chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:131/356)

Chleb z garnka 320

Przekonajcie się sami :)  Chleb z garnka   Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500  25 g drożdży świeżych  1,5 łyżeczki soli  2 łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chlebek Melvit z czarnuszką i orkiszem. 176

się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy :)   Składniki : 6oo g  mieszanki chlebowej Melvit 5 jajek 1 łyżeczka soli 150 g maślanki Wykonanie : Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy maślankę i mieszankę chlebową i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 175

angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 184

cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą. Wykonanie:  Boczek oczyścić

Walijskie Pichcenie
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 152

resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.  Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Jagodowy Curd 266

użyć do deserów,  babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i  zmiksowane jagody  - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać  prawie do zagotowania  - Dodać

W królestwie smaków Beaty
Zupa marokańska Harira 199

kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita

Apetyt na Zielone
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 197

fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać je z czymś innym. Polecamy chleb nan lub pappadums. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Jaglane placuszki 151

żadnych dodatków, spokojnie mogą zastąpić kromki chleba. Ale ja polecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~  Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię

Kuchenny Skrawek Nieba
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 249

żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: w misie robota mieszamy suche składniki. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb słonecznikowy 129

dokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada , wszystkie artykuły muszą być cieple Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł. Slkadniki(...)trochę więcej ) pestek słonecznika miele miele na mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się   aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie

Eli Gotowanie
placki z rzepą i czarną rzodkwią 137

Kiedyś myślałem, że placki mogą być tylko ziemniaczane i już :) albo z mąki... Teraz wiem, że można je zrobić prawie z wszystkiego co rośnie w ogródku

chleba naszego
Chleb słonecznikowy 86

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)masło lub margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm) Sposób przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny

Kolorowy Przepisownik
Chleb z natką pietruszki i kefirem 175

razem dużo natki znalazło się w moim chlebie. Chleb z jej dodatkiem jest pachnący i bardzo delikatny. Chleb z natką pietruszki i kefirem Składniki zaczynu Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba 25g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 300g mąki żytniej typ 720, 150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej(...)łyżeczki syropu z buraków cukrowych / melasa/, 18-20g soli morskiej, 60g pokrojonej dość grubo natki pietruszki, same listki, mąka do podsypania w trakcie składania ciasta. Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 minut ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto pozostawiamy na 2,5godziny. W międzyczasie 2 razy

Leśny Zakątek
Normandzki chleb jabłkowy 167

bloga  Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto(...)chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g  suszonych jabłek Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania