chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:123/356)

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II 82

mąki żytniej typ 720 Mieszamy ciasto przez 10 minut. Niestety będzie się paskudnie kleiło, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto się naprawdę klei więc papier do pieczenia będzie najlepszą opcją. Myślę, że nawet do natłuszczonych foremek może chleb przywrzeć) i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pasta jajeczna - klasyka z małym twistem, pomysł na śniadanie 223

teraz są dwie szkoły: 1. Za pomocą widelca wszystko mieszamy, przy okazji rozdrabniając jajka - wtedy kawałki jajek są widoczne i wyczuwalne. 2. To mój ulubiony sposób: całość dokładnie blendujemy na gładką masę, pasta ma wtedy idealnie kremową strukturę, jest puszysta i lekka. I mamy pyszne śniadanko. Polecam spróbować ten  chleb . Taka kanapka z pasta jajeczną, na świeżym pieczywie, posypana

Ale Pyszka!
Hummus z solonymi migdałami 220

dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy. Solone migdały siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Solone migdały są do nabycia w sklepach, można je również uprażyć w domu z dodatkiem soli. Doprawiamy do smaku, całość razem mieszamy. Podajemy skropione oliwą i posypane papryką z dodatkiem migdałów. Smakuje

MarcinChef
Chleb z prażonym słonecznikiem 135

razem proponujemy domowy chleb z prażonymi ziarnami słonecznika.     Składniki: -0,7 kg mąki pszennej 650 -5 dkg mąki żytniej 720 -5 dkg drożdży -płaska łyżka cukru -2 łyżeczki soli -600 ml ciepłej wody -15 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier i 150 ml wody mieszamy, dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy

Maminek kulinarny
Beztłuszczowe bułeczki z białego sera 143

sposób, niż nadzienie do naleśników czy też dodatek do chleba, to koniecznie musimy wypróbować te smaczne bułeczki! SKŁADNIKI: (na 13 średnich bułeczek) - 400 gram twarogu półtłustego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - szczypta soli W misce dokładnie mieszam twaróg, wbijam do niego 2 jajka. Łączę ze sobą, dodając

Wielopokoleniowo
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 136

mąki pszennej 200 ml wody składniki na  dwa chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin

Miód i pieprz
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 269

szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba") ~20g świeżych drożdży ~1/4 szklanki mleka roślinnego, lekko ciepłego - "letniego" ~3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego) ~3 łyżki cukru ~szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 20 minut. Następnie dodajemy olej, przesiewamy

chili & sugar
Bezglutenowy zakwas chlebowy 99

dietę bezglutenową lub ograniczeniu jego spożycia. Jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie, więc zaczęłam 1,5 tygodnia temu od wykonania zakwasu. Podaję, co robić, krok po kroku. Zakwas chlebowy bezglutenowy po 5 dniach od nastawienia Składniki : 100 g mąki ryżowej ok. szklanki przefiltrowanej wody Do mąki dodawać stopniowo wodę. Mieszać, by nie było grudek. Wyrabiać i dolewać wodę, aż uzyskamy konsystencję

Weekendy w domu i ogrodzie
Zalewajka mojej babci. 552

garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik
domowy makaron z jajkami 157

oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia  grubych okruchów . Przełożyć  tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta.  Moje w yrabiałam  ciasto w maszynie do chleba. Zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej

Stare Gary
Zupa serowa po studencku 235

ostra papryka - według gustu. Grzanki: pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy. Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek. Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 299

dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu. Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki są tak samo wspaniałe jak domowy chleb. Smacznego

Kitchens Alphabet
Najlepsze bagietki pszenne 144

Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy suche składniki w misie robota. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia 139

Walecka . Naprawdę warto ten chleb upiec. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śledzi, sałatek i wędlin. Użyłam mąki pszennej chlebowej i płatków migdałowych. Ciasto wyrabiałam w robocie.  Bardzo polecam! Chleb z kawą i migdałami  (przepis podaję za blogiem  Kuchennymi drzwiami ) składniki na 1 bochenek rozczyn 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody ciasto właściwe(...)orkiszową) cały zaczyn 1 łyżka soli (dałam 13 g) 300 g wody 1 kopiasta łyżka kawy 1/2 szklanki migdałów (dałam ok 40 g płatków migdałowych) przygotowanie Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach

Stare Gary
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 109

aromat wydobywający si ę  z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za  wyjątkowy smak, oraz delikatn ą  słodycz  rodzynek i suszonych moreli.  Chleb jest nie tylko pyszny, jest również zdrowy, bogaty w  błonnik, witaminy i składniki mineralne.  Polecam serdecznie i życzę smacznego!  **** Il pane al muesli(...)misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. Doda jemy płatki owsiane, płatki jęczmienne  oraz 2 łyżki oleju.  Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wod ą. Na koniec dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone suszone morele.  Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy owalny bochenek. Chleb wykładamy  na form

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania