Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym. 3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachgotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru
SMYKWKUCHNIzarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały
Słodkie okruszkiwyłożonym uszkodzonymi listkami kapusty. Bulion z kostek rosołowych ( zrobiony wg. przepisu na opakowaniu) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki zbędnymi liśćmi kapusty i przykrywką – gotujemy na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy je około 40-50 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż
Smaczne PotrawySkładniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3
Aga w kuchnidodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem . Smacznego
Kuchnia Łukaszawyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy w misce pod przykryciem(...)namoczki zalewamy wodą, tak aby je przykryła, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin. Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta chlebowego, oprócz soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej wody jest zależna od mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej wody. Zagniecione ciasto zostawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody GatityZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4
SMYKWKUCHNImogę ją jeść także na kolacje. Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz do smaku Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Kanapkę możemy posmarować masłem, a następnie okładamy na niej
Przysmaki Karolkichleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki) i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę
Miód i pieprzChleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki) i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę
Miód i pieprzwyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie. Sposób przygotowania tradycyjny: ½ szklanki ciepłej wody łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy(...)ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy chlebek i przekładamy do nagrzanego wcześniej do 100⁰C naczynia żaroodpornego. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie. Normal
Kuchnia w czekoladzieprosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu często(...)palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy odcedzoną z tłuszczu przesmażoną cebulkę, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat
Karo in the KitchenPyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta,dodajemy ocet... potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski, jeżeli jest za suche dolewamy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy
chleba naszegowyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej (około(...)minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki. 4. Pozostawiamy ciasto w misce
W kuchni Katie