chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:25/356)

Czy wiesz Którą użyć i do czego. 186

procent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie. Mąka gryczana , otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa,  pochodzi  z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście(...)gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie. Mąka sojowa

NaKońcuJęzyka
Chleb maślany 153

keksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem.  7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko na "dół" i pieczemy kolejne

kruche babeczki
Drożdżowy chleb orkiszowy 169

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku

Monia miesza i gotuje
Przepis na jajecznicę z łososiem 190

międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę koperku. Gdy mięso z łososia już się zetnie, wtedy wylewamy jajka z miseczki na patelnię, mieszamy. Do tej jajecznicy polecam kawałek chleba ze słonecznikiem. Jest to sposób na smaczne śniadanie, po którym każdy powinien czuć się lekko

Jak u mamy
Chrupiące grzanki z pieczarkami 530

minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy patelnia lekko ostygnie pieczarki solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. Taką przygotowane warzywa nakładamy na chleb i wkładam do piekarnika na 10 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 227

był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami 153

ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.  Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
DOMOWA NUTELLA 158

syrop daktylowy lub klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 154

dość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z grzankami (ja kroję chleb, który już jest troszkę twardawy lub podsmażam słonecznik, wszystko na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu). Smacznego

kruche babeczki
JAJECZNICA NA WODZIE 164

pieprz do smaku  pokrojony drobno szczypiorek *********************************** Na patelnię wlać wodę i zagotować.Wlać roztrzepane jajko już posolone , popiepszyć,zmniejszyć ogień, dolać mleka i szczypiorku ,  mieszać , aż jajecznica się zetnie.Podajemy z chlebem lub tak jak ja do śniadania.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami BEZ KALORII 185

słodką pisałam tu . Smażymy ok. 3-4 minuty. Do miski wrzucamy umytą i wysuszoną roszponkę. Dorzucamy makaron i kiełki lucerny. Pomidorki kroimy w kosteczkę i również mieszamy. Sałatkę możemy jeść również z chlebem, gdyż sama w sobie ma ok. 80-100 kcal (tłuszcz z oliwy z oliwek

Czarnawisienka
Łatwy chleb z zakwasem 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak … Przeczytaj cały artykuł Post Łatwy chleb z zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kunafa - ciasto wyśmienite 250

Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło. Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 276

przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, np. miski, Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz dodajemy troszkę oleju. Dokładnie mieszamy. Sałatkę ta jemy z dodatkiem chleba. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 225

paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne

KUCHARNIA
chleb z ziarnami 155

litr wody ,,,,, chleb z ziarnami                                                           Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy

w mojej kuchni
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 136

chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu. Dla takich wspomnień warto się starać. A smaku domowego chleba nie da się z niczym porównać... Zakwas pszenny Potrzebne nam będą: mąka pszenna woda gliniany garnek lub duży słoik dzień I 100g mąki mieszamy w naczyniu ze 100g wody(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12h mieszamy. dzień II-V do zaczynu dodajemy garść mąki i około 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy. Po 12h ponownie mieszamy. dzień VI możemy już upiec nasz własny chleb! Pamiętajmy o pozostawieniu części zakwasu, będzie nam potrzebny do kolejnych wypieków. Pozostały zakwas możemy umieścić w lodówce i dokarmiać co 2-3dni. Jeżeli planujemy piec

Zapiski Młodej Żony
Ryba pod panade 156

musztarda – 2 łyżki - sok z cytryny – 1 łyżeczka - szczypiorek – 1 pęczek - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PANADE: Chleb drobniutko kruszymy, s zczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, d zielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy

Ostra na Słodko