przykryciem, lekko tylko bulgoczace, przez 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu i ewentualnie dolewaj odrobinę wody, jeśli danie wydaje się za suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić
Lejdi of the housekajzerki ( u mnie miąższ ze sporej piętki chleba, ok 80 g) 2 łyżki smietany po łyżeczce mielonej kolendry i kuminu, jeśli je lubicie spokojnie dodajcie więcej pół łyżeczki chili szczypta soli *tak naprawdę może być to 150 g dowolnych ugotowanych warzyw np. kalafiora, kukurydzy czy brokuła olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wcześniej ziemniaki rozgniatamy, marchewkę kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryZdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką SKŁADNIKI: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 840 ml wody PRZYGOTOWANIE: 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować
Marcepanowa kuchniaOoooogóreczki prosto z beczki!” Do chleba… i nie tylko ogórki małosolne – komu, komu? Składniki: - ogórki gruntowe - korzeń chrzanu - czosnek - koper - 1 litr przegotowanej ostudzonej wody - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Ogórki myjemy i umyte zalewamy w misce zimną, bieżącą wodą – odstawiamy na ok. 1 godzinę. Gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płuczemy czosnek (w łupinkach), korzeń
mojewypiekiinietylkobardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki z żółtego grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, aż się dokładnie połączą i stworzą aksamitne ciasto
Quinoa Raz!Przekonajcie się sami :) Chleb z garnka Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500 25 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki kefiru 275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy :) Składniki : 6oo g mieszanki chlebowej Melvit 5 jajek 1 łyżeczka soli 150 g maślanki Wykonanie : Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy maślankę i mieszankę chlebową i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem
Sama słodycz i szczypta chiliangielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą. Wykonanie: Boczek oczyścić
Walijskie Pichcenieresztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca
My Chcemy Jeśćużyć do deserów, babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i zmiksowane jagody - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać prawie do zagotowania - Dodać
W królestwie smaków Beatykombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita
Apetyt na Zielonefasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać je z czymś innym. Polecamy chleb nan lub pappadums. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetanieżadnych dodatków, spokojnie mogą zastąpić kromki chleba. Ale ja polecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~ Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię
Kuchenny Skrawek Niebażytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: w misie robota mieszamy suche składniki. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada , wszystkie artykuły muszą być cieple Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł. Slkadniki(...)trochę więcej ) pestek słonecznika miele miele na mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie
Eli GotowanieKiedyś myślałem, że placki mogą być tylko ziemniaczane i już :) albo z mąki... Teraz wiem, że można je zrobić prawie z wszystkiego co rośnie w ogródku
chleba naszegoWłączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)masło lub margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm) Sposób przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny
Kolorowy Przepisownikrazem dużo natki znalazło się w moim chlebie. Chleb z jej dodatkiem jest pachnący i bardzo delikatny. Chleb z natką pietruszki i kefirem Składniki zaczynu Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba 25g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 300g mąki żytniej typ 720, 150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej(...)łyżeczki syropu z buraków cukrowych / melasa/, 18-20g soli morskiej, 60g pokrojonej dość grubo natki pietruszki, same listki, mąka do podsypania w trakcie składania ciasta. Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 minut ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto pozostawiamy na 2,5godziny. W międzyczasie 2 razy
Leśny Zakątekbloga Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto(...)chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych jabłek Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty
Kulinarne przygody Gatity