chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:65/356)

Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 235

krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy(...)garnka i mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cieciorkowy chleb 139

sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-16 14:18:19","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/PA160110.jpg","description":null,"recipeIngredient":["375 ml ciep\u0142a woda(...)u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie, a\u017c uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia keks\u00f3wki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu Składniki 375 ml ciepła woda

Kucharzyca
Chleb żytni razowy 352

Chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)opcjonalnie) 2 łyżeczki słodu jęczmiennego  jasnego  (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą.  Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 172

tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h, aby odpowiednio dojrzał. levain(...)Wszystkie dodane składniki mieszamy ze sobą mikserem z końcówką haka do momentu połączenia (na najniższych obrotach). Wyłączamy mieszadło, przykrywamy misę ściereczką i czekamy 20 minut. Po tym czasie znowu mieszamy przez ok. 2-2,5 minuty na wyższych obrotach. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby fermentowało na ok.2h. Po 1h możemy ciasto złożyć, czyli sięgnąć dłonią

Raj dla Podniebienia
Chleb codzienny 933

Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia,  potem dolewamy wyrośnięty zaczyn do mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować

chleba naszego
ŚNIADANIOWE MUFFINKI 134

miseczki wbijamy jajka, dolewamy mleko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy masę jajeczną na szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu wykładamy na talerz i podajemy ze świeżym pomidorkiem. Jeśli nie chcesz używać chleba, masę jajeczną możesz wylać na wyłożony do formy szpinak. Takie muffinki możemy dowolnie modyfikować

KuchcikoweLove
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 209

mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać sok z cukinii i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą  konsystencję, nadal dającą się wyrabiać łyżką(...)przestać dolewać sok. Wymieszać dokładnie (nie ma potrzeby wyrabiania, wystarczy mieszanie). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakąska 196

surowiec rozdrabniamy i łączymy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Teraz jeszcze raz mieszamy i napełniamy słoiki i puszki. Sterylizujemy 80 min. Wyrób bardzo polecam jest bardzo smaczny, daje się z łatwością rozsmarować na chlebie. Znakomity jako zakąska do trunków wysoko procentowych

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb paprykowy 308

Dobry paprykowo-pszenny chleb, to smaczny wypiek dla każdego, kto lubi swojskie pieczywo. 1kg mąki typ 650 przesiewamy do miski, dosypujemy 1 łyżkę soli i mieszamy. W drugiej misce robimy zaczyn z 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżek mąki.    Zaczyn przykrywamy na 10 min. do czasu gdy wyrośnie, potem dolewamy(...)mąki z solą. Dodatkowo dosypujemy czubatą łyżkę papryki, dolewamy 3-5 łyżek oleju i 3-4 łyżki octu. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, która odchodzi  od ręki jak również od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki. -- W lodówce trzymamy minimum 1 h , u mnie była to cała noc. Potem ciasto zagniatamy, dzielimy

chleba naszego
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 233

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Gospodyni Miejska
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 228

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy je przykryte na blat lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu

Karo in the Kitchen
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 102

Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast, że to nie ostatni mój raz z tym właśnie chlebem. Przepis pochodzi z tej strony, zmodyfikowałam go jednak według własnych potrzeb. Składniki (na niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru(...)standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinam na krzyż i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35 minut, do ładnego zarumienienia. Studzę

Mango Papaja
Chleb pszenny z orzechami 157

kwaśnej śmietany, siedząc w ciepły letni poranek pod kwitnącym krzewem jaśminu... Marzę o takich dniach i takim chlebie... Chleb pszenny z orzechami   na podstawie przepisu z książki J.Hamelmana Zaczyn: 100 g mąki pszennej 130 g wody 20 g zakwasu Składniki mieszać energicznie przez około 2 minuty, następnie przykryć ściereczką  odstawić w ciepłe miejsce(...)godzinach dodać: 480 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej razowej 400 g wody 100g orzechów* 5 g świeżych drożdży 20 g soli Wszystkie składniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na 2 części, ponownie wyrobić, przełożyć

Zapiski Młodej Żony
Bigos staropolski najlepszy na święta 215

razy  w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą, aby bigos się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego(...)Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy

Ekspansja smaku
Chleb na zakwasie z ziarnami 181

wody 1.5 łyżki soli 120 g zarien uprażonego słonecznika lub innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy

Kulinarne przygody Gatity

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję