chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:121/356)

Aksamitna zupa czosnkowa 126

wtedy wlewamy pozostałe pół litra rosołu. Całość ponownie dobrze mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy do zupy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek.   Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką

Karo in the Kitchen
Zalewajka łódzka 160

miękkie.  Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas, mieszać i próbować. W zależności od zakwasu trzeba będzie go dodać nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zalewajkę można podawać z chlebem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 179

piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut. Kromkę chleba pokrój w kostkę i zrumień na oliwie. Na talerzu ułóż porozrywane liście sałaty następnie kawałki łososia, pomidorki, awokado i koper. W małym rondelku zagotuj lekko osoloną wodę z łyżką octu. Zmniejsz temperaturę. Zakręć łyżką wodę i wlej jajko. Mieszaj delikatnie tak aby białko ładnie otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką

codojedzenia
ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA 125

Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu  i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam. 50 dag. maki 300ml.ciepłej wody 5 dag .drożdży 1.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kurkami i warzywami 118

minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Chleb żytni z mąki razowej. 107

Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy

Moje-pitraszenie
Zupa z porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Recycling obiadowy. Zupa tania, smaczna, rozgrzewająca i energetyczna. 127

garnka z porami i cebulą, chwilę razem wszystko mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 10 minut, aby wszystkie smaki poprzeplatały się wzajemnie. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładko. Starannie doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.   Na patelni podsmażamy grzanki z czerstwego żytniego chleba. Zupę przelewamy do miseczek, obficie posypujemy zieloną natką pietruszki i plasterkami

Naturalna Kuchnia
Rieska! Mniam! 159

chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne!   Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto

sierotka maRysia w kuchni
11. Sałatka Martynki 318

obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach.  Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę lub z saszetki

Be Fit Be Strong
Wołowina Michoacan 134

pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 103

Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części

Kuchnia w opałach
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2256

wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób

Mania Gotowania
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 179

mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap:  2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin. Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania(...)równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnętrze. - powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie. Do takiego dojrzałego ciasta zakwaszonego dodajemy pozostałą ilość mąki przewidzianą w recepturze chleba oraz inne dodatki. Na samym końcu dozujemy sól, najlepiej rozpuszczoną uprzednio w wodzie. Lista piekarzy w styczniowej piekarni : Aciri z bloga    Bajkorada Ania z bloga   Nie tylko

Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy z miodem 135

wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam.  Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej(...)wody 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Przygotowanie: Obie mąki, sól, siemię lniane, płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas, miód* i połowę wody, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Mieszać ciasto ok. 10 minut, dodając pozostałą wodę, aż uzyskasz gęste ciasto. Miskę nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na noc (na 12 godzin) w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Następnie

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania