czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:116/283)

Kapusta zasmażana z boczkiem 189

smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.   Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki:  1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli(...)dodać boczek pokrojony w kostkę i smażyć przez kilka minut do czasu aż boczek nieco się wytopi i przyrumieni. W międzyczasie poszatkować kapustę (pomijając głąba). Kapustę dodać na patelnię, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez okilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gotować do czasu aż kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupiąca

Codzienne Gotowanie
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 160

się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa(...)obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem. 221

Tradycyjna surówka z młodej kapusty. Prosta i szybka w wykonaniu a zarazem najbardziej smaczna z wiosennych surówek. Pasuje moim zdaniem do większości dań obiadowych i co dziwne smakuje nawet dzieciom. Polecam :) Składniki - pół główki młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 mniejsza czerwona cebula - pół pęczka koperku - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany 12 % lub 18% - sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulę kroję w kosteczkę, koperek siekam. Do warzyw dodaję majonez, śmietanę, całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego :)  Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka "Samo Zdrowie" 198

skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)   Składniki:   - op. sałaty roszponki -  średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona  - 2 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora

Różne smaki w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki 174

Bardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej

Kuchnia domowa Ani
Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film 409

Taka sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na domowej imprezie.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 czerwone cebule 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera sos 100 g majonezu 200 g śmietany 18% czarny pieprz sól przepis W misce łączymy śmietanę

Smakowite Dania
Zupa ziemniaczana z soczewicą 160

więcej zachwalać – wypróbujcie i sami się przekonajcie! Składniki: 5 średnich ziemniaków 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6 szklanek wody 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych szpinak lub jarmuż (świeży lub mrożony) płatki chilli (opcjonalnie) sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy(...)kroimy na słupki (jak do frytek), marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Obrane ząbki czosnku i cebulę drobno kroimy, a kapustę drobno szatkujemy. Do większego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, ziemniaki, zalewamy niewielką ilością wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy

Lamarida.pl
Surówka z białej kapusty... 162

Pyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję.  -- Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew,  domowy majonez, przyprawy tj. sól i pieprz. Do ozdoby pomidorki, sałata, rzodkiewka.  Majonez robimy dosłownie chwilę, do wysokiego i wąskiego naczynia wlewamy 2 szkl. oleju,  dodajemy: jajko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę musztardy(...)łyżeczki octu i blenderem mieszamy na wysokich obrotach 10 s zaczynając od dołu ku górze i z powrotem. Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, paprykę i cebulę kroimy  dowolnie w kostkę-piórka-talarki-słupki... jak kto lubi żeby było ładnie. Potem przygotowane warzywa układamy, tak po prostu warstwami w miskach na przemian. -- Po ułożeniu ostatnich warstw

chleba naszego
Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym 195

kostka bulionu (drobiowy) sos: 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier 2 łyżki sera mascarpone 1 duża czerwona papryka Przygotowanie: Ze środka kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy kapustę (wyciętą stroną do dołu) - ok 20 min., następnie obracamy i gotujemy kolejne 5 min. W tym czasie pieczemy paprykę - myjemy, przekrajamy

Alutka-Gotuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską 157

/Y3J3TNddny8[/embed] Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i kapustą pekińską (duża miska): 250 g makaronu wstążki (albo inny ulubiony niezbyt drobny pół główki kapusty pekińskiej (około 0,5 kg) puszka kukurydzy 5 ogórków konserwowych czerwona papryka duża pierś z kurczaka (około 350 g) 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Pierś z kurczaka(...)lodówki, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski przekładamy kapustę, kurczaka i resztę składników. Dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę

e-PrzepisyKulinarne
Ryba na warzywnej pierzynce 155

bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz  4 świeże pomidory  szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem(...)naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy

W kuchennym oknie Ewy
Indyk w młodej kapuście 179

Składniki: 400 g fileta z indyka 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule sól, pieprz czubryca czerwona pieprz ziołowy ocet balsamiczny maggi 1/2 łyżki sosu chili 2 łyżki posiekanego koperku majeranek, … Czytaj dalej Indyk w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 186

Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane Dzisiejsze gołąbki, podwójnie kapuściane , mają po prostu kapustkę , także w farszu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

Ogrodnik w podróży
Pekińska z pomarańczem 157

Niezastąpiona pekińska kapusta w roli głównej, kolejna, bardzo smaczna jej odsłona .... Składniki: 1 małą kapustę pekińską 1 pomarańcza pół papryki czerwonej pęczek szczypiorku 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki świeżego imbiru łyżeczka soku z limonki łyżeczka cukru, sól do smaku   Wykonanie: Kapustę pokroić w drobniutkie paseczki posypać solą. Skórkę z pomarańczy dokładnie wyszorować

kgwjanczewo
Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami 111

uwielbia.  Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik) . Składniki: 1 mała młoda kapusta większy kawałek kiełbasy krakowskiej – polecam krakowską z Wędzarni Marózek 2 łyżki masła 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 6 pieczarek 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki 2 szczypty majeranku czarny(...)wysokości kapusty. Lekko solimy i gotujemy przez około 5-6 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na oliwie, pod koniec doprawiając 2 szczyptami pieprzu i niewielką ilością soli. Mieszamy.  Dodajemy masło i po chwili naszą kapustę z niewielką ilością wody z gotowania, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Mieszamy składniki

Słodkie okruszki