chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:129/356)

PROZIAKI 159

idealne gdy akurat w domu braknie nam chleba. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z dodatkiem masła lub dżemu. Polecam :) SKŁADNIKI: szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru łyżeczka soli 1 jajko łyżeczka sody 0,5 kg mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i  sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto

Pani na deser
Sałatka gryczana z burakami i kalafiorem 153

Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję.Z drugiego buraka robię kwiatka

wesoła kuchnia
Sałatka z pomidorem i grzankami 152

ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki na sos łączymy ze sobą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Sałatkę podajemy

e-PrzepisyKulinarne
Francuska zupa cebulowa 150

powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni. zupa cebulowa Uwagi :  Zupę cebulową można też  zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze  skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez ok. minutę lub dwie, później zaś

Aromatyczne Podróże
Chicken Curry 126

cebule w kostkę dodajemy 5 listków curry i mieszamy. smażymy około 3,4 minut na średnim ogniu. Dodajemy do naszego głównego dania,i tuszymy około 15-20 minut.razem z kolendrma posiekaną Pierś z kurczaka szybko dochodzi jeśli będziecie robić np,udka czy baraninę wiadomo że czas się wydłuży. Smacznego. Podajemy z chlebem Naan przepis znajdziecie na mojej stronie w etykiecie

Viola cooks with passion
Panzanella 157

czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na pojedynczą warstwę na blasze i zapiekałem ok. 10 minut, aż lekko się zarumieniły. Przygotowałem pomidorowy winegret. Włożyłem zrumienione, ostudzone kostki do tej samej miski, w której mieszałem oliwę z czosnkiem, dodałem pozostałe składniki

R'n'G Kitchen
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 262

łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy.  5. Po około 20-25min. wszystko gotowe do spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu,  a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Zapiekanka 172

umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem

Kolizje Smaków
Prosty chleb tostowy 189

Miękki, puszysty chleb tostowy na drożdżach wg przepisu z książki "Chleb" J.Hamelmana. Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm: 250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa  >12 %) 250 g mąka pszenna chlebowa 330 g woda 5 g cukier 10 g miękkie masło 0.5 g słód jęczmienny jasny aktywny (jeśli nie mamy, można pominąć) 10 g sól(...)drożdże świeże Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera. Wyrabiaj ciasto 3 minuty na pierwszej prędkości, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie mieszaj dalej na drugiej prędkości do czasu pełnego rozwinięcia glutenu (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski). Pożądana temperatura ciasta: 24°C (nie mierzyłem). Przykryj ciasto i zostaw do fermentacji na 2 godziny. W czasie fermentacji

Przepisy na domowy ser i chleb
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 155

tego nie warto zapominać o smaku i zapachu, który przez długi czas będzie unosił się w mieszkaniu, tworząc wyjątkową atmosferę. Chleb żytni – jak go zrobić krok po kroku Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego. Składniki: 90 dag mąki pszennej(...)łyżki otrąb pszennych ćwierć łyżeczki soli łyżka oleju woda Sposób przygotowania: Zaczynamy od zaczynu. Do przygotowania zaczynu potrzebujemy 8 łyżek pszennej mąki razowej oraz 6 łyżek wody. Oba składniki mieszamy, przykrywamy podziurkowanym papierem i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłej miejsce. Dwa razy w ciągu doby należy wymieszać zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świeżyna w słoju. 156

będzie za dużo zdejmujemy pokrywkę aby woda trochę odparowała. Około 10 minut przed końcem gotowania do naszego mięska dodajemy wszystkie przyprawy, smażoną cebulę i smalczyk ze skwarkami. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy aby się nie przypaliło. Do wyparzonych słoików nakładamy mięso i dodajemy tłuszczyk z sosikiem który nam powstał podczas gotowania. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 60 min . Ja pasteryzowałem(...)Odkładamy do ostygnięcia w temp. pokojowej około 12 godz. następnie chowamy do lodówki na okres 5-7 dni. Po tym czasie można się zajadać . Można jeść na zimno z chlebem i małosolnym ogóreczkiem do tego 100 g dobrej wódeczki :) lub na gorąco z młodymi ziemniaczkami. Tak najlepiej mi smakuje. Serdecznie polecam. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 249

słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej(...)smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np.  czysty barszczyk  lub  barszcz czerwony zabielany , zestawiamy z ognia nastęnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy

Monia miesza i gotuje
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 164

czarnuszk Przygotowanie chleba: W miseczce rozetrzyj drożdze z cukrem, dodaj 50 g wody i 2-3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól. Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez(...)Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstaw do niego foremki z ciastem, zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz około 45 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz przykryć chleb folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekł. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Chleb w całej okazałości. Chleb z prosem i czarnuszką. Chleb z prosem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 196

jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista (14%). Z tego połączenia upiekł mi się mocno aromatyczny chleb o bardzo bogatym smaku. Polecam! Inspirowałem się przepisem na "Seeded Bread" z książki Chada Robertsona "Tartine Book No. 3". Składniki na ciasto: 330 g mąka pszenna silna Manitoba 100 g mąka(...)mąka żytnia typ 2000 30 g zarodki pszenne 350 + 35 g woda 100 g zakwas pszenny 12 g sól  + mieszanka ziaren na posypkę Najpierw mieszamy w misce 350 g wody z aktywnym zakwasem, dodajemy zarodki pszenne i wymieszne ze sobą mąki. Mieszamy tylko do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawiamy na 1 godzine w temperaturze pokojowej

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 215

odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u  Bei . Drożdżowy chleb na  poolish   z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej(...)soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche

Kulinarne przygody Gatity
Tureckie bajgle czyli simit 143

piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na ok 12 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 30 g ((2 łyżki) cukru(...)użyłam 1 łyżeczkę ) 1 łyżeczka soli 12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych dodatkowo 1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki) 1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu przygotowanie Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn * ), dodać resztę

Stare Gary
Pszenno-żytni chleb z suszonymi śliwkami 102

absolutnie pyszny chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się go robi, ale warto ten czas poświęcić. Znaczy się nie to, że się robi, tylko wyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę się spieszę, bo zaraz muszę lecieć odebrać Magdę (bo znowu na swojej wiosce była i właśnie wraca) więc przejdźmy niezwłocznie do sedna: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego(...)Tradycyjnie wszystko robimy w dużej misce: wrzucamy tam wszystko oprócz śliwek i otrębów. Śliwki wrzucimy później, a otręby są potrzebne do posypania już wyrośniętego chlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy

Marder&Marder Manufacture
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb dyniowy (Pane di zucca) 141

latte 1 cucchiaino di miele un pizzico di sale 1 uovo 1 cucchiaio di latte PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie puree z dyni, sól i miód. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut. Wyrobione(...)wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę  o wymiarach 25 cm x 11 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy. Wierzch chleba smarujemy rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Chleb przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 15 minut. C hleb pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania