Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką. Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy! Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama(...)lubczyk. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrym chilli. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem lub bagietkami. #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzenieChleb bez wyrabiania i bez ugniatania. Jakiś czas temu wpadł mi w oko chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania. Wypróbowałam i polecam!!!! Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej(...)użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozgrzanej patelni smażymy pieczarki aż puszczą sok i odparowujemy. Parówkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek. Następnie dodajemy żółty ser i przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Każdy kawałek chleba smarujemy ketchupem i kładziemy na nim farsz pieczarkowy. Układamy pizzerinki na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnezawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Kiedy zmięknie, obieramy ząbki lub wyciskamy miąższ jak pryszcze, do osobnego pojemnika i dodajemy trochę oleju. Możemy dodać trochę namoczonego chleba i dobrze mieszamy. Cukinię obieramy, smarujemy olejem i kładziemy na ruszt, do momentu aż zmięknie. Bułki kroimy na pół kładziemy na chwilę na ruszt miękiszem do ognia. Na bułki kładziemy cukinię
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 185 g rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 1,5 łyżki siemienia lnianego pieprz cayanne, czosnek granulowany Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podajemy z chlebem pełnoziarnistym i z ulubionym warzywem. Przypraw sypałam na oko, każdy ma inne preferencje co do ostrości potraw. Smacznego
Moje-pitraszeniepodsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa. Smacznego
Apetyt na Zieloneprzyrządzenia w kwadrans pożywne kanapki w sam raz na śniadanie lub szybką przekąskę o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 4 jajka (najlepiej średnie M) 100g plastrów łososia wędzonego na zimno 3-4 duże łyżki twarogowego serka koperkowo-czosnkowego (gotowego lub sporządzonego jak niżej) 4 łyżeczki oliwy sól pieprz
Kulinarna Pokusakawiorem 2014-12-22 12:52:17 Łatwa do przygotowania przekąska – niekoniecznie na śniadanie – z pewną nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 2 łyżki serka twarogowego z koperkiem 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 4 jajka 2 łyżki gęstego majonezu – np. wg naszego przepisu na domowy majonez 2 łyżeczki
Kulinarna PokusaPyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu
Monia miesza i gotujełącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli
Basia w kuchniZapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotujemiski dodajemy wod\u0119, m\u0105ki, s\u00f3l i oliw\u0119.\r","Mieszamy dok\u0142adnie.\r","Ciasto przek\u0142adamy do wysmarowanej t\u0142uszczem keks\u00f3wki.\r","Przykrywamy lnian\u0105 \u015bciereczk\u0105.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia.\r","\r","Wyro\u015bni\u0119ty chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni i naparowanego piekarnika.\r","Pieczemy 15 minut, po tym czasie(...)wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do rana Następnego dnia Do miski dodajemy wodę, mąki, sól i oliwę. Mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni i naparowanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie skręcamy piekarnik do 200 stopnii i pieczemy
Mieszam w GarnkuŻUR Składniki: - 500 mililitrów wody - 3 czubate łyżki mąki żytniej - 2 łyżki majeranku - 3-4 ząbki czosnku - skórka z chleba robionego na zakwasie Przygotowanie: Mąkę zalewamy wodą. Mieszamy. Dodajemy majeranek, czosnek i chleb. Przygrywamy gazą, ściereczką lub pozostawiamy odkryte (przy wysokim i wąskim naczyniu). Zakwas nadaje się do użytku po 3-5 dni. Im dłużej pozostanie w stanie fermentacji
Życie zamknięte w smakuKromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut
Kuchenny Skrawek Nieba