kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto
Smaki Na Talerzumleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do zaczynu 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli płatki owsiane do obsypania chleba 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. 2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie
Szefowa kuchnirobi się bardzo szybko.Po raz pierwszy upiekłam ten chleb dwa lata temu i tak został z nami do dziś. Zapominałam już jak smakuje chleb ze sklepu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej ,ale ja mieszam mąki i kombinuje a chlebek za każdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych
Agusiowe smakołykidodajemy do niego pozostałe przyprawy wg uznania. Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla. Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem
Ania i Marcin gotująChleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto
Kocham Czekoladęsłoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba. Słoik przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i odstaw na kilka dni. Zakwas mieszaj codziennie drewnianą łyżką. Powinien być gotowy do 4 dni. Smacznego
KukuleczkiWszystkie smaki można mieszać i dowolnie komponować - najlepszym przykładem niech będzie to arabskie "sushi". Typowy arabski chleb pita wraz z nadzieniem, pokrojony i ułożony na talerzu niczym japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego
zobacz ich smakmniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa możemy również ułożyć na talerzu
Kuchenne aromatydodaję zblanszowane główki szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia. Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy). Smacznego
Magiczna kuchnia Dariiroszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba
Kolizje Smakówmajeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę(...)ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół, i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam
wesoła kuchniaPolecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-) Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000... mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki(...)robimy z wody, drożdży, cukru... mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn, ...wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest za twarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb. Wykładamy na blachę i przykrywamy
chleba naszegomiękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy do mokrych składników Wyrabiamy aż powstanie dobrze połączone(...)foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 35 min, w moim piekarniku 45 min. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Wg mnie do pieczenia tego chleba można dodać ciut więcej soli. Najlepszy na następny dzień gdy wystygnie. Chleb z kaszą jaglaną ma swój specyficzny smak, dla tych co muszą wystrzegać się glutenu na pewno przepis przydatny
Proste Potrawyoraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy z wodą i wlewamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze dokładnie ugniatamy ,aż masa wypełni blaszkę.. Tak przygotowany chleb odstawiamy na kilka godzin (a przynajmniej dwie), aby błonnik mógł zaabsorbować wodę. Chleb pieczemy przez 40 minut
w mojej kuchnipieczywem. Taki wypiek jest przecież jak lek ( o szerokim wykorzystywaniu lnu w farmakologi wiedzą przecież wszyscy), wprost niezbędny naszemu organizmowi. A jeśli lekarstwo, zamiast piguły, przybiera postać pachnącej pajdy chleba, to tym bardziej, w trosce o swoje zdrowie, należy je systematycznie przyjmować. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki(...)razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki (razowej z pełnego przemiału), oraz ma duży dodatek ziaren lnu, ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto
Miód i pieprzpolewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie. Wdrabia się do niego swojski chleb, niejednokrotnie czerstwy, i okrasza skwarkami. Dzieciom chleb przed wdrobieniem smaruje się masłem, by zastąpiło ono skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie(...)tylko przesąd, czy może rzeczywiście metal zmienia skład zakwasu, jednak stosuję się do tej metody i swój zakwas również mieszam drewnianą łyżką. Niekiedy do przyspieszenia pierwszego zakwaszenia do ciepłej wody i mąki dodaje się skórkę z żytniego chleba, jednak najlepszy jest zakwas kolejny. Codzienne gotowanie barszczu ma wpływ na jakość zakwasu. Jeśli codziennie się go ubiera, a później do pozostałości
Trzeci talerzkaszy ma tutaj znaczenie, nasza kasza (kupuję bio z Lidla), nie chłonie tak dużo wody (nie wiem od czego to zależy, ale tak właśnie jest), zauważyłam to zarówno przy chlebie jak i gotowaniu samej kaszy. Tym razem sięgnęłam do tego przepisu , dałam tylko mniej wody Piekłam w ciemnej formie, o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 500g kaszy gryczanej białej(...)sól i blendujemy na prawie gładką masę. Używam ręcznego blendera. Dla lepszego zobrazowania: Ja zalewam kaszę wodą ok. południa. Późnym wieczorem mieszam i uzupełniam płyny, odstawiam na całą noc, rano blenduję i przekładam do formy, wieczorem piekę chleb. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy pod przykryciem na ok.10-12h. I tutaj nie ma reguły, niekiedy chleb
Smaczne ZdrowePomidor- 2 sztuki sól - łyżka pieprz ziarnisty mielony- 2 szczypty cebula- 1 sztuka 0,40 gram szczypiorek- 10 gram kromki chleba- 2 sztuki śmietana 18%- 120ml czosnek- ząbek Sposób przygotowania: Siekamy na bardzo drobno czosnek solimy,zalewamy śmietaną, mieszamy dokładnie i wsadzamy na 20 minut do lodówki Zagotowujemy wodę, nacinamy pomidory( na dole pomidora robimy krzyżyk) i obieramy ze skórki
pichcisztomiseczki i dalej cierpliwie czekamy na nasze potrawy. To jest dobry moment na dodanie do naszego sosu wspomnianego w liście chleba, mianowicie jego ośródki, tak więc, rozdrabniamy ją w palcach na skrawki i wsypujemy do garnka mieszamy i niechaj się dalej dzieje wola nieba pod pokrywką. Po około 20 minutach nasza kapusta powinna się już gotować, to też przykrywamy garnek(...)jasno brązowego, uważajcie mąka jak i patelnia będą bardzo gorące, poza tym palona mąka ma specyficzny zapach. Przypalona mąka ląduje w sitku, przesiewam ją do miski, potem zalewam wodą, mieszam intensywnie żeby nie było grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą. Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę
Kuba Gotujezalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie wyrabiamy
Marder&Marder Manufacturedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty
Moja smaczna kuchnia