czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:200/283)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 125

tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela(...)pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Do wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kotlety siekane z indyka 112

smakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki

Kardamonovy
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 739

tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty ) i mamy wspaniały obiad Składniki: 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej

Słodkie okruszki
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 194

następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu. * * Ten jak i wiele innych kapuścianych inspiracji znajdziecie

Food Square
Bigos 163

cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz. Bigos  podajemy  z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

Smakowite Dania
Miękkie lądowanie czyli kurczak nadziewany na kapuście 188

dusic  do miękkości a następnie połączyć z kapustą wloską. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek

w mojej kuchni
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 201

upodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie(...)stopni, Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym.   MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU: /pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./ "Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym

Wypisz Wymaluj
Barszcz wigilijny 495

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)uszek, pierogów lub do kapusty z grochem). Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego. Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny. Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor. We Wigilię podajemy z uszkami

W kuchni Katie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 164

najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie  majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.   Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.   Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około  30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej(...)szerszą część kładłam farsz.  Zwijałam paszteciki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.  Podawałam z czerwonym barszczykiem. Smacznego

potrawyregionalne
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 164

katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej(...)być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się

Ogrodnik w podróży
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 200

blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 144

nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi

Krylowa Kuchnia
HOT DOGI Z KIMCHI 198

wegańskiej kiełbaski, smacznych dodatków i sfermentowanej pikantnej kapusty pekińskiej. Przepis na kimchi, który wykorzystałam pochodzi ze strony Jadłonomii.  Jeśli nie wiecie, gdzie kupić najważniejszy składnik, czyli  paprykę gochugaru, polecam tego sprzedawcę . Składniki: Bułka dobrej jakości Wegańska parówka (testowałam nowe parówki od Bezmięsnego mięsnego i nadają się idealnie!) Kimchi Czerwona cebula Ogórek kiszony/korniszon Prażona cebulka Czarny sezam Ketchup

Emcia Pichci
30 przepisów do przygotowania w grudniu 175

grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane

Moja smaczna kuchnia
Krokiety ziemniaczane z papryką 396

neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki rybne 117

Czas czytania: 2 min Kotleciki rybne przygotowane z łososia z dodatkiem świeżej kolendry, fasolki szparagowej, cebulki i czerwonej pasty curry. Wyjątkowo dobre dane obiadowe, jest lekkie, świeże i błyskawiczne do przygotowania! Kotleciki można wykorzystać do burgerów rybnych z dodatkami typowymi dla tego dania. Bułka, sałata, ogórek… i różnego rodzaju sosy. Mieszanka smaków użyta do przyprawienia kotlecików jest inspirowana(...)tajską nutą. To połączenie smaków słodkiego, słonego, ostrego oraz kwaśnego. Wszystko to fantastycznie komponuje się, a jeszcze lepiej smakuje. Kotleciki polecam z prostą surówką z białej kapusty , jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Dodatkowo do polania kotlecików polecam sos sezamowo-sojowy. Przepis na sos również znajdziecie poniżej. Danie, mimo że przygotowane jest z ryby, to bardzo smakuje dzieciom , nawet nie spodziewałam

SprawdzonaKuchnia.pl
Wytrawny frgál na Lysej Horze 145

Zostawiamy aż wyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą.  Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu(...)Postanowiliśmy ruszyć 4 litery, tym bardziej, że zniknął nam widok, którym się rozkoszowaliśmy. Postanowiliśmy wrócić szlakiem żółtym, który był trochę bardziej ciekawy. Tzn. tak w ogóle, to chcieliśmy przejść czerwonym, ale okazało się, że nie prowadzi tam gdzie byśmy chcieli, o czy dowiedzieliśmy się po 40 minutach, które poświęciliśmy na jego pokonanie :) Co prawda nikt z nas nie miał

Kryzysowa Książka Kucharska
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 182

prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę.  Jak zrobić pyszny, domowy gulasz wieprzowy. Tradycyjny, prosty i wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy(...)gulasz wieprzowy z papryką: ok. 800g karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć

Moja Książka Kucharska