potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy
Szybko Tanio SmacznieSKŁADNIKI 400 g zakwasu żytniego 900 g mąki żytniej typ 720 700 ml wody (przegotowanej) 20 g soli 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki owsiane do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników
Passions hobbies lifeporcja dla 2 osób) Składniki: 4 jajka "zerówki" 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałeczki 1 mała cebula 4 kromki pełnoziarnistego chleba ( np. takiego ) 1,5 łyżki masła klarowanego świeże listki bazylii pieprz sól Przygotowanie: Jajka mieszamy w miseczce. Dodajemy, pokrojoną na bardzo małe kosteczki cebulę, Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy nasze jajka. Doprawiamy solą (ja używam różowej(...)soli himalajskiej). Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pod sam koniec smażenia jajecznicy dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Przenosimy jajecznicę na kromki chleba i posypujemy pokrojonymi kawałeczkami bazylii. Pieczywo, możemy wcześniej umieścić w piekarniku i delikatnie podpiec, aby były ciepłe i chrupiące. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujechleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób
Miód i pieprzżałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :). Chleb pięknie wyrósł w koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody(...)smażenia Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin. Składniki ciasta właściwego, oprócz soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do chleba. Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż por zmięknie. Następnie dodajemy miód
Kulinarne przygody Gatityrodzynek 1 cukier waniliowy Wykonanie pysznego puddingu: 1. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy śmietankę i mleko i dokładnie mieszamy. 2. Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm smarujemy cieniutko margaryną. Chleb tostowy smarujemy cieniutko margaryną, powidłem, składamy po dwie kromki i kroimy w trójkąty. 3. Przełożone i pokrojone w trójkąty kromki chleba układamy
Izabelawkuchnigrubą warstwą masła. Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym. Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku(...)świeże i rozcieramy je z 1 łyżką cukru (suszone drożdże razem z cukrem dodajemy od razu do miski z mąką). Stopniowo dolewamy wodę i przelewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12-15 godzin do wyrośnięcia, na blacie kuchennym. Oprószonymi mąką dłońmi zgarniamy wyrośnięte ciasto pod spód
cool and mintyrazowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane) - rozgniatamy czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz ziele angielskie - zalewamy do letnią przegotowaną wodą , mieszamy, aby nie było grudek - jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu razowego - przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką - gotowy
Basia w kuchniwody z solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie
Proste Potrawymąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść
Grahamka, weka i kajzerkawymieszać z 200 g mąki pszennej lub innej np. orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tę należy wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec
Weekendy w domu i ogrodzieletniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie(...)odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 300 ml letniej wody, 10 g soli), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto.Ciasto będzie początkowo lekko klejące, należy je lekko podsypywać mąką chlebową i oprószać ręce, żeby się
Passions hobbies lifesól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw w większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą(...)Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki kładziemy na krem. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun
Kuchenne Wariacjeryżem - i na ciepło i na zimno są super :) Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane(...)grillowaną papryką i oliwkami Apetina dodatkowo: bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków ************************************************************* PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na farsz (oprócz serka) mieszam w misce, odstawiam na chwilę. Krok 2. Obkrawam skórkę z chleba tostowego, każdą kromeczkę zanurzam na chwilę w wodzie (uważajcie, aby za bardzo nie namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając. Krok 3. Każdą kromkę smaruję
Moja Książka Kucharskapatelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie mieszam na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło. Patelnię zdejmuje z gazu odlewam zimne mleko, mieszam i wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki. Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody
wesoła kuchniateż było super. Spróbujcie go upiec, jest dużo lepszy niż popularne chleby z gara, mimo że też w garnku pieczony. Zaczyn – po wymieszaniu, zaczyn odstawiamy na minimum 12 h, więc najlepiej postawić go wieczorem, jeśli mamy wolne na drugi dzień, lub wymieszać go przed wyjściem do pracy. Mieszanie z ważeniem składników, trwa około 5 min. Zaczyn: 450 g mąki pszennej(...)Trzeba sprawdzać, zaczyn jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest pokryta bąbelkami. Ciasto na chleb: 450 g mąki tego samego typu co do zaczynu 170 g wody cały zaczyn 25 g soli drożdże instant 5 g. Przygotowanie: Ciasto jest dość klejące, więc dobrze mieszać je hakami miksera, robotem planetarnym lub jeśli ktoś posiada – specjalną mieszarką. Ja mieszałam wszystko w misie Tefal
ladykitchen