chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:71/356)

CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY 131

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj: 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) 1/3 szklanki mąki  orkiszowej 2/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Wszystkie składniki mieszamy  w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu na całą(...)WYKONANIE Mąkę i wodę mieszamy z zaczynem tylko do połączenia składników.Pozostawiamy  na 40 – 60 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy  oliwę, wrzucamy   pokrojoną  cebulę, którą od razu posypujemy  dwiema szczyptami soli. Smażymy do zarumienienia. Pozostawiamy  do ostygnięcia. Do ciasta dodajemy  sól i wyrabiamy mikserem przez 6 – 8 minut. Ciasto będzie

w mojej kuchni
Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie / Wheat and pumpkin bread with sourdough 204

miski. Wymieszaj ją z cukrem, solą i mąką dyniową. Dodaj zakwas i wymieszaj. Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić. Tak wyrobione ciasto uformuj w kulę

Delicious Place
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 164

lepszych jaki kiedykolwiek upiekłam. Nie kruszy się (choć przyznam, że nie wiem co by było po kilku dniach, nasz został zjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki(...)szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut

Czary - gary w kuchni
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 205

posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej) 100 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli starta dynia – 120 g 30 g nasion dyni 300 ml maślanki W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona(...)wszystko mieszam. Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu

UgotujmyTo.pl
Chleb z kaszy gryczanej 187

najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską) 650 ml wody Przepis na chleb gryczany Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc (12 godzin). Rano ściągamy pianę, która mogła się wytworzyć i przez chwilę blendujemy. Tak aby kasza była na pół zblendowana. Dodajemy sól, mieszamy i przekładamy wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 180

kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem! Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie.  Przepisy na chleb znajdziecie

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy na drożdżach 397

wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki. 2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut(...)brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami. 4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę

UgotujmyTo.pl
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 158

upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)godzin. Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi. Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas. Chleby pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 210

Dodatkowo: - garnek rzymski - olej kokosowy do wysmarowania garnka - orkiszowe płatki pełnoziarniste (do oprószenia garnka) - czarnuszka do posypania chleba Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ½ szklanki ciepłej wody (125 ml) oraz 2 łyżki mąki luksusowej (odejmujemy ją z całości – 500 g) – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę luksusową i gryczaną przesiewamy do misy(...)robota, dodajemy sól – mieszamy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy resztę ciepłej wody oraz olej kokosowy. Wyrabiamy robotem z hakiem (ok. 10 – 12 minut). Dodajemy czarnuszkę – jeszcze chwilę wyrabiamy. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy

mojewypiekiinietylko
Chlebek na zakwasie 159

st.C i dodać 2 łyżki miodu.  Do wymieszanych sypkich składników dodajemy zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy. Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy

Z notatnika
Chleb żytni na drożdżach 186

większego doświadczenia w pieczeniu chleba posłużyłam się przepisem ze strony "Smakowity chleb". Chlebek upiekłam na mące żytniej chlebowej, typ 720 od Młynomag . 450 g maki żytniej chlebowej Młynomag op drożdży instant (7 g) łyżeczka soli łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka miodu 300 ml ciepłej wody Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy

Smakołyki Asi
Wieprzowina po chłopsku 152

przykryciem dusimy ~10 min do zeszklenia się cebuli i mieszamy od czasu do czasu . Gdyby zebrało się zbyt dużo wody na patelni, to 3-5 min. smażymy bez przykrycia. Następnie dalej podduszamy 10 min na średnim ogniu i już jest gotowe. Podawać gorące z czym kto lubi, chleb, ziemniaki, makaron... Przyprawiamy na talerzu wg swojego smaku i potrzeb :)  Smacznego

chleba naszego
Biblijny chleb Ezechiela 161

ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie

Codziennik Kuchenny
Zdrowy i syty lunch mix. Propozycja na danie w pudełku. 206

kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża bazylia ketchup Gotujemy woreczek z ziarnami. Wsypujemy do miski, wkładamy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ręką na jednolitą masę. Formujemy kulki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy salsą pomidorową uprzednio dosmaczoną solą i pieprzem. Pieczemy

Z Kuchni Do Kuchni
Mielone z grzankami i parmezanem 133

kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan

Smaki Na Talerzu