chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:7/356)

Chleb kaszubski na podmłodzie 285

Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od

Grahamka, weka i kajzerka
MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH. 176

najwięcej mleka. Przelewam do wyparzonej, wystudzonej szklanej butli i trzymam w lodówce. Przechowywać do 3-4 dni w lodówce.   Z pozostałych zmiksowanych orzechów można zrobić mazidło do chleba. Mieszam orzechy z miodem, cynamonem i smaruję nim świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pyszne grzanki 131

ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem   2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek  WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo  moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne

Kuchnia Beaty
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 111

części. W pierwszej znajdziemy opis wszystkich składników które będą potrzebne do wypieku chleba. Np. jakiej mąki używać, jak ją przechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane są etapy fermentacji  chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo(...)aroni Składniki na pate fermentee; 230 g mąki pszennej 150 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystkie składniki na pate fermentee mieszamy ze sobą dokładnie na około 16 godzin przed planowanym pieczeniem chleba. Przykrywamy i odstawiamy.  Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz fermentującego zaczynu, dyni i aronii. Mieszamy całość na najniższych obrotach do połączenia się składników

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 116

Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 jajek 1 duży plaster sera żółtego 1 mała cebula czerwona do

Monia miesza i gotuje
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 107

wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem. Dodajemy chleb i sok z cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie. Można podać z boczkiem lub kiełbasą podsmażoną na patelni. Porcja zupy ma ok. 215 kcal

Kucharzyca
Chleb razowy pszenno – orkiszowy 135

Wyobraźcie sobie zapach chleba kiedy przechodzicie obok piekarni. Ja pamiętam, co prawda dawno to było. W podstawówce jeździłam do siostry ciotecznej na wieś, a tam piekarnia

Niebieski kubek z kawa
543. Bananowy pudding. 135

twarzy. Chwila ciszy.  Przepis: kilka kromek chleba jajko 1/2 zmiksowanego banana 30ml mleka cynamon, szczypta soli, ew. coś do posłodzenia Naczynko smarujemy masłem. Wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Banana mieszamy z resztą składników i powstałą masą zalewamy chleb tak, aby wszystko zostało przykryte. Odstawiamy na jakieś 15-20min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Pieczemy przez 30min

More food, love and dreams
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 165

Wrocławiu. Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem i pieczeniem chleb a. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny.   Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki  200 g maki żytniej(...)zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu. Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych

Kulinarne przygody Gatity
Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 181

mąki), pozostałe składniki bez zmian. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Chleb z ziarnami Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam(...)około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję wszystkie składniki na chleb i mieszam łyżką tak żeby składniki dokładnie się połączyły (mieszam około 2-3 minut), ciasta nie wykładam na blat. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Panem et circenses - chleba i igrzysk 154

płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego  mniej, nawet(...)też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie z siemieniem lnianym. My mieszamy różne ziarna, z samym siemieniem też sprawdzaliśmy. Następnie dodaję mąkę.  Mieszam. Jeżeli uważacie, że taka porcja chleba to za dużo, podzielcie wszystkie składniki na pół i zróbcie mniejszy chleb. Dorzucam przygotowane ziarna i płatki, sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili

I tu będę miała takie te
Kanapeczki z solonym łososiem. 154

ząbki czosnku Ulubiona zielenina 6 kromek chleba 170 g solonego łososia  Sól Odrobina oliwy Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zieleninę, dokładnie mieszamy. Kromki chleba cienko smarujemy masełkiem czosnkowym.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy masłem w dół chlebek. Smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż chlebek będzie chrupiący

Kuchnia Łukasza
Sałatka chlebowa 138

octu winnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka siekanej w paski świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Jak przygotować sałatkę chlebową? W oddzielnej misce mieszamy kostki chleba, z oliwą i oregano, przesmażamy na patelni. W drugiej misce układamy porwane liście sałaty rzymskiej, dodajemy pokrojone pomidorki, ser sałatkowy pokrojony w kostkę, posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NADZIEWANE KALMARY BABY 152

Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego ( tego co gotujemy ) i dokładnie mieszamychleb całkowicie zmięknie. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką. Kalmary podpiekamy kurtką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę dusimy. Owoce morza podajemy najlepiej z ryżem

Kulinarne Fantazje Marioli
Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 199

chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni(...)doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj wg upodobań

Kulinarna Pokusa