oraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy z wodą i wlewamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze dokładnie ugniatamy ,aż masa wypełni blaszkę.. Tak przygotowany chleb odstawiamy na kilka godzin (a przynajmniej dwie), aby błonnik mógł zaabsorbować wodę. Chleb pieczemy przez 40 minut
w mojej kuchnipieczywem. Taki wypiek jest przecież jak lek ( o szerokim wykorzystywaniu lnu w farmakologi wiedzą przecież wszyscy), wprost niezbędny naszemu organizmowi. A jeśli lekarstwo, zamiast piguły, przybiera postać pachnącej pajdy chleba, to tym bardziej, w trosce o swoje zdrowie, należy je systematycznie przyjmować. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki(...)razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki (razowej z pełnego przemiału), oraz ma duży dodatek ziaren lnu, ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto
Miód i pieprzpolewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie. Wdrabia się do niego swojski chleb, niejednokrotnie czerstwy, i okrasza skwarkami. Dzieciom chleb przed wdrobieniem smaruje się masłem, by zastąpiło ono skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie(...)tylko przesąd, czy może rzeczywiście metal zmienia skład zakwasu, jednak stosuję się do tej metody i swój zakwas również mieszam drewnianą łyżką. Niekiedy do przyspieszenia pierwszego zakwaszenia do ciepłej wody i mąki dodaje się skórkę z żytniego chleba, jednak najlepszy jest zakwas kolejny. Codzienne gotowanie barszczu ma wpływ na jakość zakwasu. Jeśli codziennie się go ubiera, a później do pozostałości
Trzeci talerzkaszy ma tutaj znaczenie, nasza kasza (kupuję bio z Lidla), nie chłonie tak dużo wody (nie wiem od czego to zależy, ale tak właśnie jest), zauważyłam to zarówno przy chlebie jak i gotowaniu samej kaszy. Tym razem sięgnęłam do tego przepisu , dałam tylko mniej wody Piekłam w ciemnej formie, o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 500g kaszy gryczanej białej(...)sól i blendujemy na prawie gładką masę. Używam ręcznego blendera. Dla lepszego zobrazowania: Ja zalewam kaszę wodą ok. południa. Późnym wieczorem mieszam i uzupełniam płyny, odstawiam na całą noc, rano blenduję i przekładam do formy, wieczorem piekę chleb. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy pod przykryciem na ok.10-12h. I tutaj nie ma reguły, niekiedy chleb
Smaczne ZdrowePomidor- 2 sztuki sól - łyżka pieprz ziarnisty mielony- 2 szczypty cebula- 1 sztuka 0,40 gram szczypiorek- 10 gram kromki chleba- 2 sztuki śmietana 18%- 120ml czosnek- ząbek Sposób przygotowania: Siekamy na bardzo drobno czosnek solimy,zalewamy śmietaną, mieszamy dokładnie i wsadzamy na 20 minut do lodówki Zagotowujemy wodę, nacinamy pomidory( na dole pomidora robimy krzyżyk) i obieramy ze skórki
pichcisztomiseczki i dalej cierpliwie czekamy na nasze potrawy. To jest dobry moment na dodanie do naszego sosu wspomnianego w liście chleba, mianowicie jego ośródki, tak więc, rozdrabniamy ją w palcach na skrawki i wsypujemy do garnka mieszamy i niechaj się dalej dzieje wola nieba pod pokrywką. Po około 20 minutach nasza kapusta powinna się już gotować, to też przykrywamy garnek(...)jasno brązowego, uważajcie mąka jak i patelnia będą bardzo gorące, poza tym palona mąka ma specyficzny zapach. Przypalona mąka ląduje w sitku, przesiewam ją do miski, potem zalewam wodą, mieszam intensywnie żeby nie było grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą. Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę
Kuba Gotujezalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie wyrabiamy
Marder&Marder Manufacturedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty
Moja smaczna kuchniaSmorgastarta to rodzaj szwedzkiej kanapki z przeróżnymi dodatkami ułożonymi warstwowo aby kształtem przypominało torcik. Może dawać do takiej kanapki ulubione dodatki i pasty. Nie ma ograniczeń. Składniki: 6 kromek chleba tostowego krem na 1 warstwę: 2 szt. jajek ugotowanych na twardo 100 g łososia wędzonego 1 op serka kremowego naturalnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej szczypiorek sól(...)jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy. Krem na wierzch tortu: Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego. Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą kremu. Krem przykrywamy 2 kromkami chleba tostowego i smarujemy go drugą warstwą pasty
Kuchnia w oparachułatwić zadanie wszystkim początkującym. Bardzo gorąco zachęcam Was do wypieku domowego chleba, nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba w domu! SKŁADNIKI: ZACZYN: - 150 ml zakwasu żytniego - 150 g mąki chlebowej - 80 ml wody Składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. CIASTO: - w/w cały zaczyn - 850 g mąki orkiszowej typ 720 - łyżka soli(...)letniej wody Świeże drożdże rozmieszaj z wodą i miodem. Wlej do miski z mąką i częściowo wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto na chleb. Ciasto może być luźne. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kolejne od 9 do 12 godzin. Ciasto musi ponad dwukrotnie podwoić objętość i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Po tym czasie
SMYKWKUCHNImąki orkiszowej jasnej typ 650 20 g soli 500 ml wody (przegotowanej) 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) mąka orkiszowa jasna typ 650 do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk płatki owsiane lub ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Dzień wcześniej. Zakwas żytni wyciągnąć z lodówki i zostawić żeby się ogrzał (około 2 godziny). W misce
Passions hobbies lifeoliwy (świetnie pasuje wymieszany w proporcjach 1 do 1 z olejem z czarnuszki) półtorej łyżeczka soli Przepis na najprostszy chleb z garnka na zakwasie żytnim Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki - wodę, obie mąki, słód, oliwę i sól. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy 2 minuty mikserem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania: żytni chleb cienko porkojony 12 łyżek śmietany ukwaszonej (najlepiej 36%) 100g kawioru z łososia sól, pieprz Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło na delikatnym ogniu, a gdy jest płynne, zwiększamy ogień tak, aby masło zrumienić, uważając by go nie przypalić. Poszarpane mięso pstrąga mieszamy z utartym do białości wcześniej masłem, żubrówką, posiekaną(...)nasiona odkładamy. Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy, po czym zwinnymi ruchami kroimy w cieniutkie paseczki, niczym spaghetti. Mieszamy ogórki z miodem, koperkiem i octem. Doprawiamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dokładnie odcedzamy. Kiedy masa już stężała, dzielimy chleb na mniejsze kromeczki. Każdą smarujemy śmietaną ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki
W kuchni Karmel-itkiefekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą(...)godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista, mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników. Tutaj jedna uwaga: w spisie składników napisałem "ulubione ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy
Marder&Marder Manufacturejedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia temperatury wody. Wybitnie chrupiąca skórka na pewno wynagrodzi Wam te kilka chwil w kuchni. Chleb możecie wyrobić, zagnieść i wyrobić ręcznie, ale ostrzegam że będzie to brudna zabawa i zdecydowanie wygodniej mieszać ciasto w robocie. Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy ze sobą suche składniki. Podgrzewamy wodę(...)drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania lepi się mocno do ścianek, wróbcie w nie jeszcze odrobinę mąki. Wysoka temperatura wody sprawia, że gluten zawarty w mące podczas zagniatania ciasta rozwija się mocniej i szybciej, tworząc
Karo in the Kitchen