chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:63/356)

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 105

jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki(...)wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni

Pieguskowa Kuchnia
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 137

temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze - odwróconą do góry dnem; przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą; do piekarnika wstaw puszkę z wodą -  ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych(...)życie można podgrzać w mikrofali, na średniej mocy około 30 sekund). Do gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się

głodny alergik
Chleb owsiany 157

letniej wody 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki soli Dodatkowo: 1 jajko płatki owsiane do posypania chleba Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny . Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem

Bajeczna Kuchnia
Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje 133

weekendu i dużo słońca! Tuńczyk z puszki w zielonej sałatce 1 porcja Składniki: 1 puszka tuńczyka, 80 g 50 g mieszanej sałaty 3 cm pora 10 cm zielonego ogórka 1 pomidor 1 – 2 jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich

codojedzenia
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 180

kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną stroną w ziarnach słonecznika , żeby się

Ogrodnik w podróży
Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką 164

dołu kapustę pak choi. Kapustę obsmażamy z każdej strony, aż biała cześć będzie miękka. Całość doprawiamy na koniec do smaku. Mieszamy. Gotowe danie podajemy posypane rzeżucha, posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką. Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Czas oczyszczania, regeneracji i energii do pracy 149

może warto utrzymać lepszą sprawność i formę. W podstawowej zasadzie diety rozdzielnej jest nie mieszanie białek z węglowodanami, więc nie mieszajmy! Nie zatoksyczniajmy organizmu z powrotem   w 2-3 dni , przez nie właściwe procesy trawienia wymieszanego chleba, ziemniaków, z kotletami, jajkami i wędlinami. Odłóżmy ziemniaki, pieczywo, ciasta na inną okazję. A jeśli chcemy już tak bardzo posmakować słodkości

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 78

godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego

Kate's Kitchen
Jajecznica z chili i szczypiorem 197

dodajemy szalotki, smażymy aż zmięknie. W miseczce mieszamy jaja, solimy i pieprzymy. Dodajemy do szynki i szalotek z patelni chili, mieszamy. Gdy jajecznica się zetnie tak jak chcecie dodajcie szczypior. Ja lubię jajecznicę na kromce dobrego chleba dodatkowo posypaną szczypiorem, z dodatkiem dobrych pomidorków. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
LECZO 120

Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego

KuchcikoweLove
pyszne krokiety z jajecznym farszem-idealne na Wielkanoc :-) 220

drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości. Przyprawiamy wegetą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić. Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy jak na zdjęciach. Gdy mamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem 133

pieprzu Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry

Mango Papaja
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 128

tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także Podawać do gorących ziemniaków w mundurkach.Smacznego.   Przepisy ,które mogą Wam się przydać :))).! Przepisy i zdjęcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 203

imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C, z termoobiegiem. Gdy są miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z makrelą. 176

przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem Smacznego

Symfonia smakowa
Świeży chleb niedzielny 122

nijaki ze względu na "cienką" mąkę 400) łyżeczka soli 1g świeżych drożdży 280g wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 12 -18 godzin w ciepłym miejscu. Nie dorobiłam się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne

Kuchenna Kontrrewolucya
Leivasupp - estońska zupa-deser z czerstwego chleba 128

około 3 minut. W następnej fazie, zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładką masę lub przecieramy przez sito. Chleb powinien mieć teraz konsystencję budyniu. Do garnka z "chlebowym budyniem" wsypujemy cukier i zawartość dobrze mieszamy. Dokładamy również laskę cynamonu oraz wrzucamy rodzynki. Miksturę ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając, trzymamy na niewielki ogniu przez kilka minut

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb na mleku 130

mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami. Tym razem wszystko się udało. Powstał

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania