chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:113/356)

Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 173

porzeczkami i cukrem ustawić w ciepłym miejscu (ja wynoszę przed ganek) i mieszać codziennie, by cukier się rozpuścił. Gdy cukru nie będzie już widać w słoju, odcedzić porzeczki z syropu. Porzeczki przelać jeszcze wodą. Porzeczki można włożyć do słoików i używać potem do ciast albo do przepysznego chleba z porzeczkami . Pierwszy nalew, syrop i wodę z płukania porzeczek połączyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajeczne szaleństwo czyli jajka nie tylko na święta 136

plastry boczku sól do smaku szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego sałata, kiełki Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Usmaż boczek i odłóż na papierowy ręcznik. Wyjmij grzanki i obłóż sosem bolognese boczkiem. Posyp parmezanem. Zagotuj wodę z łyżką octu. Kiedy woda bulgocze, zacznij mieszać wodę i wlej jajko. Gotuj jajko przez 20 sekund cały czas mieszając

codojedzenia
Tatar z łososia 128

doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Szatkujemy koperek, kapary oraz cebulę. Tatar przed podaniem należy schłodzić. Formujemy kulki z łososia i układamy na talerzu. Do tego oddzielnie układamy poszatkowany koperek, kapary oraz cebulę. Tatar możemy podawać z dodatkiem bułki lub chleba.   Artykuł Tatar z łososia pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Mini pizza na specjalne zamówienie 151

drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba  -  Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Vada pav 118

Indiach podział na klasy jest bardzo wyraźny. Więc w myśl zasady "chleba i igrzysk" oraz "podaruj sobie odrobinę luksusu" robotnicy też dostali coś swojskiego do jedzenia :) Składniki: - ziemniaki - natka pietruszki - ostra musztarda - bułki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki

Kryzysowa Książka Kucharska
Czosnkowe grzanki z oregano 160

oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu.  Składniki: kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Grzanki skrapiamy oliwą z czosnkiem

Smak mojego domu
Chleb 143

Popularny, zwykły chleb powszedni pszenny.     Składniki: -1,2 kg mąki pszennej 750 -10 dkg drożdży -łyżka cukru -łyżka soli -łyżka oleju -1 l ciepłej wody Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody,  6 czubatych łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,  wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 149

gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy intensywnie, polewamy sałatkę

BaRepas
Paprykarz szczeciński 296

czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego

Kolizje Smaków
Letnia sałatka z kurczakiem 278

paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić zakwas do wypieku chleba - to łatwiejsze niż myślisz 224

zakwas. Co to jest zakwas i dlaczego jest potrzebny, aby upiec chleb? Zakwas to po prostu sfermentowana mieszanina mąki (zazwyczaj żytniej) i wody. A potrzebujemy go, aby nasz chleb mógł pięknie wyrosnąć, pomagają mu w tym drożdże i bakterie mlekowe, które to powstały w czasie procesu fermentacji. Jasne? Myślę, że tak. Składniki: mąka żytnia woda Przygotowanie: Specjalnie nie napisałam, jakie(...)proces, dosypujemy 60g mąki i 60g wody, mieszamy. Zapominamy na kolejne 12 godzin. Uwaga, będzie niespodzianka! Powtarzamy proces z dosypywaniem mąki i wody jeszcze ze 2 razy. I prawdopodobnie wasz zakwas będzie już gotowy. Pamiętajcie, że to jest młodziutki zakwas i nie ma jeszcze za dużo mocy. Jeśli chcemy na nim piec chleb od razu, to warto go wesprzeć dodając

Ale Pyszka!
Chleb żytni. 178

może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej(...)łyżki cukru łyżka soli 50 g masła Przygotowanie:  Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.  Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałem

Kuchnia Łukasza
Chleb orkiszowo – żytni z ziarnami 141

Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego(...)siemienia lnianego 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka cukru 500 ml letniej wody Przygotowanie: Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru,  rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej  na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy  do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na szybki chleb 159

zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy(...)wystarczyła do połączenia składników)   1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Owsiany chleb z jabłkami 130

Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam(...)wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką

wesoła kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 116

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 127

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Chleb orkiszowy z ziarnami 127

miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy  ciasto na jednolitą masę, tak żeby odchodziło od ręki. Jak jest za suche dodajemy olej, jeżeli  jest za mokre dosypujemy 3-5 łyżek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.  -- Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części, z których  formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta wystarczy do upieczenia  4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać  innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte

chleba naszego
Przepisy na dania fit 125

kupkę”. ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki. Chleb żytni/razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki. Chleb żytni/razowy + twarożek własnej roboty (pół kostki półtłustego twarogu + 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, pokrojona na drobno cebula + rzodkiewka i kiełki. Do tego jakiś owoc, na przykład(...)łyżki jogurtu greckiego 3 wyciśnięte ząbki czosnku łyżka keczupu sól, pieprz i szczypta cukru Sposób przygotowania Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie

Dajet
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 150

szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA(...)wodę nalewamy do miski.  Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody. Następnie dodać je do 710 ml ciepłej wody, następnie dodajemy sól i mąkę - nie przesiewamy ! Wsypujemy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie się ciągnąć. Przykrywamy misę folią spożywczą - zostawiamy na 2  godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Ciasto może być

dlaSmaQ
Orkiszowy chleb słonecznikowy 107

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania