chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:103/356)

Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 186

książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy(...)odstawiamy na 12-16 godzin do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta, oprócz soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a następnie dodajemy sól i wyrabiamy prze 2 minuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach

Kulinarne przygody Gatity
Chleb bez mąki czystoziarnisty 439

węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren.  Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb. A więc... Do dzieła! Składniki: 100 g otrębów owsianych 100 g ziaren słonecznika 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych 100 g pestek dyni 100 g siemię lniane 40 g sezamu(...)mieszamy. Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową. Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego! Nam najlepiej smakuje z masłem. <3  A Wam? Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje chleb czystoziarnisty

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
NIE-zwykły chleb 147

sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie(...)zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam

Z Kuchni Do Kuchni
Pszenny chleb na maślance 168

amatorka w pieczeniu chleba jak ja dała sobie radę, to każdy z Was również może taki smakołyk upiec sobie w domu. Żeby jeszcze bardziej Was zachęcić powiem Wam, że chleb wyszedł bardzo mięciutki i puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz ;) Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku ;) Składniki: 2,5-3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka maślanki naturalnej(...)soli 15g drożdży jajko sezam do posypania Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej, jeśli macie prosto z lodówki trzeba będzie ją trochę podgrzać. Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło

Czerwona Porzeczka
Chleb z orzechami 123

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę 10x30. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 gram mąki pszennej 1 1/2 dużej szklanki mąki pszennej typ 450 1 duża szklanka mąki żytniej typ 2000 200 gram mieszanki(...)Dodać wodę i zakwas. Mieszać do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez

Czerwony Gupik
Chleb pszenno- żytni na maślance 95

rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś w nim mieszka. Składniki (na 1 bochenek(...)łyżka cukru trzcinowego Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto przez 6-7 minut, by było jednolite i sprężyste. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, następnie formuję z ciasta kulę i przekładam na blachę do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Wierzch chleba smaruję wodą wymieszaną z cukrem

Mango Papaja
Chleb młynarza 145

drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej* 20 g mąki żytniej razowej 2000 250 g wody 1/2 łyżki soli cały zaczyn *Ostatecznie użyłam więcej mąki, bo ciasto było za rzadkie. Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i zostawiamy(...)temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnie wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut. Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziarnem pszenicy 208

słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. W odrobinie wody rozpuść drożdże. Włóż do miski wszystkie składniki oprócz pâte fermentée: przesianą mąkę, zmielony słód, miód, wodę i drożdże rozpuszczone w odrobinie wody. Mieszaj ręcznie, lub mikserem(...)wolnych obrotach, dopóty, dopóki składniki nie będą całkowicie połączone. Podczas mieszania dodawaj partiami rozdrobnione pâte fermentée. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj je około 15 minut. Ciasto powinno mieć odpowiednią siłę i elastyczność. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw po przykryciem na 2 godziny w temperaturze około 24 °C. Po godzinie wyjmij

Grahamka, weka i kajzerka
Tort czekoladowo-śmietanowy. 152

sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest(...)krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu): 500 ml śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)         Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie

Rozpustne gotowanie
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 167

roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej 10 dag słonecznika 10 dag siemienia lnianego 7 dag migdałów 2 łyżki nasion chia(...)wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Chleb sam w sobie jest pyszny

Apetyczna babeczka
Irański czosnek marynowany 194

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich

Marder&Marder Manufacture
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 135

Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią  https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut(...)mąkę pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 176

zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu(...)sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem do środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy

Poezja smaku
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 137

Chleb” 390 g zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki(...)wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20-30 minut. Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Pieczemy w 240 st przez 15 minut

Pieguskowa Kuchnia
chleb z samych ziaren,pychotka! 134

składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody.  Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania