kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej) 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej) 1/2 sporej marchewki (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek szparagowych) 1 średnia lub 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju do smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze
Sztuka gotowania w/g Samiryblogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki
Poezja Smaków - blog kulinarnynadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi
Krylowa Kuchniawegańskiej kiełbaski, smacznych dodatków i sfermentowanej pikantnej kapusty pekińskiej. Przepis na kimchi, który wykorzystałam pochodzi ze strony Jadłonomii. Jeśli nie wiecie, gdzie kupić najważniejszy składnik, czyli paprykę gochugaru, polecam tego sprzedawcę . Składniki: Bułka dobrej jakości Wegańska parówka (testowałam nowe parówki od Bezmięsnego mięsnego i nadają się idealnie!) Kimchi Czerwona cebula Ogórek kiszony/korniszon Prażona cebulka Czarny sezam Ketchup
Emcia Pichcigrudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane
Moja smaczna kuchnianeapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Kotleciki rybne przygotowane z łososia z dodatkiem świeżej kolendry, fasolki szparagowej, cebulki i czerwonej pasty curry. Wyjątkowo dobre dane obiadowe, jest lekkie, świeże i błyskawiczne do przygotowania! Kotleciki można wykorzystać do burgerów rybnych z dodatkami typowymi dla tego dania. Bułka, sałata, ogórek… i różnego rodzaju sosy. Mieszanka smaków użyta do przyprawienia kotlecików jest inspirowana(...)tajską nutą. To połączenie smaków słodkiego, słonego, ostrego oraz kwaśnego. Wszystko to fantastycznie komponuje się, a jeszcze lepiej smakuje. Kotleciki polecam z prostą surówką z białej kapusty , jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Dodatkowo do polania kotlecików polecam sos sezamowo-sojowy. Przepis na sos również znajdziecie poniżej. Danie, mimo że przygotowane jest z ryby, to bardzo smakuje dzieciom , nawet nie spodziewałam
SprawdzonaKuchnia.plZostawiamy aż wyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu(...)Postanowiliśmy ruszyć 4 litery, tym bardziej, że zniknął nam widok, którym się rozkoszowaliśmy. Postanowiliśmy wrócić szlakiem żółtym, który był trochę bardziej ciekawy. Tzn. tak w ogóle, to chcieliśmy przejść czerwonym, ale okazało się, że nie prowadzi tam gdzie byśmy chcieli, o czy dowiedzieliśmy się po 40 minutach, które poświęciliśmy na jego pokonanie :) Co prawda nikt z nas nie miał
Kryzysowa Książka Kucharskaprosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę. Jak zrobić pyszny, domowy gulasz wieprzowy. Tradycyjny, prosty i wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy(...)gulasz wieprzowy z papryką: ok. 800g karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć
Moja Książka Kucharskapieczone warzywa Bakłażan zapiekany z serkiem Pieczona kapusta Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczona dynia z jarmużem i fetą Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa 1/2 opakowania jarmużu 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula oliwa z oliwek 2 ząbki
Kulinarne przygody Gatitysurówki. Wyczerpałam już chyba wszystkie warianty surówek z kapusty. Od mamy dostałam żółtą cukinię i to właśnie ona jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw! Składniki: 1 młoda żółta cukinia 1 pęczek rzodkiewki 1 marchew 1/2 czerwonej papryki po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki
Czerwień i błękitpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku(...)cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą
Kuchnia Danusiwcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się z twierdzeniem, iż wszystkie(...)pierogi i barszcz czerwony, mama śledzie i rybę po grecku, siostra zajmowała się przygotowaniem stołu i dekoracji, a ja byłem wszędzie (śmiech). Już od najmłodszych lat miałem predyspozycje na szefa kuchni, dlatego miałem oko na wszystkie potrawy. Oprócz dań typowo wigilijnych przygotowywaliśmy też nasze ulubione świąteczne potrawy na kolejne dni - roladki z kluskami śląskimi i kapustą modrą oraz udka
Cztery Fajery