przyklejenie ziaren do chleba). Formy odstawiam do wyrastania (ja swoje wynoszę do kotłowni, tam sobie spokojnie rosną...) przykryte ręcznikiem papierowym. Ciasto powinno wypełnić formy, zwykle trwa to ok.4h, ale czas zależny jest od wielu czynników, m.in. starości zakwasu (czym starszy tym chleby dłużej wyrastają), temperatury otoczenia, a także rodzaju użytego zakwasu (na samym żytnim chleby wyrastają dużo szybciej niż(...)samym orkiszowym, na zakwasie mieszanym czas jest wypośrodkowany, właśnie ok.4h. Na samym żytnim, świeżo przygotowanym chleby mogą wyrosnąć nawet w niespełna 3h... Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200-220*C, temperaturę zmniejszam do 200*C i piekę ok.60 minut na termoobiegu. Upieczone chleby wystawiam z piekarnika, od razu wyjmuję z form i odstawiam na drewnianą deskę
Smaczne Zdroweżytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę na suchej patelni lub w piekarniku i miksuję w malakserze na niezbyt miałki pył. Ponownie prażę na suchej, rozgrzanej patelni. Na zwykłej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę(...)czosnek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam i smażę całość minutę lub dwie. Po tym czasie dodaję ugotowane i grillowane warzywa oraz pokrojoną fetę. Danie dokładnie mieszam. Podaję z posypką z chleba na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadajemy do większej miski. Kroimy: porę (drobno), pomidora i paprykę marynowaną (w kostkę). Dodajemy do miski z serkiem. Jeśli mamy zbyt łagodny smak, można przyprawić np. pieprzem. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do chleba w formie. Ser żółty należy zetrzeć na tarce, posypać po masie. Pietruszkę szatkujemy i posypujemy po żółtym serze. Całość należy wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotuję Testujęrazem - oliwa z oliwek do posmarowania chleba (gdy chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę) W misie miksera umieszczamy wszystkie produkty: mąki, sól, zakwasy, ziarna, dodajemy wodę i mieszamy całość tylko do połączenia składników. Chleby orkiszowe nie wymagają długiego wyrabiania. Gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja swoje formy bardzo delikatnie smaruję olejem kokosowym- są już trochę wiekowe, gdy mamy nowe
Smaczne Zdrowemałe opakowania mama ostatnio kupiła) 600 ml przegotowanej ciepłej wody (około 50 stopni) 2 płaskie łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru sezam opcjonalnie do posypania chleba Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy(...)stopni. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i nacinamy go, po czym przykrywamy przykrywką od naczynia. Piekarnik podrzewamy do tem. 240 stopni i pieczemy chleb 30 min. w zamkniętym naczyniu. Po 30 min. odkrywamy naczynie, zmniejszamy tem. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniwarzywami, plus oczywiście razowy chlebek. Smacznego! :) Śniadanie [1] Serek wiejski z warzywami Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego warzywa: u mnie - papryka, ogórek, pomidor chleb razowy Sposób wykonania: Warzywa kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, lub układamy na przemian w pucharku. Podajemy z chlebem. I pyszne śniadanie gotowe
Smaki Nataliilnianego - 850g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: ziarna do obsypania chlebów (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera i mieszam całość do połączenia składników (ja swoje chleby wyrabiam tylko chwilę). Gotową masę przekładam do dwóch form silikonowych (przesmarowanych bardzo delikatnie olejem), formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać mąką lub otrębami. Dokładnie ubijam
Smaczne ZdrowePasta do chleba pt: "NIC PROSTSZEGO"!!! Na specjalną prośbę tych, którzy tej pasty spróbowali umieszczam przepis. 😋 Podobny już był na moim blogu ( KLIK ) i cieszył się dużym zainteresowaniem. Tutaj jego uproszczona wersja. Mój ostatni gość bardzo zachwycał się jej smakiem, nam domownikom też bardzo smakuje, dlatego bardzo często ją przyrządzam oraz się z Wami dzielę. Polecam! Składniki(...)konopnego), 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Wszystkie składniki blendujemy na pastę o ulubionej konsystencji. Gdy blendera nie posiadamy, składniki po prostu ze sobą mieszamy. Pastę podajemy na kromce chleba. Smacznego! * Ziarna słonecznika moczyłam kilka godzin (moczę wszelkie nasiona i kasze), a następnie wysuszyłam w dehydratorze. Możecie ominąć ten proces i użyć ziaren bez żadnej obróbki
Jeść, by żyć w zdrowiuszpinaku z serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy(...)gotujemy, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę. W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem podajemy gorący posypany świeżym
PatiGotujesłonecznika - 150g ziaren dyni - 100g ziaren siemienia lnianego - ok.700ml wody źródlanej (lub filtrowanej) Dodatkowo: Ziarna do posypania chlebów: -pestki dyni, siemię lniane, słonecznik i czarnuszka (nie trzeba) Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, obydwa zakwasy i ok.0,5l wody i mieszać na niskich obrotach, potem przełączyć na szybkie i dokładnie(...)wymieszać. Następnie wsypujemy ziarna i mieszając dolewamy resztę wody, 650ml możemy wlać śmiało, resztę powoli, dokładna ilość zależy od wilgotności mąki, ale mnie zawsze wychodzi 700ml. Mieszamy całość tylko do połączenia składników. Chleb nie wymaga długiego wyrabiania. Może nam się wydawać że wody jest za dużo, ale zapewniam iż zarówno ziarna jak i mąka ją wchłoną. Ciasto przekładamy do dwóch
Smaczne Zdrowewody 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół
Kulinarne przygody Gatitywarzyw. Pasta sezamowa używana jest do wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz czosnkiem i podawany wraz z chlebem jako popularna przekąska arabska. w Syrii i Lizbonie ziarna sezamu mieszane są z tymiankiem tworząc charakterystyczna przyprawę. W Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest
Ciastka - domowe słodkościstosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje między ilością mąki, wody, zakwasu i soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste, nie da się(...)sól oraz dodatki i mieszam. Wyrobione ciasto przekładam do wysmarowanej masłem keksówki (przykładowe wymiary keksówki: 30cm/12cm/8cm), wyrównuję powierzchnię ciasta mokrymi dłońmi (do mokrych rąk ciasto nie przywiera), przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ważne aby ściereczka była wilgotna bo wtedy powierzchnia ciasta nie wysycha i chleb lepiej wyrasta. Czas jakiego ciasto potrzebuje
Gotuj Się Kto Możeparze - buraki kroimy w plasterki (nie obieramy) i gotujemy na parze ok. 20-25 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę
La grande e la piccola cuocakoniec wlewamy czerwone wino, ciepły bulion i koncentrat pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę
La grande e la piccola cuocaOczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość przez chwilę mieszamy. Podajemy z kromką dobrego chleba na zakwasie
chefintheforestdzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Chleb kroimy na skos. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej z obu stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto
słodki bratekjajka, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru trzcinowego Diamant, ¼ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 banan, 2 truskawki, krem czekoladowy, masło orzechowe, syrop trzcinowy złocisty Diamant 2 łyżki masła WYKONANIE Chleb kroimy na trójkąty. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej z obu stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto
słodki bratekJeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Ładnie
Mieszam w Garnkułyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię
cool and mintyWszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch też przykrywamy papierem i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, po tym czasie
Niezły Młynekjogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami
słodki bratekwoda nie była zbyt gorąca, ponieważ może wtedy spowodować, że zamiast zakwasu, otrzymamy kisiel. Jeśli chcemy, aby zakwas ukisił się szybciej, dodajemy do niego kromkę razowego chleba na zakwasie. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Słoik nakrywamy gazą lub bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy na górze nie pojawi
Kuchnia w opałachgodziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenkromek chleba łyżka masła mała cebula czosnek granulowany Przygotowanie: Przygotować grzanki. Pokroić chleb w kostkę. na patelni rozgrzać masło, zeszklić poszatkowaną drobno cebulę, przyprawić czosnkiem, podprażyć. Wrzucić chleb i co jakiś czas mieszać, aż się przyrumienią. Do wywaru z warzyw lub bulionu wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, marchew. Chwilę pogotować, następnie wrzucić dynię. Zostawić na małym ogniu, aż warzywa
Tagebuch po polskupóźniej żeby się nie rozgotowała. Gdy mięso i warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego
Kuchenne WariacjeBardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką. Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę
Maminek kulinarnyprzyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy
VioletoweKucharzeniegotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem. Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą ze świeżym chlebem lub grzankami. Smacznego
Ostra na Słodkosolą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły. Porada Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba
Kulinarne przygody Gatity