drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego z kością(...)marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem
Smakowity Blog KulinarnySurówka z kapusty pekińskiej to super szybka i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników, a do tego bardzo smaczna i pasująca do większości obiadów. Ja taką surówkę mogę jeść nawet jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Surówka dodatkowo jest kolorowa i ładnie wygląda na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 0,5 papryki czerwonej 0,5 puszki kukurydzy 0,5 cebuli 1 łyżka posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Paprykę pokroiłam na cienkie, krótkie paseczki i dodałam do kapusty. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam
Waniliowe Improwizacjemłodych warzyw i kapusty Kolejna surówka z młodych warzyw i kapusty. Tym razem jest to miks, zawierający pomidory i chrupiące rzodkiewki. Genialne połączenie, tekstur i smaków. Tu właściwie nie ma co pisać , ani zbytnio się rozwodzić.. Pychotka, zrób i przekonaj się sam czy to Twoje smaki składniki: 1/2 małej główki, bardzo młodej kapusty 4-5 dość dużych rzodkiewek(...)duży pomidor malinowy 1 mała czerwona cebula sos : 1 łyżka oleju z pestek winogron ( można zastąpić innym) 1 łyżeczka miodu z mniszka lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę poszatkuj, dodaj do niej drobno posiekana cebule i wygnieć wszystko ręką aż puści sok. Następnie dodaj pokrojone pomidory i rzodkiewkę. Składniki
Ogrodnik w podróżyPaszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej
Szalona Kuchnia Ewelinysurówka warzywna z dodatkiem sosu czosnkowo-majonezowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kebabów, burgerów, hot-dogów oraz jako surówka do obiadu. Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 pomidor 1 ogórek zielony Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)Kapustę drobno siekamy *** *** Cebulę i papryki kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory oraz ogórka kroimy w większą kostkę *** *** Przygotowujemy sos: majonez i śmietanę lub jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz niewielką ilością soli i pieprzu *** *** Tak przygotowany sos mieszamy z warzywami. W razie potrzeby całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Surówkę wkładamy do lodówki na około pół godziny aby smaki się
Blog z ApetytemSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci AntoninyMoja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana(...)Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane
Walijskie Pichceniepostanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju(...)sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się wymieszają
Weekendy w domu i ogrodziePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula
Szalona Kuchnia EwelinyDomowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych. Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę. Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy
Lekcje w kuchniPierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule
Szalona Kuchnia EwelinySurówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki
chleba naszegoPaszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie
ladykitchenpęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego 1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane(...)Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron). Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała