wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam ten chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)! Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem Składniki (na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym) 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650 3 łyżki zakwasu żytniego 3/4 szkl(...)górskich 3/4 szkl pestek słonecznika 1 i 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży (u mnie 5 g drożdży instant) ok 550 g wody Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu połączenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Ciasto wylewamy na obficie omączony blat. Formujemy bochenek zgarniając ciasto do środka. Układamy bochenek
UgotujmyTo.plmasła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić(...)gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Odcedzić, pozostawić na sicie aż zupełnie wystygnie. Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować
Stare GaryDziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki chleba. U nas Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka(...)naszego sosu i szybko, choć delikatnie mieszamy (ja często dodaję śmietanę nawet w połowie gotowania, dobrze rozmieszana z odrobiną sosu w miseczce się nie zważy), gotujemy jeszcze chwilę. Śmietana ma złagodzić pomidorowy smak sosu (moja rodzina woli łagodniejsze sosy). Pulpeciki w sosie podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet z chlebem. Smacznego
Słodkie okruszkiczcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej rzepakowy Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę(...)mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód
mojewypiekiinietylkoczcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej rzepakowy Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę(...)mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód
mojewypiekiinietylkopilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki(...)misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny
Stare Garydumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI : 15 dag zakwasu żytniego 1 kg mąki żytniej typ 720 15 dag mąki pszennej tortowej 4 łyżki słonecznika 2 łyżeczki soli woda DOKARMIENIE ZAKWASU : Dzień wcześniej do zakwasu należy dodać mąkę żytnią 2000 oraz wodą, w stosunku 1;1. Mieszamy(...)będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. ETAP 3 Boki keksówek o długości 25 cm natłuszczamy
Pani na deserubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie. Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki. Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały(...)godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej razowej 462 g wody 1 czubata łyżka soli morskiej cały zaczyn Wszystkie składniki (oprócz soli) mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę by przepracowały. Po tym czasie ciasto posypujemy solą, mieszamy i krótko (2-3 min.) zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. W trakcie wyrastania
Dzieje kuchennej Wiewióryprawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody(...)ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli. Odstawić na 60 minut, po czym dodać
Kulinarne przygody Gatitychleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę(...)mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
Smakowity Blog KulinarnyChleb", autor Jeffrey Hamelman składniki zaczyn 160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 650 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 370 g wody 10 g soli 370 g zaczynu 230g drylowanych oliwek przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać(...)ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz oliwek. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i na drugiej prędkości kolejne 3 minuty. Dodać oliwki i mieszać tylko tyle aby składniki rozłożyły się równomiernie. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. W zależności od siły ciasta
Stare GaryOstatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)płaska łyżka soli 400 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno
Kuchnia domowa Anizasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy(...)mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się zebrało późnym latem. Składniki: - stary chleb - jakieś mleko - mak - bakalie - cukier Wykonanie: Mleko gotujemy z makiem oraz bakaliami i dosładzamy. W naczyniu
Kryzysowa Książka Kucharskawęgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta(...)smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą
GRUBY WAŁEKwęgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta(...)smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą
GRUBY WAŁEK