chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:18/356)

Chleb drożdżowy super prosty 195

chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści   :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb w maszynie

Z butelką mleczka w tle
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 192

niespodzianka - całkowity brak soli. Ale dzięki temu chleb pozostawia główna rolę w decydowaniu o smaku tym produktom, którym towarzyszy.  No i prawie w ogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre(...)składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze, ale mieszaj tak krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp. pokojowej 2 g świeżych drożdży  Przygotowanie chleba: Rozpuść w wodzie drożdże, następnie zalej tą wodą

Grahamka, weka i kajzerka
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 117

łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto

Moja Książka Kucharska
CHLEBEK NA SODZIE 167

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i mieszamy. Odmierzamy 400 ml kefiru, wsypujemy sodę. Gdy zacznie rosnąć wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :) Polecam również prosty przepis na chleb na drożdżach, bez wyrastania, mieszany łyżką  KLIK

Pani na deser
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 149

chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej. Drukuj Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno(...)stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni   Artykuł Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 134

wody, 20g soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. 2. Chleb: Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut. 3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam(...)wyrośnięcia.  6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.  7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZAKWAS NA ŻUR 162

liście laurowe 5 szt ziela ang piętka chleba razowego 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki. Mieszamy. Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko

Z Majeczką w kuchni
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 141

delikatnie pękł, co jednak w niczym nie ujmuje jego smaku Z podanych składników potrzymacie jeden sooolidny bochen prawdziwego, pszennego chleba. Przepis pochodzi z mojego ukochanego bloga: mojewypieki.com Drukuj Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą(...)łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno-żytni 234

50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest idealny, aby upiec na nim chleb. Musimy jednak pamiętać, aby słoik na zakwas był czysty (najlepiej wyparzony) i aby mieszać go czystą, najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nie musimy się obawiać, że któregoś dnia zaskoczy nas randka naszego zakwasu z sympatyczną, aczkolwiek(...)chlebowej 650ml wody 100g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: W misce, w której wyrabiam chleb rozcieram 50g drożdży z łyżką cukru, 100ml wody. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dosypuję około 100g mąki pszennej i dokładnie mieszam. Zaczyn musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę

Jacob Tastes
Chleb bezglutenowy z ziarnami 128

nasion babki jajowatej 2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 jajko ok 450ml wody Jak zrobić Chleb bezglutenowy z ziarnami: Wszystkie suche składniki chleba wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko. Dodajemy też stopniowo wodę i wszystko mieszamy. Masa musi być dość wilgotna. Zostawiamy wszystko na ok 1-2 godziny by masa wchłonęła płyn a płatki

Dorota Smakuje
Chleb litewski 168

dałam więcej) 2 łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce mieszamy 50 g zakwasu, 130 g mąki żytniej razowej i 120 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę(...)dodajemy pozostałe składniki, oprócz soli. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody i też dodajemy do ciasta. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną  w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Grzanki czosnkowe 130

łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do lekkiego zrumienienia. Grzanki gotowe, smacznego!  *ja użyłam zamiast tostowego zwykły, czerstwy chleb.  Jeśli grzanki są niezbyt chrupiące, zostawić w naczyniu

KasiekGotuje
Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem 100

wiadomo dobrego chleba w moim domu nigdy dość. Kombinuje, eksperymentuję a potem mieszam, odważam, wyrabiam by na końcu zjeść pyszny chleb. Teraz tym przepisem dzielę się z Wami. Chleb prosty wykonaniu ale za to jaki pyszny, ziarna powodują że jest zdrowy i polecam gorąco. Pszenny zakwasowiec z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 193

Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny. Dla mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania