czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:127/283)

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej 583

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej Soczysta, świeża i przepyszna surówka warzywna do obiadu. Prawdziwa bomba witaminowa. Polecam!     Składniki: ok 300g kapusty pekińskiej pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 marchewka pół cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: ok 4-5 łyżek oliwy 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny po szczypcie(...)soli i pieprzu       *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy *** *** Gotowy sos dodajemy do pokrojonych warzyw i całość mieszamy *** *** Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty pekińskiej 113

Prosta, szybka, smaczna, no i świeża ;) Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 duży pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki 50 ml oliwy z awokado 30 ml miodu spadziowego 10 ml octu ryżowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Z pomidora usuwamy miąższ, kroimy

R'n'G Kitchen
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 300

możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula * 1 szklanka soczewicy czerwonej * 1 szklanka kaszy jaglanej * 1 marchewka * 1 pietruszka * 1 łyżka lubczyku * 15 suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju * 4 ząbki czosnku * 3 owoce jałowca * 6 liści laurowych(...)sobą. Gdyby konsystencja farszu była zbyt luźna to możemy dodać więcej kaszy jaglanej lub 3-4 łyżki płatków owsianych / płatków jaglanych. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia. Kapustę nacinamy delikatnie przy głąbie aby ułatwić odchodzenie liści a następnie gotujemy kilka minut aż liście zaczną delikatnie odchodzić. (Z gotowych liści możemy delikatnie usunąć zgrubiałą część (należy uważać aby nie uszkodzić

Mohiella
Gołąbki z serkiem topionym 237

mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście(...)kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy

VioletoweKucharzenie
Golonka w kapuście z szybkowaru 144

golonki wieprzowe 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 50 g grzybków suszonych 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 100 ml wina czerwonego sól pieprz olej Jak zrobić golonkę w kapuście z szybkowaru: Zaczynamy od cebuli, obieramy ja i kroimy w kosteczkę. Następnie cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Golonki myjemy, wkładamy do naczynia szybkowaru. Następnie do szybkowaru

Dorota Smakuje
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 187

Jest pyszna! Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże czerwone papryki kilka suszonych grzybków - opcjonalnie sól, pieprz kminek 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z pomiidorem w śmietanie. 214

piękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska - 2 pomidory - kilka rzodkiewek - 0,5 czerwonej cebuli - zielona cebulka lub szczypiorek - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mleka - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki

Kuchnia z widokiem na ogród
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 181

się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy

Mieszam w Garnku
Surówka z kapusty białej 154

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała młoda-1 główka Cebula czerwona -1 szt Jabłka -2 szt Cukier -2 łyżeczki Jogurt naturalny – 150 ml Sok z cytryny – 2 łyżeczki Sól Pieprz kolorowy Normal 0 21 false false false(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapustę i cebulę oczyścić, poszatkować. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać

Camilla w kuchni
Bigos po mysliwsku 183

najbardziej tradycyjnych polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny  dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem(...)Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem 170

sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!  Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula - najlepiej czerwona 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 200 ml soku z jablek sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 100 g sera gouda lub innego topliwego Wykonanie: piekarnik nastawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki bez zawijania 250

szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty  200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu(...)smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę.  R yż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni.  Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżowy kulebiak z kapustą 147

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa 824

skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego 1 czerwona cebula sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonego oregano sól , pieprz do smaku Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i także kroimy na kawałki . Warzywa mieszamy ze sobą w misce . Składniki na sos łączymy ze sobą

Ogrodnik w podróży
Wiosenna surówka a’la Coleslaw 310

drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam!   Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki octu winnego 3 łyżki soku(...)cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Do kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulkę *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Wszystko posypujemy solą oraz pieprzem i mieszamy *** *** W osobnej miseczce łączymy ze sobą cukier puder, mleko, majonez, ocet winny

Blog z Apetytem