chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:80/356)

Pasta z awokado i nerkowca, czyli proste i szybkie śniadanie na słodko i na ostro 95

rodzaju posiłku dla niej i dla niego, chociaż ja lubię zagryźć słodkiego tosta czymś pikantniejszym 😊 Uwielbiam po prost mieszanie takich skrajnych smaków. Spróbujcie i Wy 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli chleb tostowy lub świeża, chrupiąca bułka na wersję słodką: miód garść posiekanych orzechów nerkowca na wersję ostrą: oliwki marynowane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo z kiełbasą z przepisu mamy - proste i genialne + filmik 113

łyżeczki cukru, dodajemy pieprz i jeszcze trochę soli. Mieszamy i dusimy kilka minut. 14. Na końcu sypiemy majerankiem, mieszamy, przykrywamy i tak dusimy ok. 10 minut - cukinia musi się zeszklić, wtedy będzie gotowe. To jest przepyszne leczo, można podawać z chlebem, smakuje wyśmienicie, polecam :-) Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 165

wysokiego naczynia , dodajemy dwie łyżki mąki , 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto ) . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy do zrobienia zaczynu

Ogrodnik w podróży
Wątróbka Drobiowa Z Cebulką 149

pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy już razem. W sumie wątróbka była smażona coś około 25 minut. Mąż lubi ją jeść ze świeżym chlebem i dlatego też tak ją mu podałam. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki 130

posypania 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka oregano kilka listków świeżej bazylii 2 garście roszponki  Przygotowanie: Chleb kroimy na kawałki grubości 2 cm, wrzucamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy nasionami kopru włoskiego, oregano i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 8 minut. W tym samym czasie

Moja Mama Gotuje
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 186

poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW !  Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj tylko żeby użyć wtedy 1 szklankę wody

Kuchnia na wzgórzu
Zupa Meksykańska 168

dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem

Gotuj z Rumcajsem
Zupa krem z żółtego groszku 155

się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka z camembertem i truskawkami. 303

ziół prowansalskich  Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów

Miksturownik
Jesienny paprykarz :) 124

papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Duszona cebula z boczkiem / Stewed onions with bacon 142

boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba. ***** First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep

Projekty ze smakiem
Pain de Campagne 182

jest tego wart. Sposób przygotowania ukazałam tak jak w książce- na poszczególne etapy. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, polecam na początek skorzystać z prostszego przepisu na chleb na zakwasie, np. chleb żytni codzienny- klik .    Składniki: (na dwa bochenki)   Zakwas: 100 g aktywnego, dojrzałego zakwasu * 400 g białej mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 400 g wody(...)ułożoną w szczypce ściskać fragmenty ciasta, gniotąc je pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Tą metodą mieszamy ciasto pięcio- lub sześciokrotnie.   Składanie: Kolejnym etapem jest składanie ciasta, co ułatwia rozwinięcie się siatki glutenowej, która nadaje ciastu siłę- pozwala to na odpowiednie wyrośnięcie chleba. Zamoczyć dłonie w ciepłej wodzie, sięgnąć pod spód ciasta i wyciągnąć ok. 1/4 do góry

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 238

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,  bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody(...)oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy

chleba naszego
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 424

rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki(...)octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania