przepisem na leczo w wersji wegetariańskiej. Szybko, łatwo, smacznie i sycącą. Idealne na obiad. Spróbujcie. Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetariańskie leczo możecie podać również z ziemniakami, kasza itp. Składniki: 2 mniejsze zielone cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie(...)papryka oraz czubryca biała), mieszamy. Wszystko smażymy na mniejszym ogniu około 10-15 minut (aż papryki zmiękną), co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki
Słodkie okruszkiPolecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy(...)drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smak mojej kuchniwyboru. Okazało się, że jest tak smaczna, że wzięłam dokładkę, podobnie jak moja sąsiadka, która też nie jada kaszy gryczanej :) Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy(...)mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 100 g kaszy gryczanej pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Rano wymieszać wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrzne. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale możliwą do wyrabiania łyżką. Ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziekanapek zjesz z pięć i nie czujesz się najedzony, a ten bochenek syci i zjadając dwie pajdy masz już dosyć. Wybrałam ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową. Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej(...)szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10-15 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut
Apetyczna babeczkaPrzyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można zrobić w zwykłej foremce i upiec w piekarniku, zapraszam. Składniki: (na dwie podłużne formy ok. 30 cm) - 1kg mąki pszennej(...)słonecznika łuskanego - 100g świeżych drożdży - 2,5 szklanki ciepłej wody - 4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu i czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto
Gotuj Z Muzykąchlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -200-250 ml ciepłej przegotowanej wody -garść pestek słonecznika -łyżka soli Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy(...)pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb ostrożnie z piekarnika i z foremki, i wkładamy go na papierze z foremki do piekarnika już wyłączonego na około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na około godzinę
BaRepasZapraszam serdecznie do wspólnego wypieku :). Chleb orkiszowy z kamienia Składniki: 600 g mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 400 ml letniej wody 10 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżka miodu naturalnego (ja dałam wielokwiatowy) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z odrobina wody. Odstawiamy na kilka(...)minut, aby powstał zaczyn. Po tym czasie dodajemy do miski z zaczynem pozostałe składniki i mieszamy hakiem miksera przez ok 5 - 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 2 godziny. Lub do podwojenia
Naturalna KuchniaInspiracją do upieczenia mojego bezglutenowego chleba pomidorowego służył przepis na "Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami" autorstwa twórców "Atelier smaku". Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Chlebek udał się znakomicie, ma zwartą konstrukcję i wspaniały smak. Serdecznie polecam :-) Składniki na formę typu keksówka o wymiarach 30cm x 11cm: 25 g mielonego siemienia lnianego 350 ml wrzątku 150 g mąki kukurydzianej(...)ciasta chlebowego i mieszamy mikserem (już nie tak ostrożnie, na tym etapie chlapać już nie będzie). 6. Teraz czas na wyrastanie. Miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. 7. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 9. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika
Kawa z mlekiemsera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie i Wy SKŁADNIKI składniki na 2 słoiczki po 200ml 200g młodego szpinaku, same listki 75g dobrego, dojrzałego i kruchego sera cheddar 60g mieszanych orzechów – nerkowców, orzechów laskowych i migdałów 70ml oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenmąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy
Lena GotujeMięso dokładnie myję. Nakłówam widelcem. W miseczce łącze składniki marynaty. Dokladnie mieszam. Mięso nacieram marynatą. Przekładam do lodówki na ok 3 godziny. Następnie przekladam mięso do żaroodporne naczynia. Wlewam ok 1/3 szklanki wody. Zamykam piekę ok 1, 5 godziny w 180 stopniach. Studzę. Kroję w plastry do chleba. Lub podajena ciepło do obiadu
Gotowanie Patkioliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie
mojej kuchnioliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie
w mojej kuchnimiski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę
słodkie i nie tylko historie kulinarneDelikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
chleba naszegoPyszne kawałki kurczaka, to smaczna propozycja na każdy stół. Piersi z drobiu kroimy w kawałki 3-6 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. -- Potem przekładamy wszystko do
chleba naszegopieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego majeranku sól Do podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy na plasterki. Podsmażamy je na maśle i solimy. Co jakiś czas mieszamy, aż odparuje z nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę
PatiGotujeSkładniki i materiały pomocnicze -mąka pszenna typ 650 -250 g -mąka żytnia typ 720-100 g -zakwas żytni 150 g -drożdże suszone 4 g -woda 250
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżek płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka (płaska) karobu proszku z Chleba Świętojańskiego od firmy Bakra 1/2 szklanki mleka opcjonalnie 1/2 banana do podania Przygotowanie Do misy blendera wkładamy obranego banana, dodajemy 1 łyżkę karobu oraz 1/2 szklanki mleka, miksujemy.Następnie dodajemy płatki owsiane i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Odstawiamy całość na około 5 minut. Po tym czasie wlewamy naszą owsiankę
Słodkie okruszkiłyżka masła mała garść rukoli 2 bułki lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wbijamy do miseczki/kubeczka i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną. Pod koniec dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Podajemy na kromkach lub połówkach bułek. Posypujemy resztą rukoli i delikatnie oprószamy
Moje Kuchenne RewelacjeTo kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos". Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja
Dzieje kuchennej Wiewiórydzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu najlepszy(...)garnka, podlewamy wodą 2-3cm ponad poziom kapusty. Dodajemy kminek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Ścieramy na grubej tarce dwie obrane marchewki i dodajemy je do kapusty. Całość mieszamy. Stawiamy garnek na mały gaz, zaczynamy powolne gotowanie. Kapustę gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna, aż będzie prawie miękka, przez około 1,5-2 godziny na maluśkim ogniu
Karo in the Kitchenłyżek płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka (płaska) karobu proszku z Chleba Świętojańskiego od firmy Bakra 1/2 szklanki mleka opcjonalnie 1/2 banana do podania Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obranego banana, dodajemy 1 łyżkę karobu oraz 1/2 szklanki mleka, miksujemy.Następnie dodajemy płatki owsiane i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Odstawiamy całość na około 5 minut. Po tym czasie wlewamy naszą owsiankę
Słodkie okruszkizważy się po dodaniu do zupy. Tak więc dodajemy jogurt i mieszamy intensywnie, aby dobrze go rozprowadzić. Zagotowujemy i wyłączamy ogień. Na sam koniec my do zupy dolewamy nieco oliwy z oliwek. Nada fajny smaczek. Możecie też jeszcze ostatecznie doprawić zupę, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem. Smacznego :) Pozdrawiamy
vegetanieczyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z chlebem. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa
Kulinarnie z Polką na Kresachwodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel. 1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy ajwarem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy serkiem kanapkowym, wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy „kawiorem” i natką pietruszki. 2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię