chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:102/356)

Chleb z ziarnem pszenicy 230

słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. W odrobinie wody rozpuść drożdże. Włóż do miski wszystkie składniki oprócz pâte fermentée: przesianą mąkę, zmielony słód, miód, wodę i drożdże rozpuszczone w odrobinie wody. Mieszaj ręcznie, lub mikserem(...)wolnych obrotach, dopóty, dopóki składniki nie będą całkowicie połączone. Podczas mieszania dodawaj partiami rozdrobnione pâte fermentée. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj je około 15 minut. Ciasto powinno mieć odpowiednią siłę i elastyczność. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw po przykryciem na 2 godziny w temperaturze około 24 °C. Po godzinie wyjmij

Grahamka, weka i kajzerka
Tort czekoladowo-śmietanowy. 176

sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest(...)krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu): 500 ml śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)         Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie

Rozpustne gotowanie
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 187

roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej 10 dag słonecznika 10 dag siemienia lnianego 7 dag migdałów 2 łyżki nasion chia(...)wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Chleb sam w sobie jest pyszny

Apetyczna babeczka
Irański czosnek marynowany 217

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich

Marder&Marder Manufacture
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 159

Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią  https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut(...)mąkę pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 206

zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu(...)sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem do środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy

Poezja smaku
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 163

Chleb” 390 g zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki(...)wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20-30 minut. Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Pieczemy w 240 st przez 15 minut

Pieguskowa Kuchnia
chleb z samych ziaren,pychotka! 155

składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody.  Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe

w mojej kuchni
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 161

Przepis   wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto(...)mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam

Proste Potrawy
chleb z serwatką i drożdżami na liściach pokrzywy 157

serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość, z reguły w temperaturze 25 stopni trwa to około 30 minut). Do wyrośniętego zaczynu d odajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól, całość mieszamy na początku łyżką albo nożem, a następnie dłońmi do czasu aż ciasto będzie odchodziło od rąk ( jeżeli trzeba dodajemy teraz jeszcze trochę mąki). Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę nakrywamy

Miód i pieprz
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 136

Chleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki   500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)wody 1 łyżka świeżego (drobno posiekanego koperku) Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżami. Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut

Delicious Titbits
Ciabatta 160

sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty(...)wody semolina do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Smarujemy oliwą dwie długie keksówki. Do miski wrzucamy składniki - dodajemy jedynie 3/4 wody, uważając aby nie dodawać soli bezpośrednio na drożdże. Mieszamy ciasto hakiem lub zagniatamy. Dodajemy powoli resztę wody. Ugniatamy/mieszamy jeszcze ok 5-8 min. Ciasto będzie sprężyste ale dość lepkie. Dzielimy ciasto na pół, rozciągamy i przekładamy je do keksówek

Mieszam w Garnku
Żurek domowy 154

zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku...  kliknij tutaj   Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując

chleba naszego
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 182

powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród(...)Wykonanie: Robimy rozczyn tj. drożdże mieszamy z ciepła wodą i mąką, wlewamy do dziurki wytworzonej w mące, czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę

SMYKWKUCHNI
Chleb z sezamem 169

Dziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach  świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa. Składniki: Mąka Szymanowska typ 480 -500 g sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 35 g woda ciepła 320 ml Polski olej rzepakowy 50 ml sezam jasny 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól(...)miseczki wlewamy ciepła wodę,cukier i drożdże rozkruszone. Mieszamy do rozpuszczenia.Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką, delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po 15 minutach wsypujemy sezam i wlewamy olej.Miksujemy końcówką hak koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, też przykryte ściereczką.Po godzinie ponownie wyrabiamy

Różowa kuchnia