chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:50/356)

Chleb duński 165

kilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub dłużej) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę. Upieczony chleb pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą noc. Sposób przygotowania tradycyjny: Składniki suche mieszamy ze sobą. Olej kokosowy roztapiamy na patelni. Dodajemy syrop z agawy oraz wodę. Przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy łyżką, do momentu

Kuchnia w czekoladzie
Mielone z jesiotra z chipsami 154

ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam

wesoła kuchnia
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 184

Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych wymieszanych z letnią wodą. Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn ruszył. Dodajemy pozostałe składniki takie jak: płaską łyżkę soli, czarnuszkę według uznania

SMYKWKUCHNI
TORT CHLEBOWY Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI I WARZYWAMI 325

tort jest świetnym pomysłem na rodzinną imprezę, urodzinowe przyjęcie albo na każdą okazję, w której chcemy zaskoczyć swoich gości Robi się go błyskawicznie! Smakuje fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * okrągły chleba pszenny – 1 szt 1 pasta: * jajko – 4 szt * kukurydza Bonduelle – 150 g * biała cebula – 1 szt * majonez – 3-4 łyżki * świeży szczypiorek * sól , pieprz(...)przyprawy -wyrabiamy na gładką pastę. 2. PASTA Twarożek mieszamy z groszkiem, pokrojoną zieloną papryką, posiekanym koperkiem, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. 3 PASTA: Twarożek mieszamy z pokrojonym, odsączonym z zalewy tuńczykiem , kukurydzą, posiekaną cebulką oraz przyprawami. CAŁOŚĆ: Chleb kroimy na 3 „blaty”. Każdy naprzemiennie smarujemy pastami, dociskamy. Dekorujemy wg własnych upodobań. Podajemy po ok. 3-4 godzinach ( musi się

Ostra na Słodko
Pasta z jajek i awokado 962

pomysł aby rozpocząć dzień. Taka pasta będzie też świetnym dodatkiem do kanapek na karnawałowe spotkanie przyjaciół, podana w wersji tartinek na okrągłym pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką. Przygotowanie pasty jest bardzo łatwe i szybkie, polecam! Polecam inne nasze przepisy z awokado: Pasta z awokado i sałaty Sałatka warzywna z awokado sałatka z awokado, pomidorami(...)małej cebuli, bardzo drobno posiekanej szczypiorek, drobno posiekane – ok. 1 łyżki sól i pieprz do smaku Przygotowanie pasty z jajek i awokado: Mieszamy wszystkie składniki w misce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na chlebie lub na grzankach. Dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego! The post Pasta z jajek i awokado appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 135

łyżeczka soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte

Magiczna kuchnia Darii
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 206

maki pszennej typ650 - 300g zakwasu żytniego - 2 g suchych drożdży (nie trzeba) - 20g soli - 400ml wody Dodatkowo: - mak lub mąka żytnia do posypania chleba - oliwa do posmarowania ciasta Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gdy dodajemy do ciasta drożdże to wówczas miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.50-60 minut(...)dodatkowo proponuję jeszcze skropić górę wodą, by mak się lepiej przykleił. Z ciastem z dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa, posypanie i odstawienie do wyrośnięcia. Chleby z dodatkiem drożdży odstawiamy na ok.1-2h aż ciasto nam ładnie wyrośnie. Chleby na samym zakwasie odstawiamy pod przykryciem na czas trochę dłuższy, tak by ładnie wyrosły i dopiero wówczas wsuwamy

Smaczne Zdrowe
Sałatka Cezar 154

zabek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonanie: Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze

magiczna kuchnia Kasi
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 147

serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz, ostra papryka ok. 1,5 l rosołu lub wody łyżka masła 4 kromki chleba na grzanki olej WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie myjemy, obieramy, dowolnie kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, smażymy nasze warzywa przez ok. 5-10 minut(...)jest potrzeba możemy dolać rosół.  Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem. GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego

Pani na deser
Chleb na zakwasie, z dodatkami 125

zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się(...)wyrośnięcia.   Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo zdrowie, bo warto... Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Chleb pszenno-żytni na maślance 168

jest trudne, a chleb wypiekany w domu jest smaczniejszy, dłużej zachowuje świeżość i jest zdrowszy. A do tego, nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego bochenka chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem chrupiącej, jeszcze ciepłej kromki.   Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu  (przepis na zakwas) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody CIASTO(...)rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe, mieszamy i wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy lub w misie miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przez

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb wiejski na zakwasie 142

Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić. Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę  w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu  pół szklanki maki,  wodę i dobrze mieszamy(...)znowu dodajemy trochę maki i wody  i znowu dobrze mieszamy.  Taki zakwas powstaje  w chłodne dni ok. trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej

W kuchennym oknie Ewy
Rukola i rzeżucha 204

kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z 1/8 cytryny) szczypta soli i cukru 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Na początek sos - przecieramy przez praskę czosnek i łączymy z resztą składników - dokładnie mieszamy(...)drobno kroimy obsypujemy solą i pieprzem i smażymy na oliwie. Studzimy. Warzywa, jajko, kurczaka i fetę mieszamy ze sobą - polewamy winegretem - dokładnie mieszamy z sosem i rzeżuchą. Rozkładamy na talerze i dodajemy do tego porwany na kawałki chleb. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE 166

ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy. Następnie dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery o średnicy 7-8 cm. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kanapkę chleba smarujemy "majonezem", nakładamy liścia sałaty, następnie kotlecika, suszone pomidory, kiełki. Ponownie nakładamy majonez i przykrywamy drugą kromką chleba. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 142

BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI         CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU             Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon(...)Przygotowanie: Przyprawy, sodę oraz mąki wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania