chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:119/356)

maślane tosty z jajkiem sadzonym i pikantną salsą pomidorową 193

limonki, sól do smaku i posiekaną bazylię. 4. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok i zabieramy się za tosty. 5. W każdej z kromek wykrajamy okrągły otwór. Ja użyłam wąskiej szklanki. 6. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę,  układamy kromki, smażymy na złoto z jednej strony. 7. Następnie chleb odwracamy, do otworu wbijamy jajko. 8. Smażymy aż białko się zetnie

Cook&Love
Chlebek bananowo - kokosowy 129

ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni. Składniki: 2 dojrzałe banany 250 g mąki pszennej/orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy na piwie 147

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki na 1 bochenek: 2,5 szklanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pieczonej dyni. 180

pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dla lepszego efektu smakowego możemy na zupkę nasypać kostki z chleba lub bułki, gdy namiękną zupą zagęczą ją oraz będa się cudownie

Z butelką mleczka w tle
Smalec ze skwarkami, jabłkiem i ziołami 88

łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą. 4. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 30 minut, każdą mieszankę osobno. 5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. 6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha

Apetyczna babeczka
Pomyslowe sniadanie 147

ubijamy je dodajac jarzynke  Naczamy chleb w jajaku  Smarzymy na rozgrzanej patelni  I gotowe  Szybko, latwo i pysznie  Kluski lane na mleku  4 lyzki maki 1 jajko  200 ml mleka  sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek  dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy  Dodac szczypte soli  W garnuszku

Klaudynkowa kuchnia
Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną 118

przygotowania tego chleba używa się 20 rożnych gatunków ogrodowych i dzikich ziół. Ja miałam troszkę zieleniny, którą musiałam wykorzystać, więc padło na ten chlebek, który uwielbiam Składniki na ciasto: – 1 szklanka bardzo zimnej wody – szczypta soli – mąka pszenna ( ile zabierze ciasto) Składniki na nadzienie: w oryginale powinno być 20, ale można mieszać dowolnie wg uznania. Należy pamiętać(...)były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek. Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Kiedy zbrązowieje przewrócić na drugą stronę. Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni wysmarować jedną stronę chleba masłem. Podawać ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka) lub jogurtem. Smacznego Zhingaliov

Smaki Armine
Chleb piwny 173

mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła co jakiś czas. SKŁADNIKI : przepis ogólny(...)razowej woda 3/8 szklanki (82g) dojrzały zakwas 2 łyżki (6 g) LEVAIN  mąka chlebowa 3/4 szklanki (91 g) woda 1/2 szklanki (113g) dojrzały zakwas 17 g  - zakwas : mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy przykryty folią  na  14-16 godzin   - w tym samym czasie co zakwas przygotowujemy levain wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14 godzin

Basia w kuchni
Kaszubski chleb na podmłodzie 199

smakowitym bochenkiem. Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na  blogu Zorry . Niech nam się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda(...)soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania  koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno gryczany z prażonym słonecznikiem 135

Chleb 🍞 z mąki pszennej i gryczanej ciekawie smakuje i jak się samemu upiecze to niewiele kosztuje 💰. Prażony słonecznik dodał smaku fajnego, jak dla mnie lekko orzechowego.  Taki chleb 🍞 można tylko z samym masłem zajadać, nic nie dodawać, bo w smaku jest idealny, a przepis na niego jest banalny 😁.   Składniki: 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru(...)mąki pszennej typ 480 ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki gryczanej mieszamy (można mieszać robotem kuchennym z hakiem świder), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie, siekamy słonecznik na mniejsze kawałki, może pozostać też

Moniki Smakołyki
Chleb pszenny codziennny 131

okazji ogromna satysfakcja. No i ta radość oczekiwania, że o zapachu w całym domu nie wspomnę :) Ostatnio zakupiłam kilka ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb" , z której to właśnie pochodzi ten przepis.   Składniki na zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g maki pszennej 750 Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody(...)mąki, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić mąki na 30-60 minut. W tym czasie nasz zaczyn urośnie. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok. 5-7 minut. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecie

Delicious Titbits
Bułki z marchewką i nasionami 148

Chleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką(...)łyżki mieszanych nasion Marchewkowe bułki na śniadanie Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Zagniataj ciasta ręcznie lub w robocie używając haka do mieszania. Czas zagniatania

codojedzenia
Bagietki, domowe wypieki... 187

Prosty sposób na domowe bagietki. Wejdź i obejrzyj, a zobaczysz, że to łatwe.  Ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl.wody, łyżka cukru, łyżka

chleba naszego
Pączki z ziemniakami i marmoladą 125

Zbliżający się Tłusty Czwartek, zobowiązuje nas do przepisu na pączki. W tym roku postanowiłam postawić na coś oryginalnego. I tak na nasz stół wjechały pączki z

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 147

lekko spalonej skórki postanowiłam się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym(...)czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb

W kuchni wieczorem
Chleb biały bez zaczynu 169

chleba. Chleb biały bez zaczynu 2017-10-01 21:32:17 Z podanej proporcji uzyskałam jeden bochenek o wadze 1 kg. Polecam jednak podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa mniejsze bochenki. Zapisz przepis Drukuj przepis Składniki 680 g mąki pszennej typ 650 460 g wody 14 g soli 3 g drożdży instant Wskazówki wykonania Mieszanie. W misce wymieszać(...)mąkę, sól i drożdże. Podczas wlewania wody mieszać wszystkie składniki do połączenia się. Gdy mąka wchłonie wodę ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut do momentu aż ciasto ukształtuje się w kulę. Następnie dłonie obsypać mąką i usunąć resztki ciasta. Ciasto wyrabiać przez kolejne 5 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Fermentacja wstępna

Chlebki.pl
CHLEB Z KABANOSAMI 88

Chleb pieczony w domu można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj pomysł na pyszny chlebek z dodatkiem kabanosów. Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Taki chlebek zabieram na piknik lub dłuższe wyjazdy za miasto. SKŁADNIKI :  750 g mąki typu 650  1 czubata łyżeczka soli 50 g drożdży  350 ml ciepłej wody 150 g wędzonych kabanosów 4 łyżki oleju(...)papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE :  Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania