szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo(...)nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę
Kolorowy PrzepisownikZapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić surówkę z kapusty
mecooksprzepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany(...)blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc
mojewypiekiinietylkoMoże nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki(...)pieprzu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki majonezu Kapustę obieramy z grubych zielonych liści i szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy koperek i pietruszkę. Wszystko ląduje w misce. Dodajemy przyprawy, ocet oraz majonez. Całość mieszamy i już :) Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek, ale ja mimo wszystko wolę
Emskie Smakigłówka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę
VioletoweKucharzeniepikantne zupki chińskie · ½ kapusty pekińskiej · 1 podwójny filet z kurczaka · 2 czerwone papryczki peperoni · 2 zielone papryczki peperoni · 1 ogórek(...)przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy
kgwjanczewoMoim zdaniem jest to świetne połączenie kapusty i buraczków!, a zresztą sami zróbcie i skosztujcie:) Składnik: 1/2 kg kapusty kiszonej 2-3 średnie buraczki czerwone 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka kminku 2-3 łyżki oliwy z oliwek , ja użyłam oliwy Kurtes 1 łyżeczka kminku sól pieprz można dodać odrobinę cukru Kapustę pokroić. Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć
Apetyczna babeczkatemat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie
Parowar Facetałyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu
Świat Domowej Kuchniprzyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula
Słodkie okruszkiKrokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku Artykuł Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.pltrąbią ;) W zamian proponuję coś zdrowszego, równie prostego i szybkiego do przygotowania! Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Składniki: blaty tortilli kapusta pekińska (pół garści) kapusta biała (pół garści) 1/5 papryki czerwonej ogórek konserwowy pierś z kurczaka sos: np salsa, czosnkowy prażona cebulka Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z dwóch stron. Tortille(...)podgrzać. Kapusty posiekać. Ogórek i paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki poukładać na tortilli, polać sosem, posypać cebulką, zawinąć wedle uznania (rulon, kopertę itp) Gotowe
Tagebuch po polskupewno go odtworzy 🙂 Smacznego! Zobacz też przepisy na inne zupy: Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Zupa buraczkowa Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Przepis na zupę kurkową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1,5 l bulionu 250 g kurek cebula ząbek czosnku łyżka masła
Kuchnia Bazyliialbo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! Zobacz też: Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Przepis na zupę buraczkową Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki porcja rosołowa
Kuchnia Bazylii