chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:135/356)

Udka z warzywami 113

ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).   garnek zawsze wkładamy

Kuchnia Beaty
Babka śmietankowa (bez masła) 127

Uspokaja niemal jak samo jak pieczenie chleba. Prasuję raz w tygodniu wszystko na raz, hurtem. I choćbym miała nie wiem jak ogromne hałdy wygniecionych ubrań i całej reszty, nie będę narzekać:) Rozkładam deskę, napełniam żelazko wodą, robię sobie kawę, włączam telewizor i prasuję. Wdycham zapach proszku, płynu do płukania i parującej wody mieszające się ze sobą tworząc cudnie pachnącą mieszankę

Posadzone i zjedzone
Chleb półrazowy 100

większość chlebów. Składniki na 2 bochenki: 400 g mąki pszennej typ 550 600 g mąki pszennej graham (typ 1850) 700 ml letniej wody 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut

Marder&Marder Manufacture
Domowe drożdżówki z serem. 183

lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne są jedynie posypane cukrem pudrem. Domowe, puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających.  W wspólnym wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena Moje domowe kucharzenie

Basia w kuchni
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 156

mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza

Weekendy w domu i ogrodzie
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 187

serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako

Emcia Pichci
Pieczemy chleb - cześć 2 149

później do ciast. Zaczyn Polski (polish) Wilgotny typ zaczynu do którego dodaje się mniej drożdży i pozwala na dłuższą fermentacje (12 nawet do 16 godzin).  Przepis na chleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz  Tu Pate fermentee-  bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie(...)dzięki temu pieczywo ma świeży smak i stosunkowo długo zachowuje trwałość.                                    Mieszanie, gniecenie, wyrabianie.  Babcia moje koleżanki mawiała, że jeśli upieczesz dobrą, wyrośniętą drożdżówkę to znak, że jesteś już dobrą gospodynią. Miała na myśli miedzy innymi, że ciasta z użyciem drożdży

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasta z makreli 168

Pasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków.   Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych, - z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych. Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach. To od nas zależy czy chcemy uzyskać gładką pastę czy w delikatnych kawałeczkach, każda jest wyśmienita. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdarza się także ostrą papryką lub przygotować pastę z kilkoma talarkami

Zasmakuj Kuchni
Najprostszy bananowy chleb "Banana bread "- przepis 231

Dawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)płaska łyżeczka cynamonu  1,5 szklanki mąki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Mąkę z sodą przesiewamy. Rozpuszczamy masło, obrane banany zgniatamy widelcem. Masło, rozmącone jajko, cukier, banany mieszamy ze sobą, dodajemy przesianą mąkę, cynamon,  łączymy do jednolitej masy. Całość dodajemy do przygotowanej foremki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem

Basia w kuchni
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 128

poznam. W końcu znać w nich rękę mistrza. Nie wiem czy to oryginalny Hamelman czy po różnych przeróbkach i tak sobie krąży w przestrzeni internetowej, ale mogę powiedzieć, że chleb jest świetny. Ma fajną, niebyt twardą skórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru.       Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody(...)chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały zaczyn Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce. Nie wyrabiamy jakoś dokładnie, tylko mieszamy łyżką do połączenia się. Zawijamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Przypominamy: aktywny zakwas to taki dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Chleb paleo bananowo-gryczany 131

przygotowywałem ten chleb na ostatnie święta, rodzina się podzieliła na dwa obozy – część chciała coś z czekoladą, a część bez. W przypływie kreatywności wymyśliłem kompromis – zrobię chleb składający się z dwóch warstw, a jedna z nich będzie czekoladowa. Zacznij od przygotowania „jajka” z siemienia lnianego. 1 łyżkę lnu zmiel albo zblenduj i wymieszaj z 3 łyżkami(...)albo mikserem banany, mąkę gryczaną, olej, sól, sodę i wanilię. Na koniec dodaj „glut” lniany i dobrze wymieszaj. Teraz ważna decyzja – robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną ? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została

PaleoSMAK
Domowy smalec 139

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny(...)mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz doprawić całość 1 łyżeczką soli i majeranku. Całość smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb żytni z czarnuszką 40% (na zakwasie) 148

dziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)zakwasu, reszta do ciasta właściwego) 17 g aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy  na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas

Domowa Cookierenka Agi
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 196

się nagle super ciepło, i po prostu wyrósł zbyt szybko. Z podanych składników wyjdą wam 2 małe keksówki. W ciągu dwóch godzin możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym i świeżym chlebem. Składniki: 1 kg mąki (może być zwykła pszenna, może być też orkiszowa) 10 łyżek płatków owsianych 6 łyżek różnych nasion (może to być słonecznik, dynia, siemię lniane - jeśli nie macie(...)wody Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wkładamy do dużej misy, albo misy miksera, jeśli będziemy wyrabiać ciasto mikserem. Postarajcie się, aby soli nie wsypać tuż obok drożdży. Drożdże lubią cukier. Mieszamy suche składniki, wlewamy wodę, i prawie gotowe. Wiem, że szybko. Teraz albo wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem, albo wyrabiamy ręcznie - przez 10 minut. Będzie miało dość rzadką konsystencję. Zostawiamy ciasto

Ale Pyszka!
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 145

sól 20 g drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu(...)łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzin Mieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek ) woda 260 g (1 1/8 szklanki) sól 10 g (pomijamy jeżeli już wcześniej dodaliśmy ja do namoczonego ziarna ) drożdże instant

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy. 129

Pasztet drobiowy jest już na blogu, ale postanowiłam wrzucić przepis, bo są drobne różnice w przyprawieniu i wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek

Agusiowe smakołyki
Wątróbka drobiowa gotowana 141

Smaczna i prosta propozycja przygotowania wątróbki, która na pewno się uda. -- Wątróbkę moczymy w mleku minimum 60 minut. Potem odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Na

chleba naszego
Zaplatanki z parówką 181

Dobra przekąska z piekarnika, upieczona  z parówką , serem, oregano i pomidorkami. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i

chleba naszego
Ogórki małosolne 161

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki maślane. 160

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży

chleba naszego
Chleb cebulowy z miski 137

Przepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 131

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania