chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:14/356)

Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 178

kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso w równą kostkę(...)uchyloną pokrywką – do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już delikatne i miękkie, dokładnie kruszymy kawałek razowego chleba i dodajemy okruszki do rondla. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy i gotujemy gulasz po dodaniu chleba jeszcze przez kolejne 5-10 minut, do zgęstnienia. Gdyby się okazało że sos wyszedł za gęsty – dodajemy do rondla pozostały bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu

Karo in the Kitchen
Chleb Pszenny na Zakwasie 223

przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu dodaję pozostałe składniki chleba : mąkę , sól , cukier I mieszam łyżką aż składniki wstępnie się połączą następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ręką przez kilka minut ( około 4 minut ) Ciasto mam ładnie wyrobione(...)podsypany mąką górę oprószam mąką ( żeby nie kleiło się do dłoni ) i delikatnie rozciągam na kształt prostokąta Teraz ciasto zwijam w rulon o długości foremki w jakiej będę piekła chleb Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką , chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego Chleb przed

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 171

czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30-40 w temp 190 stopni. wyjmujemy, studzimy na kratce. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-z-platkami-owsianymi-gorski/ BosowKuchni   Artykuł Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Sałatka z pieczoną papryką 205

ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przygotowujemy grzanki, chleb kroimy w drobną kostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, oliwki kroimy

Cynamonowe szczęście
Grzanki z twarogiem i pomidorami 196

ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni lub w tosterze i kroimy na skos. Czerwoną cebulę siekamy i skrapiamy octem jabłkowym. Pomidory nacinamy nożykiem na krzyż, parzymy wrzątkiem(...)skórki, usuwamy również gniazdka nasienne, bardzo drobno siekamy, dodajemy zmacerowaną cebulę, odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą bazylię, mieszamy. Na grzankach / tostach z żytniego chleba kładziemy listek sałaty, nakładamy dosyć obficie twaróg ze szczypiorkiem, na powierzchni twarogu kładziemy kopiastą łyżeczkę salsy pomidorowej i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.   The post Grzanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przykładowy jadłospis - 1700 kcal 544

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojonego banana oraz czekoladę a także suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Kcal: 458, 2   B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem(...)Kolacja KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM - serek wiejski - pomidor - 2 kromki razowego chleba - sól, pieprz Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do serka wiejskiego. Całość przyprawiamy i mieszamy. Podajemy na kromkach razowego chleba. Kcal: 296   B: 24,3 g;   W: 34 g; T: 7,6 g. Jesteś gotowa na taką dietę

Health-Fit-Life
Chleb pszenno-żytni 159

Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut, do połączenia składników (ciasto będzie mieć luźną konsystencję). Misę przykrywamy folią i odstawiamy na 60 minut. Chleb przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek. Wierzch(...)informacje Przed włożeniem chleba do pieca, warto spryskać wnętrze wodą, lub wsunąć do środka naczynie z wodą lub kostkami lodu. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-pszenno-zytni/ BosowKuchni Artykuł Chleb pszenno-żytni pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM 159

KILKA RAD : Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone droździe, cukier, sól - mieszamy . Powoli wlewamy UWAGA ! ciepłą wodę ( temperatura wody zapobiegnie tworzeniu się dziury w chlebie ), następnie dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min. Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy

Marcepanowa kuchnia
Przepis: Robimy zakwas do wypieku chleba żytniego 151

Dopiero niedawno dowiedziałem się,  że chleb pszenny to puste węglowodany, podobnie jak wódka - ani jedno, ani drugie mi nie służy🤔. Składniki na zakwas: 100g mąki żytniej typ 720 100ml wody letniej przegotowanej o temp. 37 stopni Przygotowanie: Dzień 1: Bierzemy szklane naczynie (dość duże), wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką(...)zostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godz. Dzień 5: Zakwas na chleb jest już gotowy, na jego powierzchni powinny znajdować się liczne pęcherzyki powietrza. Mieszamy go i możemy przystąpić do pierwszego wypieku chleba. Zanim zaczniemy robić chleb to z naszego zakwasu odkładamy do małego słoiczka z 7 łyżek i wkładamy do lodówki, aby mieć do następnego wypieku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb z sezamem z nutą czosnku 202

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta

Monia miesza i gotuje
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 220

mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców, bo już innego chleba nie chcą). Nic nie trzeba wyrabiać, tylko się miesza. Aha, sam zakwas to nic innego jak „dziko” wyhodowane drożdże, a chleb jest świeży przez tydzień! Do przygotowania zakwasu, który wystarczy do upieczenia(...)mąki razowej typ 2000, oraz 60 ml przegotowanej wody, mieszam. Pozostawiam jeszcze na blacie kuchennym przez pół godziny aby zaczął „pracować” i ponownie chowam do lodówki. Tą czynność „wtorkową” powtarzam w czwartek i na sobotę mam wystarczającą ilość zakwasu do upieczenie chleba oraz starter do ponownego karmienia i pieczenia chleba za tydzień. Zakwas im starszy

greenscarf
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 191

gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką, przyprawiamy, pieprzem, solą i polewamy pory zmieszane z chlebem tostowym. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 146

potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami 156

jajka, ubite (da\u0142am bez ubijania)\r","po 1 \u0142y\u017ceczce sezamu, kopru i maku do posypania "],"name":"Chleb pszenny z m\u0105k\u0105 pe\u0142noziarnist\u0105 na dro\u017cd\u017cach z nasionami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Mieszamy 1,5 szkl. m\u0105ki 650 i ca\u0142\u0105 m\u0105k\u0119 pe\u0142noziarnist\u0105 w misce(...)u00f3l, cukier, nasiona i suche dro\u017cd\u017ce.\r","Podgrzewamy wod\u0119 do temperatury ok 45 stopni, rozpuszczamy w niej mas\u0142o.\r","Dodajemy do m\u0105ki.\r","Mieszamy.\r","Je\u015bli ciasto jest bardzo lepkie, dodajemy po trochu m\u0105ki pszennej 650.\r","Wyrabiamy, a\u017c nie b\u0119dzie si\u0119 klei\u0107 do r\u0119ki. \r","Wyrabiamy

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny całonocny 125

kanapek czy wcinania jedynie z pomidorem i natką. Świetnie smakuje nawet na trzeci dzień od upieczenia. Ja podałam dość skrótowy opis mieszania, bo Ken zaleca używanie metody szczypcowej i ją opisuje, więc jeśli dokładnie chcecie robić chleb jak Ken, to odsyłam Was do jego książki, ale myślę, że mój opis spokojnie wystarczy do otrzymania pysznego bochenka. Ja wzbogaciłam przepis(...)jest to konieczne, my po prostu lubimy różne nasionka w chlebie. Drukuj Pszenny chleb całonocny na drożdżach Pyszny i chrupiący chleb na drożdżach Składniki Autoliza 500 g mąki chlebowej 390 ml wody o temperaturze 32-35 stopni Mieszanie 11 g soli 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki) Wykonanie Autoliza Składniki mieszamy ręką i odstawiamy

Mieszam w Garnku