chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:23/356)

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OTRĘBAMI 173

WCZEŚNIEJ : Zakwas należy dokarmić mąką i wodą w stosunku 1 :1. Pozostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Trzeba pamiętać aby pozostawić niewielką ilość zakwasu na następny chleb. ETAP 1 : Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. ETAP 2 : Drożdże rozcieramy z cukrem, jeśli używamy suszonych rozpuszczamy w wodzie. Do miski(...)zaczynem dosypujemy mąki, otręby, sól oraz drożdże i wodę. Wszystkie składniki  dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godzin. ETAP 3 : Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Przekładamy ciasto, łyżką zwilżoną w wodzie wygładzamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na 1-2 godziny aż podwoi swoją objętość. ETAP

Pani na deser
chleb francuski na zakwasie 189

chleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty.  Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą

Miód i pieprz
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 198

u017cy\r","2 \u0142y\u017ceczki soli\r","250 ml mleka\r","250 ml wody\r","kminek (opcjonalnie)"],"name":"Najprostszy chleb pszenny na dro\u017cd\u017cach z p\u0142atkami owsianymi","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Suche sk\u0142adniki mieszamy razem w misce.\r","Dodajemy ciep\u0142\u0105 wod\u0119 i mleko.\r","Mieszamy.\r","Przek\u0142adamy mas\u0119(...)Studzimy na kratce."]} Drukuj Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi Składniki 100 g płatków owsianych 50 g pestek słonecznika 50 g siemienia lnianego 325 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 250 ml mleka 250 ml wody kminek (opcjonalnie) Sposób przygotowania Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy ciepłą wodę i mleko. Mieszamy. Przekładamy

Mieszam w Garnku
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 160

oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez wymieszanie ogrzanego zakwasu z mąką żytnią razową(...)orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia) 800 ml wody (przegotowanej) 20 g soli płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane powyżej składniki

Passions hobbies life
3 x chleb z garnka 475

całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych misek, podobnie, zresztą z łyżkami do mieszania, lepiej robić to drewnianymi, drożdże nie lubię metalu. Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy szczelne naczynie żaroodporne lub jak w naszym(...)minut. Tak samo postępujemy z suszonymi drożdżami. Proces ten nie jest konieczny, ale dzięki  niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy resztę składników zostawiając pół łyżki czarnuszki i mieszamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i rozciągliwe.  Wyrabianie nie jest konieczne, ze względu na czas jego leżakowania. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce

Kuchnia od dwojga
Chleb gryczany 175

błyskawicznych, 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka miodu, odrobina płatków owsianych do posypania chleba   Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy sól. Suche składniki należy dobrze wymieszać następie dodajemy do nich wodę(...)odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C . Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba Czas pieczenia ok. 60 minut. Chleb należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki. Smacznego

rozgotowana
ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM 136

czosnku, 2 szkl. bulionu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, olej wielkopolski, sól morska, szczypta pieprzu cayenne, chleb tostowy, 2 łyżki prażonego słonecznika 30 dag piersi z kurczaka. 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka marynuję w przyprawie curry, papryce, soli oraz pieprzu, mieszam z 2 łyżkami oleju. Odstawiam na 10 minut do lodówki, następnie smażę na złoty kolor. Dynię(...)warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając. Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników. Całość blenuduję, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję usmażonego kurczaka, mieszam. Podaję posypaną słonecznikiem oraz grzanką z chleba tostowego. #OlejKonwenanse     #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

słodki bratek
Szybkie mini torciki malinowe 138

śmietany 30% 3 łyżki cukru 200 g malin 200 g sera mascarpone   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z serkiem i malinami (połowa). Z chleba wycinamy krążki (6 cm)…najlepiej robić to obręczami. Chleb przekładamy masą malinową ( na przemian )…u nas 3 warstwy chleba, 3 warstwy kremu. Na wierzchu układamy pozostałe

R'n'G Kitchen
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 206

smażenia Sos: - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy(...)kopru. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Pulpety podajemy gorące z każdym rodzajem kaszy, ryżem lub z ziemniakami.  W wersji na szybko idealnie będę smakować również z chlebem. Smacznego

Apetyczna babeczka
Grzanki francuskie 166

prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba tostowego (może nawet być lekko czerstwy) sól tłuszcz do smażenia Mleko, jajka i sól mieszamy razem w płytkim naczyniu. Zanurzamy w tej masie chleb tostowy z obu stron i smażymy na patelni na odrobinie oleju. Gotowe! My użyliśmy chleba tostowego , który sam zrobiłem i jedliśmy te grzanki z dżemem dyniowym

Marder&Marder Manufacture
Tosty francuskie 216

chleb pełnoziarnisty – 2 jajka – 100 ml mleka; – masło do smażenia + odrobina oleju; – dodatki – dżem truskawkowy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki mleko, 2 jajka. Kromki chleba tostowego maczamy w płynie jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy po 2 minuty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu 267

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wykładamy ziemniaki, pomidory, pora, czosnek, kilka gałązek rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy ryby. Po całości polewamy sokiem z cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy na rybach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Podajemy z sałatą. Kategoria: Krycha i Zdzichu

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zakwas na chleb - krok po kroku 180

piszę o pogodzie? Ponieważ w maju było dość chłodno, kaloryfery już nie grzały, a wiadomo, że zakwas lubi ciepło. I tak oto po kilku dniach mieszania, dokarmiania i czekania znów go mam! Pierwszy chleb na nim już upieczony, mimo moich obaw i braku drożdży wyrósł fenomenalnie. Wczoraj podczas Pikniku Smakosza chleb cieszył się powodzeniem i podbił niejedno podniebienie;) Wiele osób(...)blogu znajdą przepis na ten chleb. A jakże! chlebów na zakwasie mam już dość pokaźną kolekcję:) Jest w czym wybierać. Jeśli więc i Wy chcecie piec swój własny chleb na naturalnym zakwasie, ten post będzie dobrym początkiem. Do nastawienia zakwasu żytniego potrzebna jest jedynie mąką żytnia pełnoziarnista oraz woda. Przyda się też czysty wyparzony słoik litrowy, kawałek bawełnianej serwety oraz

Obiad gotowy
Zapiekanka makaronowa z brokułami i szpinakiem 143

mieszamy na gładką masę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem

Gotowanie moimi oczami
Ribollita 159

zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi resztkami. Toskania słynie również z Florencji. Wokół tamtejszych historii urosło wiele legend. Jedna głosi, że gdyby nie słynni mecenasi sztuki Medyceusze, urzędujący tam Leonardo da Vinci(...)również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody. Zagęszczamy czerstwym chlebem. To niby jest zupa, ale często jest konsystencji dania

Kryzysowa Książka Kucharska