chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:99/356)

domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty 93

pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy np. noża wyrabiamy ciasto(...)papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy tak aby ciasto miało ok 18 cm średnicy. Ostrym nożem głęboko nacinamy krzyżyk. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-45 min. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 140

upiekłam już na początku weekendu, a nie jak zwykle w niedzielę :) Poniżej podaję ilość składników za Daną, choć wypiekałam z połowy, bo na tydzień wystarcza mi jeden bochenek chleba. Składniki : Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały(...)ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje się deserową odmianą

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie z ziarnami 125

wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy. Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej(...)znowu mieszamy. Następnie szklanka wody gazowanej, mieszamy. I znowu przegotowanej i gazowanej. Z wyrobionej dokładnie i z sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin

Jemy Pijemy
Chleb żytni, łatwy i szybki 233

łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje(...)się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości. Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 150

kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy obecnie: niepowtarzalny region, niepowtarzalną kulturę, niepowtarzalną kuchnię. Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała to, co najlepszego oferowała kultura Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Dzięki temu wykształciła się oryginalna kultura z własną gwarą, strojami ludowymi, a przed wszystkim kuchnią. Ze względu(...)boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 151

pieca. To drożdże odwalają tutaj kawał dobrej roboty.   Ten chleb można upiec na dwa sposoby – w rozgrzanym żeliwnym garnku z pokrywką lub bez przykrycia – na patelni z odpinaną rączką, w tortownicy albo w naczyniu żaroodpornym. Oba te sposoby dla Was opiszę. DZIEŃ 1, wieczorem Odważoną mąkę mieszamy z drożdżami i solą w dużej misce. Wsypujemy suszoną żurawinę – szukajcie takiej(...)żeby popękały na 2-3 kawałki i dodajemy je do mąki. Ciepłą (45-50⁰C) wodę mieszamy z miodem. Wlewamy płyn do mąki z bakaliami i dokładnie całość mieszamy – tak, żeby składniki dobrze się połączyły, a w misce nie było widać śladu suchej mąki. Ciasto będzie rzadkie i byle jakie, absolutnie się tym nie przejmujcie – dokładnie takie ma być

Karo in the Kitchen
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 154

kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny

Szefowa kuchni
Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką parmeńską 117

koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 3 łyżki soku z cytryny sól, płatki chilli 1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący. 2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Dokładnie mieszamy.  3. Grzanki smarujemy obficie pastą z awokado. Układamy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe

Szefowa kuchni
Szybka babka karobowo-waniliowa 197

pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 większe jajka 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt. cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cuku, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, wstępnie

Słodkie okruszki
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 139

dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj (ugniataj) tak długo aż ciasto będzie miękkie gładkie i elastyczne. Następnie włóż ciasto

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb domowy - krok po kroku 75

Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki 3,5 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 kostki drożdży 3 szklanki wody 1/4 opakowania słoneczniku 1/4 opakowania siemia lnianego Przygotowanie: Drożdże(...)już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie.  Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody dacie, tym skórka będzie twardsza. Więc radzę przetrzeć mokra ręką wierzch ciasta.   Chleb pieczemy 1h w 180 stopniach

My World by Dagmara Rek
Zakwas pszenny na barszcz biały 116

laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką. Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach

Codziennik Kuchenny
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 112

mieszamy. Następnie 1 łyżka chicken tikka masala,1 Tandori kolor i garam masala. Mieszamy i przykrywamy gotujemy około 10 min. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy naszego kurczaka oczywiście ściągamy go z wykałaczek, Tuszymy około 10-15 min Smacznego Polecam to danie również z chlebem Naan przepis na stronie

Viola cooks with passion
Jajecznica ze szparagami 212

ogniu. Jajka wbijamy do kubka/miseczki i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem - najlepiej pełnoziarnistym :)  Smacznego :) Korzystajcie w pełni z sezonu szparagowego!!! 1 porcja jajecznicy - 199 kcal (+ kromka chleba pełnoziarnistego - około 300 :)) - białko - 15 g - tłuszcz - 14 g - węglowodany - 5,2 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 134

zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały

Słodkie okruszki
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej 135

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z ziarnami 116

Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym. 3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 138

gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy.  Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 149

zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały

Słodkie okruszki
Gołąbki w sosie pomidorowym 298

wyłożonym uszkodzo­nymi listkami kapusty. Bulion z kostek rosołowych ( zrobiony wg. przepisu na opakowaniu) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki zbędnymi liśćmi kapusty i przykrywką – gotujemy na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy je około 40-50 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż

Smaczne Potrawy
Zakwas żytni chlebowy. Zakwas na chleb. 179

Składniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania