chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:36/356)

chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 139

miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  kawałek razowego, czerstwego chleba, zalewamy szklaną wrzącej wody, przykrywamy nakrywką i odstawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery(...)łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy, mąkę pszenną , sól, oraz rozdrobnione, w dłoniach czerstwe pieczywo ( ważne jest aby nie było w nim, grubszych, nie rozmoczonych kawałów)  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może

Miód i pieprz
Pasta z jajek i awokado 181

jajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb. Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia i połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj bardzo wyraźnie jajka i ktoś(...)cebulki czerwonej 2 łyżki gęstego jogurtu sok z połowy cytryny sól, pieprz kolendra, bazylia Wykonanie Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozdrabniamy dowolnym sposobem. Mieszamy jajka z awokado i jogurtem. Papryczkę i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę i bazylię. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajek-awokado/ BosowKuchni     Artykuł Pasta

Mieszam w Garnku
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 147

220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień.   W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej kilka małych otworków(...)podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego

Gotowanie moimi oczami
zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 158

zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki.  Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie  drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki. Przed przecedzeniem wyławiamy pływający

w mojej kuchni
Chleb na zakwasie 118

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu

Bullio
Chleb na zakwasie 124

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu

Bullio
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 617

kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy. Po usmażeniu kroimy chleb na pół. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar 141

majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem. Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć. Najpierw prażę nasiona, a potem jeszcze gorące ucieram w moździerzu. Możecie sobie wyobrazić te fantastyczne zapachy jakie wtedy(...)najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku.     The post Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 181

miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 192

chleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanka mąki pszennej 10  strąków nasion(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie 100

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika

Bullio
Beyaz Peynir KÖftesi – tureckie kotleciki serowe 123

łyżki - szczypiorek – 1 pęczek - pietruszka – 1 pęczek - sól , pieprz – do smaku - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg i fetę mieszamy ze sobą. Dodajemy namoczony w mleku lub ciepłej wodzie i odciśnięty chleb. Wbijamy jajka. Dodajemy posiekane zioła i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Chleb pszenno-orkiszowy 146

łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowa bryndza – jak zrobić bryndzę w domu 554

się zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek. Taki słoiczek wychodzi z 4 l mleka(...)przykrywamy talerzykiem i 2-3 razy dziennie w ciągu dnia odlewamy serwatkę. Po 3 dniach ser rozdrabniamy ( ja, widelcem) i soli ok 2-3 łyżki na kg sera i mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Bryndzę zalewamy ciepłą oliwą. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tyg do lodówki do dojrzenia sera. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowa-bryndza-zrobic-bryndze-domu/ MieszamWGarnku

Mieszam w Garnku
Duszona kapusta kiszona z mięsem 117

każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Jest genialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki(...)liście laurowe i je wyrzucamy. Odparowujemy resztę wody. Dodajemy dwie łyżki smalcu, solimy i dokładnie mieszamy. Na koniec kapustę dodajemy do mięsa i delikatnie wszystko mieszamy. Idealnym dodatkiem są pączki ziemniaczane lub po prostu chleb. Smacznego Artykuł Duszona kapusta kiszona z mięsem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania