chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:63/356)

pyszne krokiety z jajecznym farszem-idealne na Wielkanoc :-) 246

drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości. Przyprawiamy wegetą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić. Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy jak na zdjęciach. Gdy mamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem 156

pieprzu Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry

Mango Papaja
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 155

tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także Podawać do gorących ziemniaków w mundurkach.Smacznego.   Przepisy ,które mogą Wam się przydać :))).! Przepisy i zdjęcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 221

imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C, z termoobiegiem. Gdy są miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z makrelą. 198

przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem Smacznego

Symfonia smakowa
Świeży chleb niedzielny 141

nijaki ze względu na "cienką" mąkę 400) łyżeczka soli 1g świeżych drożdży 280g wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 12 -18 godzin w ciepłym miejscu. Nie dorobiłam się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne

Kuchenna Kontrrewolucya
Leivasupp - estońska zupa-deser z czerstwego chleba 145

około 3 minut. W następnej fazie, zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładką masę lub przecieramy przez sito. Chleb powinien mieć teraz konsystencję budyniu. Do garnka z "chlebowym budyniem" wsypujemy cukier i zawartość dobrze mieszamy. Dokładamy również laskę cynamonu oraz wrzucamy rodzynki. Miksturę ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając, trzymamy na niewielki ogniu przez kilka minut

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb na mleku 147

mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami. Tym razem wszystko się udało. Powstał

W kuchni wieczorem
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 239

kaszę w lekko osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.  Wyjmuję woreczki z wrzątku,wyrzucam z nich kaszę do miski, studzę. Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę chwilę w letniej wodzie, odciskam, dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli

W kuchni Karmel-itki
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 173

filtrowanej - 30g ziaren amarantusa (można pominąć) Dodatkowo: - ulubione ziarna: u mnie dynia, siemię lniane i płatki gryczane do posypania chlebów Do misy miksera odważam mąki, dodaję ziarna, sól, otręby, płatki, amarantus (gdy dodajemy), zakwas oraz wodę. Wszystko razem mieszam. Mąka żytnia tak jak orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładam do dwóch delikatnie(...)wyrastać. Czas wyrastania zależny jest od temperatury otoczenia, ale także od świeżości zakwasu, czym zakwas świeższy tym szybciej wyrosną chlebki, natomiast czym mamy starszy zakwas, tym dłuższy czas wyrastania chlebów. Zwykle nie trwa to dłużej niż 8h (przy b.starym zakwasie). Wyrośnięte chlebki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu po wstawieniu zmniejszam temp.do 200*C i piekę chlebki

Smaczne Zdrowe
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 163

ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut(...)pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty - ser ścieramy na tarce - posypujemy zupę tuż przed podaniem Zupę podajemy z grzankami z chleba, mocno skropionego oliwą z oliwek i posypanego świeżymi zioąłmi takimi jak: organo i bazylia. Smacznego! Zapraszam na FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 223

Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+ 50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy(...)reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną

chleba naszego
Chleb z burakiem - styczniowa piekarnia 153

Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread . Pięknie wygląda, smakuje dobrze, buraczki nie powodują, wbrew moim obawom, ze chleb staje się słodki. Technika zagniatania ciasta chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou (w przepisie) bardzo mi się podoba (zerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco lepsze. Cały czas trochę podsypywałam

Stare Gary
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 206

himalajskiej - 800g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej dodatkowo: - mak do posypania chleba (u mnie niebieski i biały) - oliwa do posmarowania chleba (nie jest to konieczne) Do misy miksera odważam wszystkie składniki, tj.mąki, sól, zakwasy i wodę i dokładnie mieszam. Całość mieszam tylko do połączenia składników, orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Masę chlebową rozdzielam do dwóch przesmarowanych delikatnie(...)mnie piec co w kotłowni, do wyrastania. Gdy masa wypełni formy (zwykle trwa to ok.4-6h, zależy to zarówno od rodzaju użytego zakwasu jak i jego świeżości (czym starszy tym chleby dłużej wyrastają, na samym żytnim chleby wyrastają zdecydowanie szybciej), wstawiam je do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200*C i piekę na termoobiegu ok.50-60 minut. Ja piekę zwykle chleby na dwóch

Smaczne Zdrowe
Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem 160

posiekanej świeżej bazylii) spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego 1,2 l bulionu warzywnego grzanki: kromki chleba żytniego olej z bazylią camembert gruszka pieprz gruboziarnisty Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą bazyliową oraz solą i pieprzem. Pieczemy, aż cukinia zmięknie, a pory lekko się skarmelizują (około

Mienta blog