chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:60/356)

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 199

tłuczkiem na pure . W wysokim naczyniu umieszczamy drożdże , łyżkę cukru ( resztę wsypiemy do ciasta ) 200 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki . Wszystko mieszamy , nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także, nasz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pure z ziemniaków

Ogrodnik w podróży
Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" 248

mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju do smażenia sól pieprz czarny 2 małe kromki czerstwego chleba 2 łyżki oleju do smażenia Do garnka wrzucić obrane i pokrojone (poza porem i suszonym chili) na wygodne do mieszania kawałki. Wszystko zalać wodą i wrzucić liść laurowy. Warzywa zagotować, a potem gotować do miękkości na palniku o małej mocy(...)przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza jajeczna na chlebie tostowym 260

tostowego, jajek, dużej ilości boczku oraz sera żółtego i warzyw. Mojemu mężowi bardzo smakuje taki rodzaj pizzy, może i Wy ją polubicie 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: jajka 6 szt, chleb tostowy 6 kromek, papryka czerwona pół szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, ser żółty cheddar starty 1 szklanka, boczek wędzony 250 g, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób(...)Jajka roztrzepujemy widelcem. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek razem ze startym serem oraz kukurydzą. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy kromki chleba tostowego bez skórki. Następnie na chleb wylewamy masę jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy. Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 179

naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar? Smacznego! Artykuł Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) pochodzi

Lamarida.pl
Zakwas na żurek 119

ząbki czosnku * kromka żytniego suchego chleba * ciepła przegotowana woda Do słoika wsypujemy mąkę (1/3 wielkości słoika). Dodajemy obrany czosnek oraz lekko pokruszony chleb. Całość zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, tak aby słoik był pełny, ale się nie przelewał. Mieszamy łyżką po czym szczelnie zakręcamy.  Nasz zakwas należy sprawdzić po 2 dniach. Jeśli powstała pleśń nie przestraszcie się, jest to naturalny

Klasyka Gotowania
Syrniki z patelni 1525

dzieciństwie zajadaliśmy je z kwaśną śmietaną. Podczas dzisiejszego śniadania miałam zjeść coś twarogowego, nie bardzo jednak wiedziałam na co mam ochotę - chleb z białym serem i miodem albo może leniwe. Wszak miałam się lenić:) W trakcie mieszania twarogu z jajkiem zmieniłam jednak plan - i tak wyszły syrniki. Do tego prażone jabłuszka z cynamonem i domowy jogurt...  Składniki (na 8szt

Obiad gotowy
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 170

chrupkość. 5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu. 6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba na zakwasie. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Rumsztyk z siekanej wołowiny 260

plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 199

mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 125

blenderze na masę.  Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 134

jeszcze dajemy - to już wedle ostrości jaką lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze wymieszały, gotujemy przez moment i już :) Jeszcze grzanki: kawałek chleba kroimy na kawałki i po prostu obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Madzia akurat użyła oliwy czosnkowej, którą sobie zrobiła. Znaczy się

Marder&Marder Manufacture
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 168

domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żur na domowym zakwasie 225

smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny

W SMAK
Surówka z czerwoną cebulą 333

makaronik", ogórek w cienkie półplasterki, rzodkiewki w słupki Wszystkie składniki mieszamy, posypujmy lekko solą i pieprzem czarnym, kropimy olejem z pestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą zaletą surówki jest szybkość i prostota jej wykonania. Według mnie dobra jest do chleba z masłem jak i do obiadu, do mięsa. O tej porze roku cebula i rzodkiewka smakują mi najbardziej :) Ci którzy lubi czarną

Proste Potrawy
Chleb z garnka 308

podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy suszone drożdże, sól, cukier i przyprawy, mieszamy hakiem robota. Do misy wlewamy wodę i mieszamy hakiem robota, można wymieszać łyżką, ale ja wolę to zrobić mechanicznie. Mieszamy niezbyt(...)kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę z pracy (czyli ok. 6 godzin) chleb powiększa sobie spokojnie swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wstawiamy do niego pusty żeliwny garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek nagrzewamy ok. 1/2 godziny gdyż musi być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem 202

smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem  z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest w zasadzie nieograniczona. Przygotowanie kleiku: 35 g płatki żytnie(...)Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik 35% 15 g sezam, dodałem sezam czarny i sezam niełuskany 7-8 g sól Nawodnienie ciasta bez kleiku 65% Zakwas rozprowadzamy dokładnie w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy mikserem tylko

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 185

wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką(...)normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka 240 g mąki gryczanej 1 szklanka wrzącego mleka Zaparzyłem całość mąki mlekiem (mieszałem łyżką drewnianą), przykryłem i zostawiłem na noc. Ciasto 1/2 szklanki

Stare Gary
Chleb bezglutenowy - jaglany 166

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu.  Dla wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki(...)wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga!!! Kluczowa jest tutaj ilość dodanej wody. Jeśli będzie jej za dużo chleb wyrośnie bardzo duży i wypłynie

Ze smakiem bez glutenu
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 246

odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kuchnia Bon Appetit
Przepis na domowe hamburgery 149

burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.   Domowy sos do burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą(...)mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 230 ml wody 1 łyżka cukru 4 dag roztopionego masła 1 jajko sezam do posypania bułek mleko do ich posmarowania Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i dobrze wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach

Arbuziaki
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 195

szalotki 6 kromek  chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny) 3 plastry szynki  ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera 2 łyżki startego parmezanu Świeże liście estragonu (opcjonalnie) Przygotowanie Sos Mornay  Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu . Dodać mąkę ; energicznie mieszać drewnianą łyżką(...)solą i pieprzem. Kanapki Łyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje -  około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia. Rozgrzać  grill w piecyku.  kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem  do góry na blasze i wstawić

Stare Gary
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 224

łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować

Ala piecze i gotuje
Kanapeczki jajeczno tuńczykowe 156

czeka na mnie , aj pyzotka , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  8 jajek ugotowanych na twardo  1 puszka tuńczyka w oleju  1 średnia cebulka  10 kromek chleba  masło po posmarowania pieczywa  pęczek świeżego kopru  sól  pieprz biały  szczypta pieprzu ziołowego  1 ząbek czosnku   1 łyżka majonezu  Wykonanie(...)przekładamy do naszego tuńczyka , dodajemy przyprawy , pieprz biały oraz pieprz ziołowy , doprawiamy solą i dodajemy łyżkę majonezu , następnie wszystko dokładnie mieszamy , po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę . Na talerz wykładamy nasze pieczywo i każdą z osobna smarujemy nasze kromki chleba masłem , następnie ugotowane i troszkę wystudzone jajka obieramy i kroimy w plastry , i przekładamy na nasze wcześniej posmarowane masłem kromki

Mój Smak
Domowa grochówka z kiełbasą 218

spasteryzowałam. Teraz ma tą swoją grochówkę na wyciągnięcie ręki, więc dla mnie to też fajne rozwiązanie.  Jest gęsta, aromatyczna za sprawą majeranku i pyszna. Z pajdą świeżutkiego chleba tworzy idealny duet! Składniki: 800g wędzonych żeberek 750g fasoli "Jaś" 1 kg kiełbasy np. podwawelskiej 100g kabanosów wieprzowych 3 duże marchewki 2 duże pietruszki ½ korzenia selera 3 ząbki czosnku 7 ziemniaków(...)małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i wlewamy do grochówki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z majerankiem. Przed podaniem pozostawiamy na minimum 10 minut, by smaki się dobrze połączyły. Podajemy z chlebem

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowy (bez wyrastania) 215

wymaga niewiele pracy, a jest przepyszny :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku chleba 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarny sezam do posypania Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę(...)olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Wyłączamy piekarnik i w uchylonym zostawiamy chleb przez

Czary - gary w kuchni
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 168

startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie pisałam Wam, że korzystam z kostek bulionowych – bio, z niską zawartością sodu, bez oleju palmowego(...)mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną. Od razu dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię, dokładnie mieszamy wszystko razem, ściągamy z ognia i podajemy. My do zupy zjedliśmy pajdy grillowanego z oliwą chleba na zakwasie, posypane solą czosnkową, obłożone pomidorem, bazylią i szynką serrano. Pysznie, lekko i do syta! Wielokrotnie, tutaj i na stronie Karo

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno żytni z garnka 156

oryginalna jest czysto pszenna i jeszcze bardziej pulchna, a że ja lubię żytni dodatek w chlebie to zrobiłam po swojemu. Jak dziś macie wolną niedzielę to wypróbujcie, bo ten chleb to właściwie sam się robi... Składniki: - 1 kg mąki pszennej lub tak jak w moim przypadku 80 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej grubej - przemiał typu(...)kilka minut aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, otrębami i olejem, dodajemy fermentujące drożdże.  2. Mieszamy duża drewnianą łyżką lub dłonią stopniowo dodając ciepłej wody aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Gotową mieszankę na chleb przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy na ok 60-90 minut aby podwoiła swoją objętość. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Duży wiejski chleb... 521

Dzisiaj propozycja upieczenia dużego 1,4 kg smacznego chleba, z chrupiącą skórką.  Rozpoczynamy od zaczynu: 500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 650, potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki(...)Potem mieszamy dokładnie mikserem lub łyżką do połączenia się produktów. Następnie wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ciasto odchodzi od ręki i od miski. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. -- Po wyrośnięciu zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb, który

chleba naszego