chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:95/356)

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 121

przestygnięcia.  Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas

wesoła kuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym 140

gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 35 – 40 minut. Pod koniec gotowania mieszamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego w niewielkiej ilości wody i dodajemy do garnka z paprykami. Zagotowujemy po raz ostatni. Gotowe. Faszerowane papryki świetnie smakują z ziemniakami lub z chlebem

Dieta bez mleka
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 122

PRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego  oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki

BezglutenowaIzabela
Sos z grzybów leśnych na gęsto 160

którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany

Apetyczna babeczka
Ślimaki z twarogu 205

startych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz 3/ Zarobiony twaróg układamy w formie kulki

Kuchnia PROzdrowotna
Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia 201

struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.  Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.   Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu

Leśny Zakątek
Sałatka z pieczonych buraczków-idealna do obiadu 285

każdy osobno) i pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz studzimy,i kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i śmietaną,dodajemy przeciśnięty czosnek doprawiamy solą i pieprzem  chłodzimy w lodówce Smacznego!! Rada: buraczki zawsze piekę przy okazji,jak mam w piekarniku ciasto,lub chleb czy mięso -zawsze to jakaś oszczędność prądu! Do  tej sałatki można również zamiast czosnku

Swojskie jedzonko
Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni 178

oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska - szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki

Kuchnia co dnia
Jajecznica na maśle 101

ostkę i podsmażamy na maśle, gdy będzie miękka dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerzyk, posypując dodatkowo szczypiorkiem. Podajemy z pomidorem i ogórkiem małosolnym oraz świeżym chlebem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 156

minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 222

naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych

Kuchnia Prezydentowej
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 82

drożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti pangrattato 237

sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 199

mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas na żur 177

trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję przyprawy: 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego lub pieprzu

prawdziwe jedzenie
Chleb dla leniwych… i nie tylko 161

Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.   Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 szklanki płatków owsianych - 100g sezamu - 100g słonecznika - 2 łyżeczki soli - 4 szklanki ciepłej wody Rozczyn(...)cieplą wodę – mieszamy robotem z hakami do połączenia składników (ok. 6-7 minut). Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale nie dosypujemy więcej mąki niż jest w przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą

mojewypiekiinietylko
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 126

dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez mąki z suszoną morelą 101

Zapraszam dziś na zdrowy chlebek bez mąki z dodatkiem suszonych morel. Taki chleb jest bardzo sycący i już po małym kawałku będziemy syci.Polecam Składniki: 2 szkl ziaren słonecznika 1 garść suszonych morel 1 szkl pestek dyni 1 szkl siemienia w ziarnach 1 szkl mielonego siemienia 2 szkl płatków owsianych 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki soli(...)mieszamy a następnie wlewamy resztę gorącej wody, mieszamy i odstawiamy aż woda zostanie wchłonięta. Po tym czasie dzielimy masę na 2 części i przekładamy je do keksówek, dociskamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni w blaszce. Po tym czasie wyjmujemy chleby delikatnie i pieczemy jeszcze przez 40 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenny ze słonecznikiem 120

woda letnia 200 ml cukier 1 łyżeczka   Składniki na chleb: mąka pszenna typ 650 550 m woda letnia 120 ml oliwa z oliwek 50 ml sól 1.1/2 łyżeczki słonecznik łuskany 1.1/2 szklanki Wykonanie rozczynu: Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże  i cukier, mieszam do rozpuszczenia.  Dodaje 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej(...)wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 200

powoli cały czas mieszając). Mieszamy następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto

Kulinarne przygody
Prosty pszenny chleb z garnka 302

składniki.  Prosty pszenny chleb z garnka Składniki na sredni bochenek:  450 g mąki pszennej chlebowej  320 ml cieplej wody  6 g suchych drożdży (ok. 20g świeżych)  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i składamy jak kopertę. Przekładamy go łączeniami do dołu na posypany mąką papier do pieczenia, umieszczamy w koszyku i luźno nakrywamy. Chleb powinien wyrastać jeszcze 1 h. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia drugiego wyrastania, do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywką, ustawiamy temp. na maximum ( u mnie

Mia Cucina Sofieta
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 179

Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER(...)wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym

Bon Appetit Małgorzaty
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 150

melasy ( użyłam z chleba świętojańskiego ) 2 łyżki czubate mąki typ1850 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną ) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 plus do podsypania  2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki mielonego kuminu   SPOSÓB WYKONANIA : Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy(...)minut, aby urosły. 3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut). Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę.  Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką

Basia w kuchni
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 153

mój ulubiony chlebek. Składniki na chleb do foremki o długości ok. 25cm (24 kromki): 0,5kg mąki żytniej – w filmie użyłam typu 580, ale może być też inny 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/4 szklanki otrębów – mogą być otręby mieszane, mogą być tylko pszenne 1 płaska łyżeczka soli(...)przełożyć do szklanego pojemnika (słoika), przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić na 5-7 dni do lodówki na dolną półkę. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Wykonanie chleba: Do wysokiego naczynia – miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek

Dietolog
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 136

banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka soli -garść suszonych pomidorów (około 10 sztuk) Przygotowanie --> Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę. --> Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony. --> Odstawiamy do wystudzenia

Marta Gotuje
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 679

śmietany z mleka kokosowego. Skąd wziąć tę śmietanę? Wsadź puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki(...)używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania