chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:38/356)

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 137

będzie to w jakimś stopniu moim nadużyciem w myśl tego, co napisałam. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką Potrzebujemy na zaczyn: • 40g zakwasu z mąki żytniej razowej, ja dałam zakwas prosto z lodówki, który był dokarmiany przed kilkoma dniami. • 300g mąki pytlowej, • 310g wody Składniki mieszamy w misce. Miskę wkładamy do reklamówki foliowej, takiej z supermarketu i pozostawiamy(...)wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np.  łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy aż ciasto sobie odpocznie gdzieś

Leśny Zakątek
chleb razowy z prażona gryką 153

chleb z gryką Zapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 211

pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat roboczy, z grubsza uformuj z niego kulę(...)piekarnik do 240 °C, pamiętając o wstawieniu do niego żaroodpornego pojemnika z wodą - aby zaparowąć piekarnik. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij z niego pojemnik z wodą, wstaw foremki z chlebem, i zmniejsz temperaturę do 230°C. Piecz chleb 40 minut, ostatnie 5 z nich na dolnej grzałce (spody chlebów ładnie się przypieką). Po upieczeniu się chleba wyjmij do z foremek

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 435

Śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość

Mieszam w Garnku
mieszany razowy chleb z czarnuszką 132

twierdzili oni, że ziarna czarnuszki leczą wszystko za wyjątkiem samej śmierci. A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się  do wypieku, tym razem urozmaicając  smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
PASTA TWAROGOWA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM 113

łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz, szczypta papryki zielonej 1 łyżka jogurtu naturalnego *********************************** Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę.Twaróg mieszamy z resztą składników ,ucieramy dokładnie na puszystą masę,przyprawiamy.Podajemy z chlebem!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 159

letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin(...)czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Krakowskie smaki Ani
Domowy ser żółty z czarnuszką 172

Dzisiaj zapraszamy na ser żółty z czarnuszką. Oczywiście, zamiast czarnuszki możecie użyć kminku, suszonych pomidorów, kozieradki czy dowolnej innej przyprawy. Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego ser

Mieszam w Garnku
ziołowy chleb z oliwą na zakwasie 114

chleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, suszoną bazylię, oregano, koperek, czosnek niedźwiedzi, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób

Miód i pieprz
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 196

czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania

Karo in the Kitchen
pachnący ziołowy chleb na kefirze 158

chleb z ziołami i kefirem Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką. Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka kefiru(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto

Miód i pieprz
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 130

farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek  2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno(...)smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach 123

Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć

Mieszam w Garnku
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 124

Hummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba

Mieszam w Garnku
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 130

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami była totalnym eksperymentem. Założyłam, że pan mąż, wielki, ale to naprawdę wielki miłośnik pasty jajecznej, jak zobaczy pastę z suszonymi pomidorami

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania