chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:86/356)

Jajecznica z bazylią na pełnoziarnistych tostach 164

nudna. Wystarczy nieco zmienić przyzwyczajenie i już mamy coś pysznego. Składniki: 4 jajka 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego pełnoziarnistego masło kolorowy pieprz, bazylia, sól szczypiorek Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, rozbijamy jajka doprawiając je solą pieprzem i bazylią. Wszystko razem mieszamy do chwili ulubionej konsystencji jajecznicy. Ja osobiście wolę dość wysuszoną. Grzanki wrzucamy do tostera i kiedy tylko będą

W Moim Magicznym Domu
Pieczeń rzymska z jajkiem 139

jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie). Układamy pierwszą warstwę, w której dodatkowo wykonujemy rynienkę. Do wspomnianej rynienki wkładamy jajka

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 143

jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 158

jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt

Kuchennyviral.pl
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 176

Ten chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba

Mała w garnku miesza
welsh rarebits (walijskie grzanki z serem) 185

ciemne piwo) do uzyskania gęstego sosu. Dodać żółtko, kopiastą łyżeczkę musztardy, spory chlust sosu Worcestershire, starty ser, mieszać, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia i pozwolić trochę przestygnąć. Zrobić tosty – w tosterze, albo pod grillem w piekarniku. Na każdy kawałek chleba nakładać grubą warstwę masy serowej, wstawić pod grill w piekarniku i zapiekać, aż masa zacznie bulgotać

stajnia gołębie od kuchni
Grzanka z serkiem i rzodkiewką 125

łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując je bez tłuszczu w tosterze. Twarożek mieszamy z jogurtem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Doprawiamy pastę twarogową solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy serkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka faszerowana grzybami 231

pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć

Pełny talerz
Spirulina z jogurtem - najlepsze śniadanie 321

czasie odczuwamy. Do kubeczka jogurtu z algami można dobrać ulubiony owoc i małą kanapkę np. z orkiszowym chlebem i zacząć poranek lekko i z naturalną dawką energii. Zapraszam do zakupienia wersji sproszkowanej i regularnego spożywania! Przygotowanie: 1 opakowanie jogurtu smakowego (150ml) mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką spiruliny. Można większą ilość zmiksować mikserem. Możemy też dodać wspomnianą sproszkowaną dziką różę, płatki

Kuchnia PROzdrowotna
Jajka w kokilkach 331

stopni. Szynkę kroimy na bardzo wąskie paseczki i nakładamy 3/4 do kokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem

W poszukiwaniu inspiracji
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 298

małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego

My Culinary Art
Grzanki z jajecznicą z łososiem i pomidorami 171

bazylią 4 pomidory koktajlowe szczypiorek Przygotowanie: Plaster łososia kroimy w paseczki, pomidory na połówki, czosnek siekamy. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy czosnek, pomidory i łososia, chwilkę dusimy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę. Układamy grzanki, obkładamy jajecznicą. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe bułeczki z mikrofalówki 164

mieszamy w pojemniku w kształcie miseczki - plastikowy do mikrofalówki, następnie dodajemy jajko i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnika nie przykrywamy! Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4minuty :) Gotowe! W sam raz do szkoły, pracy, na wycieczkę! Idealna alternatywa dla zwykłego chleba czy bułek

Emcia Pichci
Tosty czosnkowe 181

Zapraszam na czonkowe tosty, które bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22

Monia miesza i gotuje
Chleb z jabłkiem i bananem 191

mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna typ 750) 300 g wody, 220 g rozgniecionego na papkę banana, 15 g soli łyżka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie  Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Chwilę(...)temperaturze 210 *C. * Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie   z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej typ 2000 /pół na pół/ przepis stąd  Chleb przygotowany przez Danusię rósł u niej około 80 min. Mój przez to, że w domu było chłodno pozostawiałam na całą noc. Wypróbuje go zatem jeszcze w sezonie jesiennym, gdy w domu jest cieplutko

Proste Potrawy
CHLEB PSZENNY (idealny) 224

trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g  mąki pszennej  300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży  łyżeczka cukru  łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody .  Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto  będzie miało luźną, klejącą konsystencję(...)formę wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ), przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200- 220 st.C pieczemy ok.30 min . Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny "głuchy" dźwięk . W razie potrzemy dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę min . Studzimy na kratce  Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką 147

Pyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje! SKŁADNIKI  (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju(...)muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK! ).  Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni).  Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego.  Smacznego :)  1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz

Moje Kuchenne Rewelacje
chlebki na maślance 109

mnie mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli - 30 g drożdży Drożdże mieszam z wodą , na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę(...)koniec daję sól . Robot Kiciuś wyrabia. Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól .Chwilę wyrabiamy. Gdy już  ciasto się nie klei, zostawiamy na 5 minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy  ściereczką i czekamy  aż podwoi swoją objętość

Pasje Jolki
Chleb razowy 114

zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Smakowite Dania
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 206

pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli (2 łyżeczki) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aby się dobrze połączyły. Nie wyrabiamy, bo mąka żytnia tego nie lubi(...)dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (około 8-12 godzin) do tzw. garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z chlebem do piekarnika należy go spryskać wodą, aby wytworzyła się para. Przyda nam się do tego spryskiwacz, który możemy nabyć w sklepie ogrodniczym. Zaparowanie piekarnika sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobic zakwas 177

zakwas. Jest on podstawa zrobienia domowego chleba na zakwasie. Wydaje nam się to bardzo skomplikowane do zrobienia, dopóki sami nie zrobimy. Aby wyhodować zakwas wystarczy tylko kilka dni.  Składniki; 200 g mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody, Wykonanie; Przygotowanie zakwasu rozpoczęliśmy wieczorem. 50 g maki żytniej i 50 ml ciepłej wody mieszamy razem w szklanym słoju. Przykrywamy bawełnianą ściereczką

Anioły w kuchni
Chleb paprykowo-pieprzowy 132

Pyszny chleb domowy z papryką i pieprzem. Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki,  cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki

chleba naszego
Chleb z cebulką 138

chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje.... Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.    Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.  Najwięcej smaku daje prażona cebulka.    Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru, dolewamy szklankę ciepłej(...)wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, 1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.     Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę. Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki

Maminek kulinarny
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 180

papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:) Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży(...)sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 163

nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka. Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie go do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleb ponownie musi odpocząć, ponownie podrosnąć(...)podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut.   Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio przed włożeniem do pieczenia nacinamy z wierzchu żyletką, skalpelem lub ostrym nożem

Karo in the Kitchen
chleb wieloziarnisty na krupczatce 138

Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać 5 minut aż składniki się połączą , odstawić na 20 minut do wyrośnięcia Wyrobić ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania