pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić kotlety, jeżeli nie to dosypujemy trochę bułki. Uformowane kotlety/gołąbki otaczamy mąką i smażymy(...)liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam! Smacznego
chleba naszegoItalian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest wart aby go upiec nie raz… :)! Włoski chleb z Como (Pane di Como) Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 2/3 szklanki mleka 1 szklanka(...)właściwe: wcześniej przygotowany zaczyn 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej 6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej 1 łyżka soli mąka kukurydziana do posypania …. ale zapomniałam posypać 1. Zaczyn: Mieszamy drożdże z małą ilością wody, dodajemy resztę wody i miód, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy mleko i mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy
UgotujmyTo.plProponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki... mieszamy i odstawiamy
chleba naszegoLody, lody dla ochłody! przyszły gorące dni i postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki więc muszę korzystać z receptur mieszanych ręcznie. I oto one! pyszne
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki słonecznika (około garści) siemię lniane (około garści) 2 łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin aż ciasto wyrośnie. Piekarnik nastawiony na 210C, wstawiamy na dół piekarnika inne naczynie wypełnione wodą aby podczas pieczenia była para. Chleb pieczemy najpierw 10 minut, a następnie w temperaturze 200C pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Moje-pitraszenieprzez maszynkę. Dodajemy przyprawy, tahini, jajko i kaszę. Mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut lub dłużej jeśli chcemy by był bardziej rumiany. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pasztet się upiekł w środku. Studzimy go na kratce. Ja uwielbiam go jeść ze świeżym chlebem, pomidorem i kiszonym ogórkiem
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju ok. 300-400ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2-2,5szkl. miąższu(...)soku Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. (pamiętajcie żeby to nie był wrzątek). Odstawiamy na 10 minut, by troszkę urosły. Mieszamy mąkę, sól, marchew, olej, dolewamy rozczyn z drożdży i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości
Cukier&Puderfasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę(...)fasolki, wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i marynujemy fasolkę z sosem i dodatkami przez minimum 2, najlepiej 3-4 godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego
Karo in the Kitchenmarketach wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy? Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;). Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego(...)Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył
Kuchnia po mojemuzrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-4 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą(...)lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i robić chleb. Życzę powodzenia
Wanilia i Kardamonbyła trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka(...)całość dokładnie mieszamy. Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę. Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy na plasterki. Najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku . Smacznego
Moniki Smakołykidania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym wpisie, nie teraz. Naoglądaliśmy(...)którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania
Marder&Marder Manufactureopakowanie drożdży suszonych (7g), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, ok. 10-15 g oliwy (1,5 łyżki). Przygotowanie: W misce łączymy wodę, miód, sól i drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oliwę i mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników (ok.2-5 minut). Następnie przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie(...)foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut. Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przydatne: Użyłam foremki o wymiarach
rozgotowanabazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne(...)pieprz . Mieszamy , odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim mięso z cebulką ( całość z pojemnika ) . Jak już wszystko będzie pięknie zrumienione , dodajemy kapustę , solimy do smaku . Smażymy mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec można jeszcze doprawić pieprzem i można serwować . Doskonała na gorąco , szczególnie z chlebem na zakwasie
Ogrodnik w podróży