chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:71/356)

Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 147

kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas  15:00 Zaparka  18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka  14:00 Ciasto właściwe 16:00 Formowanie 18:00 Pieczenie Zakwas(...)minutach od zaparzenia). Zakwaszona zaparka  (6-7 godzin w temp. 28-32oС): Do przestygniętej do temp. 50-55oС scukrzonej zaparki dodać cały zakwas, nie mieszać, zostawić w spokoju na 3 godziny . Po tym czasie zaparkę wymieszać i zostawić jeszcze do zakwaszenia na 3-4 godziny. Fermentowana zaparka (12-13 godzin w temp. 28-30oС): Do zakwaszonej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na żurku 119

jego popękanej skórki, choć przyznać trzeba, że popękał bardzo fantazyjnie i co ważniejsze, pęknięcia nie przeszkadzają w krojeniu, co czasem się zdarza... A smak? Doskonały, delikatny, kwaskowy... Piekłam chleb trzy dni temu i nadal jest świeżutki, a nawet z każdym dniem lepszy. Polecam wszystkim piekarzom amatorom! Zaczyn (zrobiony wieczorem i pozostawiony w ciepłym miejscu na noc): ok. 1/2 szklanki aktywnego(...)odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami, posypując mąką, gdyby się kleił. Wyrabiamy 5-7 minut. 2. Wysypujemy mąką koszyk do wyrastania chleba i wkładamy ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Pańskie tosty 1016

studzimy ;) Grzejemy połowę mleka w rondlu, drugą połowę mieszamy z chłodną zasmażką. Gorące mleko mieszamy z chłodnym mlekiem z zasmażką. Gotujemy, cały czas mieszając na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony

Lawendowe Niebo
Kaszanka na znak protestu, czyli chłopski obiad bez gotowania. 116

zrozumieniem i udał się do kuchni ;) Oto pomysł dla wybitnie wrażliwych na doznania smakowe ;) Składniki (na dwie porcje): pętko kaszanki 2 jajka 1/2 cebuli sól, pieprz 4 kromki wiejskiego chleba 2 ogórki kiszone sól, pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry(...)minut. I po co ja się silę na jakieś wymyślne zapiekanki czy tam inne dania główne. Stoję, kroję, mieszam i kombinuję a potem zonk. Przy kaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam

Kuchnia po mojemu
Chleb, który odmienia życie 18151

jest BEZ. Bez mąki, bez drożdży, bez cukru. Z samych ziaren. U mnie również nie mogło go zabraknąć, gdyż jak wiecie uwielbiam domowe pieczywo i jestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram(...)naczyniu mieszam wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu mieszam wodę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Mieszam zawartość obu naczyń dokładnie do połączenia składników. Następnie przekładam masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiam na całą noc. Kolejnego dnia rano piekę chleb w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie wyciągam chleb z formy i piekę

Mango Papaja
Kiełbasa na gorąco z cebulką. 92

smażymy ją na średnim ogniu z obu stron, tak aby się lekko zarumieniła. Cebulę mieszamy co parę minut, aby się nam nie przypaliła. Gorącą kiełbasę i cebulkę wykładamy na mały talerzyk z łyżką musztardy. Teraz pozostało nam tylko ją zjeść z kilkoma kromkami chleba i gorącą herbatą.                      Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 114

Dodajemy przyprawy Wodę zagotowujemy z solą, czekamy aż wystygnie i zalewamy nią buraki. Jeśli decydujemy się na dodatek chleba, kładziemy go na wierzch 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-z-burakow-na-barszcz-i-na-zdrowie/ BosowKuchni Artykuł Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 146

