chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:25/356)

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 191

więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą   ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb bezglutenowy gryczany z doatkiem amarantusa 183

się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu: - nie wymaga wyrabiania - krótko mieszamy -zawsze dajemy lekko ciepły płyn  -polecam łącznie drożdży i proszku do pieczenia lub sody - warto dodać do niego jajko lu odwar z siemiona lnianego - musi

Delicious Titbits
Wiosenne tosty francuskie 205

kromki chleba tostowego pełnoziarnistego Jajko 4 łyżki mleka Sól i pieprz 1 łyżeczka masła Słoik/Wałek Przygotowanie: Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze

Czarnawisienka
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 214

zakwasu żytniego - 800ml wody (daję źródlaną) Zakwas wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na 1h przed zarabianiem chleba. Do misy miksera odważamy mąki, dodajemy sól, zakwas i stopniowo dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką (mąka strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa(...)świeżości użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym, jak robię zazwyczaj).  Wyrośnięte chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 60 minut na termoobiegu. Z silikonowych

Smaczne Zdrowe
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

procent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie. Mąka gryczana , otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa,  pochodzi  z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście(...)gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie. Mąka sojowa

NaKońcuJęzyka
Chleb maślany 125

keksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem.  7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko na "dół" i pieczemy kolejne

kruche babeczki
Drożdżowy chleb orkiszowy 145

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku

Monia miesza i gotuje
Przepis na jajecznicę z łososiem 170

międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę koperku. Gdy mięso z łososia już się zetnie, wtedy wylewamy jajka z miseczki na patelnię, mieszamy. Do tej jajecznicy polecam kawałek chleba ze słonecznikiem. Jest to sposób na smaczne śniadanie, po którym każdy powinien czuć się lekko

Jak u mamy
Chrupiące grzanki z pieczarkami 478

minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy patelnia lekko ostygnie pieczarki solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. Taką przygotowane warzywa nakładamy na chleb i wkładam do piekarnika na 10 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 200

był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami 130

ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.  Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
DOMOWA NUTELLA 136

syrop daktylowy lub klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 133

dość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z grzankami (ja kroję chleb, który już jest troszkę twardawy lub podsmażam słonecznik, wszystko na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu). Smacznego

kruche babeczki
JAJECZNICA NA WODZIE 141

pieprz do smaku  pokrojony drobno szczypiorek *********************************** Na patelnię wlać wodę i zagotować.Wlać roztrzepane jajko już posolone , popiepszyć,zmniejszyć ogień, dolać mleka i szczypiorku ,  mieszać , aż jajecznica się zetnie.Podajemy z chlebem lub tak jak ja do śniadania.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania