chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:28/356)

Pszenno żytni chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, orzechami i rozmarynem 203

przegotowanej letniej wody płaska łyżeczka soli łyżka rozmarynu suszonego, a jeszcze lepiej świeżego   Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj mąkę, z zakwasem, solą, rozmarynem i wodą. Chleb na zakwasie nie lubi zbyt intensywnego mieszania, więc mieszaj tylko do połączenia składników. Następnie dodaj posiekane pomidory i orzechy. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce(...)około 1/3. Rozgrzej piekarnik do 210 C i go zaparuj, czyli wstaw naczynie z wodą na najniższy poziom, i tuż nad nim (na półce wyżej) ustaw formę z chlebem. Piecz 40-50 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy wystudź najlepiej na kratce. Chodzi o to aby miał dostęp powietrza także od spodu, dzięki temu nie będzie zakalca. Smacznego

greenscarf
Bułki ” codzienne „ 181

oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól

Ogrodnik w podróży
Zakwas na żurek/barszcz biały 1466

nieobrany) 3 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Wykonanie Do wyparzonego słoika wrzucamy mąkę lub wkładamy chleb. Czosnek rozgniatamy na desce nożem. Przyprawy i mąkę dodajemy do słoika. Zalewamy wodą i lekko mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-na-zurekbarszcz-bialy/ BosowKuchni     Artykuł Zakwas na żurek/barszcz biały pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami

Mieszam w Garnku
SERNICZKI BURACZKOWE Z CHŁODNIKA 121

mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy ją do naszego chłodnika i mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Formę w której będziemy przygotowywali nasz chłodniczek serniczek wykładamy chlebem. Wylewamy na chleb naszą masę serowo-chłodnikową. Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin. Po tym czasie podajemy nasze serniczki z jajkiem Przepis bierze

Kuchnia w oparach
JOGURTOWE CHŁODNICZKI Z KRAKUSA 131

czerwonego Krakus 200 g twarożku koziego 120 g jogurtu greckiego 200 g śmietany 12% pęczek koperku 1 ogórek 2 łyżki żelatyny 1 op. chleba pumpernikiel 2 jajka do dekoracji sól pieprz sok z cytryny Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano-serowo-jogurtowej(...)mieszamy. Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

Kuchnia w oparach
chleb na zakwasie z miodem 202

chleb pieczony z miodem Połączenie słodyczy miodu, z zakwaszonym chlebowym ciastem, daje niesamowity efekt. Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki miodu woda(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, miód, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą

Miód i pieprz
Biblijny chleb Ezechiela 214

najróżniejszy sposób. W Biblii w Księdze Ezechiela, stąd nazwa chleba, czytamy o tym, jak Bóg nakazuje w ramach pokuty prorokowi Ezechielowi upiec chleb i tylko nim się odżywiać przez 390 dni.  Ezechiel pewnie mieszał skruszone ziarna zbóż dodawał wodę, robił placki piekąc je na gorących kamieniach. Składniki mineralne oraz witaminy zawarte w ziarnach, pozwoliły mu przetrwać(...)zestawu zbóż i ziaren.   Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g wody Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin x) stosunek wody do mąki w zakwasie

Leśny Zakątek
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 239

mieć konsystencję kwaśnej śmietany (zbyt rzadka masa spowoduje, że chleb zapadnie nam się środkiem). Do masy dodajemy sól, ziarna słonecznika oraz otręby i mieszamy do połączenia składników. Moja masa już z dodatkami miała konsystencję zbliżoną do chlebów, jakie piekę na zakwasie. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać część z odlanej wody. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 154

Dzisiaj przepis na chleb żytni na zakwasie. I chyba tutaj powinnam skończyć… W przepisie widnieje adnotacja, że to chleb litewski. Ale gdzie mu do Litwy

Mieszam w Garnku
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 209

pestek dyni lub innej, ·         380g wody. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb przesiewamy obie mąki, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy odrobinę wody i delikatnie mieszamy drożdże z wodą i odrobiną mąki. To zaczyn na skróty, aby nie robić go w oddzielnej misce. Kiedy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki(...)chleb z garnka na zakwasie Zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba ·         1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         200g mąki żytniej typ 720, ·         250g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 11 godzin. U mnie

Leśny Zakątek
Chleb owsiany bezglutenowy 522

makaronu), no ale w końcu idę zgodnie z najnowszymi trendami (chociaż raz) A ponieważ nie uznaję gotowych mieszanek chlebowych, niezmiennie eksperymentuję z ogólnie dostępnymi mąkami. Tak więc po tym chlebie , pora na kolejny i zastanawiam się czy nie jest lepszy od poprzedniego Składniki: Do mielenia ziaren używam Thermomix. Można również mielić ziarna w młynku do kawy, ale nie ukrywam(...)sól i wybrane dodatki. Do mąk dodać zaczyn z drożdży i powoli dolewać ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być płynna. Mimo posiadania thermomixu, wszystko mieszam ręcznie. Przekonałam się, że mimo wszystko chleby wyrabiane ręcznie wychodzą bardziej miękkie, puszyste. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto urośnie. Delikatnie zamieszać. Formę (UWAGA, potrzebna jest większa forma – użyłam

gutfut
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 302

wody 4 ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy obrane ząbki czosnku i skóry lub piętki od chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy

Wędrówki po kuchni
Sałatka z kurczaka i selera naciowego 130

kostkę (jak wolicie), posypujemy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Selera i paprykę kroimy w dowolne kształty, kukurydzę osączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i jogurtem. Z chleba obcinamy skórkę i kroimy go w kostkę, a następnie obsuszamy na suchej patelni, tak by powstały grzanki, posypujemy nimi sałatkę. Wierzch posypujemy startym serem

Czary - gary w kuchni
Pizza na chlebie + film 206

wyłożonej folią aluminiową układamy ciasno kromki chleba tostowego. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładniemy mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy na kromki chleba i dokoładnie je rozsmarowujemy. Na wierzchu umieszczamy połowę startego na tarce żółtego sera, a następnie układamy poszczególne dodatki: pieczarki, pomidorki, cebulę oraz kukurydzę

Smakowite Dania