pory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)80ml ciepłej wody ew. 1g świeżych drożdży, jeśli nie mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia
Kuchenna Kontrrewolucyamiski wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu kawałek razowego, czerstwego chleba, zalewamy szklaną wrzącej wody, przykrywamy nakrywką i odstawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery(...)łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy, mąkę pszenną , sól, oraz rozdrobnione, w dłoniach czerstwe pieczywo ( ważne jest aby nie było w nim, grubszych, nie rozmoczonych kawałów) Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może
Miód i pieprzjajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb. Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia i połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj bardzo wyraźnie jajka i ktoś(...)cebulki czerwonej 2 łyżki gęstego jogurtu sok z połowy cytryny sól, pieprz kolendra, bazylia Wykonanie Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozdrabniamy dowolnym sposobem. Mieszamy jajka z awokado i jogurtem. Papryczkę i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę i bazylię. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajek-awokado/ BosowKuchni Artykuł Pasta
Mieszam w Garnku220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień. W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej kilka małych otworków(...)podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego
Gotowanie moimi oczamizmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki. Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki. Przed przecedzeniem wyławiamy pływający
w mojej kuchniBardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu
BullioBardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu
Bulliokroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy. Po usmażeniu kroimy chleb na pół. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem. Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć. Najpierw prażę nasiona, a potem jeszcze gorące ucieram w moździerzu. Możecie sobie wyobrazić te fantastyczne zapachy jakie wtedy(...)najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku. The post Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamiękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanka mąki pszennej 10 strąków nasion(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki
Miód i pieprzBardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas(...)żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika
Bulliołyżki - szczypiorek – 1 pęczek - pietruszka – 1 pęczek - sól , pieprz – do smaku - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg i fetę mieszamy ze sobą. Dodajemy namoczony w mleku lub ciepłej wodzie i odciśnięty chleb. Wbijamy jajka. Dodajemy posiekane zioła i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Ostra na Słodkołyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek. Taki słoiczek wychodzi z 4 l mleka(...)przykrywamy talerzykiem i 2-3 razy dziennie w ciągu dnia odlewamy serwatkę. Po 3 dniach ser rozdrabniamy ( ja, widelcem) i soli ok 2-3 łyżki na kg sera i mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Bryndzę zalewamy ciepłą oliwą. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tyg do lodówki do dojrzenia sera. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowa-bryndza-zrobic-bryndze-domu/ MieszamWGarnku
Mieszam w Garnku