chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:111/356)

Jajeczne szaleństwo czyli jajka nie tylko na święta 160

plastry boczku sól do smaku szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego sałata, kiełki Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Usmaż boczek i odłóż na papierowy ręcznik. Wyjmij grzanki i obłóż sosem bolognese boczkiem. Posyp parmezanem. Zagotuj wodę z łyżką octu. Kiedy woda bulgocze, zacznij mieszać wodę i wlej jajko. Gotuj jajko przez 20 sekund cały czas mieszając

codojedzenia
Tatar z łososia 149

doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Szatkujemy koperek, kapary oraz cebulę. Tatar przed podaniem należy schłodzić. Formujemy kulki z łososia i układamy na talerzu. Do tego oddzielnie układamy poszatkowany koperek, kapary oraz cebulę. Tatar możemy podawać z dodatkiem bułki lub chleba.   Artykuł Tatar z łososia pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Mini pizza na specjalne zamówienie 172

drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba  -  Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Vada pav 144

Indiach podział na klasy jest bardzo wyraźny. Więc w myśl zasady "chleba i igrzysk" oraz "podaruj sobie odrobinę luksusu" robotnicy też dostali coś swojskiego do jedzenia :) Składniki: - ziemniaki - natka pietruszki - ostra musztarda - bułki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki

Kryzysowa Książka Kucharska
Czosnkowe grzanki z oregano 176

oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu.  Składniki: kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Grzanki skrapiamy oliwą z czosnkiem

Smak mojego domu
Chleb 165

Popularny, zwykły chleb powszedni pszenny.     Składniki: -1,2 kg mąki pszennej 750 -10 dkg drożdży -łyżka cukru -łyżka soli -łyżka oleju -1 l ciepłej wody Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody,  6 czubatych łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,  wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 168

gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy intensywnie, polewamy sałatkę

BaRepas
Paprykarz szczeciński 315

czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego

Kolizje Smaków
Letnia sałatka z kurczakiem 300

paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni. 199

może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej(...)łyżki cukru łyżka soli 50 g masła Przygotowanie:  Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.  Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałem

Kuchnia Łukasza
Chleb orkiszowo – żytni z ziarnami 161

Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego(...)siemienia lnianego 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka cukru 500 ml letniej wody Przygotowanie: Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru,  rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej  na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy  do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na szybki chleb 185

zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy(...)wystarczyła do połączenia składników)   1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Owsiany chleb z jabłkami 149

Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam(...)wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką

wesoła kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 141

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 143

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia