chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:60/356)

Syrniki z patelni 1505

dzieciństwie zajadaliśmy je z kwaśną śmietaną. Podczas dzisiejszego śniadania miałam zjeść coś twarogowego, nie bardzo jednak wiedziałam na co mam ochotę - chleb z białym serem i miodem albo może leniwe. Wszak miałam się lenić:) W trakcie mieszania twarogu z jajkiem zmieniłam jednak plan - i tak wyszły syrniki. Do tego prażone jabłuszka z cynamonem i domowy jogurt...  Składniki (na 8szt

Obiad gotowy
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 138

chrupkość. 5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu. 6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba na zakwasie. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Rumsztyk z siekanej wołowiny 227

plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 173

mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 95

blenderze na masę.  Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
CHLEBY Z ZIARNAMI 153

łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam   Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy ulubionym ziarnem. Jeszcze raz odstawiamy aby wyrosło. Pieczemy 1 godz w temperaturze

harrisa
Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 108

jeszcze dajemy - to już wedle ostrości jaką lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze wymieszały, gotujemy przez moment i już :) Jeszcze grzanki: kawałek chleba kroimy na kawałki i po prostu obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Madzia akurat użyła oliwy czosnkowej, którą sobie zrobiła. Znaczy się

Marder&Marder Manufacture
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 139

domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żur na domowym zakwasie 207

smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny

W SMAK
Surówka z czerwoną cebulą 315

makaronik", ogórek w cienkie półplasterki, rzodkiewki w słupki Wszystkie składniki mieszamy, posypujmy lekko solą i pieprzem czarnym, kropimy olejem z pestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą zaletą surówki jest szybkość i prostota jej wykonania. Według mnie dobra jest do chleba z masłem jak i do obiadu, do mięsa. O tej porze roku cebula i rzodkiewka smakują mi najbardziej :) Ci którzy lubi czarną

Proste Potrawy
Chleb z garnka 279

podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy suszone drożdże, sól, cukier i przyprawy, mieszamy hakiem robota. Do misy wlewamy wodę i mieszamy hakiem robota, można wymieszać łyżką, ale ja wolę to zrobić mechanicznie. Mieszamy niezbyt(...)kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę z pracy (czyli ok. 6 godzin) chleb powiększa sobie spokojnie swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wstawiamy do niego pusty żeliwny garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek nagrzewamy ok. 1/2 godziny gdyż musi być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem 176

smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem  z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest w zasadzie nieograniczona. Przygotowanie kleiku: 35 g płatki żytnie(...)Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik 35% 15 g sezam, dodałem sezam czarny i sezam niełuskany 7-8 g sól Nawodnienie ciasta bez kleiku 65% Zakwas rozprowadzamy dokładnie w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy mikserem tylko

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 163

wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką(...)normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka 240 g mąki gryczanej 1 szklanka wrzącego mleka Zaparzyłem całość mąki mlekiem (mieszałem łyżką drewnianą), przykryłem i zostawiłem na noc. Ciasto 1/2 szklanki

Stare Gary
Chleb bezglutenowy - jaglany 150

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu.  Dla wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki(...)wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga!!! Kluczowa jest tutaj ilość dodanej wody. Jeśli będzie jej za dużo chleb wyrośnie bardzo duży i wypłynie

Ze smakiem bez glutenu
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 222

odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania