dużej ilości cennych polifenoli. Ja taką wyrazistą oliwę lubię najbardziej - na kromce chleba oraz w sałatkach. Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi Składniki / na 4 porcje: 200 g Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni
Chilli Czosnek i Oliwasię Wam zwykłe kanapki, a macie nieco więcej czasu na ich przygotowanie! Składniki: chleb tostowy szynka ser Bluedino Jadel wędzony, dostępny w Lidlu masło jajka woda z octem szczypiorek Przygotowanie: Wodę 1 l gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko
Życie zaczyna się w kuchnibuzi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 kromki chleba ( bądź bułki ) 3 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku 3 plastry sera z truflami i orzechami 3 plastry szynki Wykonanie Do miseczki ścieram czosnek obrany i dodaję masło, i wszytko bardzo dokładnie mieszam , następnie smaruję czosnkowym masełkiem nasze zapiekanki , na to wykładam szynkę
Mój Smaktego jajko, polewa sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (ilość według uznania) i miesza bardzo dokładnie aż mięso wsiąknie cytrynę i żółtko. Przyprawiamy. Odstawiamy na ok 5 minut i gotowe. Genialnie smakuje tek że po ok 2 h kiedy wszystkie składniki się ,,przegryzą". Podawać z chlebem najlepiej razowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipowidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru Sposób przygotowania: Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki mieszamy, aż nie będzie grudek odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem w ciepłe miejsce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdałam 1/4 piersi) 2 pomidory 3 mini sałaty rzymskie 4 kawałki chleba tostowego Dresing: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majonezu musztarda mała łyżeczka Wykonanie: Nic prostszego! Składniki kroimy w kostkę (sałata może być w paskach) i mieszamy. Czosnek rozcieramy z oliwą w kubeczku dodając trochę soli. Dodajemy
Lubczyk i Waniliadodajemy fasolkę szparagową, ogórka korniszona, patisona i przeciśnięty w prasce czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy nieco wody wymieszanej z łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanielucerny). Twarożek, równie dobrze, a może nawet i lepiej, smakuje na kromce razowego chleba :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku/jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek kiełki brokuła ogórek 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 5g otrębów pszennych sól, pieprz Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i przekładamy do pojemniczka. Pojemniczek zakręcamy i zabieramy ze sobą
Kuchenny Skrawek Niebaświeży i domowy chlebek ;) Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;) Chleb ze wszystkim :) Składniki: ok. 70 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 3 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli szczypta cukru dodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy
Lawendowe Niebodłoniach, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, mieszamy i przekładamy wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super
Smaczne Zdrowesklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw
Codzienna kuchnia niecodziennaRozczyn: 25 g drożdży świeżych szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb: Cały rozczyn 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Rozczyn: do wysokiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę. Mąkę mieszamy
Kuchnia Łukaszakońca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło. Mieszamy drewnianą łyżką. W czasie produkcji zakwas przykrywamy gazą
Ala piecze i gotujemnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście chlebowym. Pyszny, chrupiący (także wewnątrz...). Może nie jest zbyt ekonomiczny, ale niekiedy warto zaszaleć. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest wart Waszej uwagi. U nas zauroczył swym smakiem nie tylko domowników, którzy od zawsze uwielbiają duże ilości ziaren, grono znajomych również pokochało jego smak. Nie ma znaczenia jaką mąkę wybierzecie(...)wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), dlatego ja mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej delikatnie olejem (w przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami). Masę dokładnie ubijam łyżką maczaną z wodzie, miejsce przy miejscu, by usunąć powietrze, (by w gotowym chlebie nie było dużych dziur). Masę wyrównuję, wygładzam i obsypuję ziarnami
Smaczne Zdrowektórą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka dni (ale rzadko kiedy tylu doczeka(...)widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki lub kształtujemy z niego bochenek. Obsypujemy dość obficie mąką. Zostawiamy na kolejną godzinę żeby podrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie
Z butelką mleczka w tle