Ostatnio, niedawno temu, zrobiłem chleb z mąki orkiszowej. Madzia tak się na niego napaliła, że specjalnie dla niej postanowiłem zrobić jeszcze raz. Ale tym razem inny, zupełnie inny. Ale też orkiszowy. A właściwie to mieszany. Bo tamten wcześniejszy był tylko z mąki orkiszowej, a ten taki pół-na-pół. Już w poniedziałek go zrobiłem, ale jakoś czasu mi brakło(...)parę minut i wreszcie czas mam. Więc piszę. A chlebek jest nietypowy, bo po raz pierwszy użyłem słodu jęczmiennego. Rewelacja! Polecam każdemu. Słód ten genialnie wpłynął na kolor chleba (co widać na zdjęciach), poza tym dzięki niemu wyszła fantastyczna skórka. Nie za twarda, a jednocześnie chrupiąca. Naprawdę świetna. I zapach taki jakiś inny, ciekawy bardzo. Do chleba użyłem też himalajskiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąki Szymanowska-chlebowa typ 750 362

Super mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu przykrywamy(...)odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. -- Potem zaczyn dodajemy do mąki i mieszamy około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie 3-5 minut, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je lekko, dzielimy na części i wyrabiamy chleb. Możemy znowu przykryć na 30 min. do wyrośnięcia albo od razu smarujemy chleby  rozbitym jajkiem

chleba naszego
Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. 231

Jest znakomitym składnikiem sałatek zarówno na surowo, jak i lekko podgotowany. Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: - kostki lodu W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki soku z cytryny. Brokuła(...)drugiej miski ścieramy na tej samej tarce żółtka – mieszamy z majonezem. Różyczki brokuła drobno kroimy i również mieszamy z majonezem. Szynkę kroimy na cienkie plasterki, następnie w paski i w kostkę. Za pomocą foremki w kształcie koła (tzw. ring) wycinamy z chleba kółka, smarujemy bardzo cienko majonezem. Wkładamy do foremki (ring). Wypełniamy składnikami sałatki dokładnie wyrównując powierzchnię każdej warstwy – białka

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 200

dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Gospodyni Miejska
Chrupiący chleb z przyprawą kebab-gyros 179

zrobić: suche składniki łączymy ze sobą razem  w misce, mieszamy...  potem dodajemy wodę i ocet pomieszany z sodą, wyrabiamy dokładnie i napełniamy formy 30x11 Przed pieczeniem posypujemy jeszcze  przyprawą :)  Pieczemy w 185-200 st. C / 50-60 min, po wyjęciu należy postukać w spód chleba,  żeby sprawdzić czy jest głuchy odgłos, jeżeli nie to dopiekamy

chleba naszego
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 169

gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki(...)miękiszu chleba   pół cebuli   80   g parmezanu   starta skórka z ½ cytryny   1 mała marchewka   1 mała łodyga selera   1 średnie jajko   szczypiorek   50   g kaparów   Sposób przyrządzenia:   Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki,  dodając szczyptę soli

SzczyptaSmaQ
Chleb orkiszowo-gryczany na wodzie kokosowej 113

Zapraszam na pyszny domowy chlebek zrobiony z wodą kokosową. Chleb orkiszowo-gryczany syci na dłużej niż pszenny i jest zdrowszy. Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam  Składniki: 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suchych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich(...)szkl wody kokosowej oraz: keksówka 8x18 cm Przygotowanie: Do miski przesypujemy obie mąki, sól i drożdże, mieszamy. Następnie dolewamy olej i wodę z kokosa. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zakwas chlebowy , pszenny 92

naszym brzuchu siedzi Pszenny zakwas to najdelikatniejszy w smaku , czyli chleb na nim będzie najmniej kwaskowaty Składniki : mąka pszenna typ 2000 letnia woda dodatkowo : słoik 1 l gaza gumka recepturka Wieczorem do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej wody . Następnie dodajemy troszkę mniej , niż 1/2 szklanki mąki . Mieszamy do uzyskania gęstego ..czegoś Nakrywamy gazą , którą mocujemy do słoika gumką recepturką . Stawiamy(...)szklanki wody i mniej niż 1/2 szklanki mąki , ponownie mieszamy . I tak postępujemy przez pięć dni . Jeśli zakwasu zrobi się zbyt dużo , możecie go podzielić i częścią obdarować znajomych . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możecie też zostawić sobie w drugim słoiku i dokarmiać równocześnie oba zakwasy , jeśli oczywiście planujecie hurtowy wypiek chleba Po pięciu dniach , jeśli mąka była uczciwa zakwas jest gotowy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania