katienajlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej(...)szerszą część kładłam farsz. Zwijałam paszteciki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni. Podawałam z czerwonym barszczykiem. Smacznego
potrawyregionalnekatem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej(...)być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się
Ogrodnik w podróżykukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej) 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej) 1/2 sporej marchewki (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek szparagowych) 1 średnia lub 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju do smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze
Sztuka gotowania w/g Samiryblogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki
Poezja Smaków - blog kulinarny