owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy kupić świeże owoce, na każdym targu. Dodanie garści jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki
Miód i pieprz23x13 cm): 900 g zaczynu 600 g mąki żytniej razowej 300 g letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do połowy wysokości(...)czasie ciasto ładnie wyrosło do górnego randu foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 °C. W celu zaparowania piekarnika włóż do niego żaroodporny pojemnik z zimną wodą. Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godzinę (jeśli pieczesz w mniejszych foremkach, piecz 45-50 minut). Po pierwszych 15 minutach wyjmij pojemnik żaroodporny z wodą. Ostatnie 5-10 minut piecz
Grahamka, weka i kajzerkazakwasy, sól oraz ziarna, wlewam wodę i mieszam do połączenia składników. Nie wyrabiam długo, nie ma takiej potrzeby. Ostatnio nie uruchamiam nawet miksera, mieszam składniki długą łyżką. Masę (jest dość rzadka w porównaniu np. z chlebami żytnimi) rozdzielam do dwóch przygotowanych wcześniej form (delikatnie przesmarowanych olejem, formy metalowe musimy dodatkowo obsypać także otrębami lub mąką). Ubijam dokładnie miejsce przy miejscu
Smaczne ZdroweDzisiaj zapraszam Was na serek. Taki serek ziołowy z dodatkiem zieleniny i szalotki. Do tego, ma idealną konsystencję, jest gładziutki i aż woła „Zjedź mnie
Mieszam w Garnkumiksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen3 kg ugotowanych grzybów mieszanych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta chili 3 szkl oleju Grzyby mielimy na
Gotowanie jest łatwemiksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenNie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie
Mieszam w GarnkuNie będę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten
Mieszam w Garnkumarchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną(...)plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem
Ostra na Słodkoząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy
Stare Garytego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji… Nie zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście(...)zapewnić powodzenie wypieku: Kasze należy namaczać w niemetalowym naczyniu, najlepiej w szklanej misce lub słoiku a mieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Jeśli forma do pieczenia jest metalowa to należy ją wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia. Zarówno kasze jak i późniejsza masa na chleb muszą stać w temperaturze pokojowej, starannie owinięta oddychającą tkaniną, w miejscu nie narażonym na wstrząsy
Book of spellssmaku 2-3 kromki chleba olej WYKONANIE : Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, mięso też kroimy. Układamy w salaterce. Mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i doprawiamy do smaku. polewamy sałatkę. Rozgrzewamy olej, chleb kroimy w małą kostkę i smażymy z wszystkich stron, przesypujemy na talerz do wystygnięcia. Grzanki posypujemy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Pani na deserrozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pora, a następnie ziemniaki i marchew, podsmażamy, podlewamy bulionem, gdy składniki już zmiękną, dodajemy serek pokrojony w kostkę i pietruszkę, mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła (możemy doprawić ulubionymi przyprawami). Zupę posypujemy grzankami oraz żółtym serem
słodki bratekpełne łyżki granoli owocowej bez cukru 3 łyżeczki masła orzechowego Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jabłka myjemy, odcinamy im szczyty. Wydrążamy gniazda nasienne i ¼ miąższu. Skyr mieszamy z miodem i pastą waniliową. Do każdego wydrążonego jabłka wkładamy po łyżeczce masła orzechowego i po 1/3 gotowego skyru waniliowego. Uzupełniamy granolą i posypujmy nią jabłka. Wstawiamy jabłka do rozgrzanego piekarnika(...)Sardynki (kupuję takie bez skóry i bez ości) rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy do nich serek twarogowy, musztardę i posiekany szczypior. Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy na ciemnym chlebie, obłożoną plasterkami ugotowanego na twardo jajka skropionego ostrym majonezem chili i posypujemy pociętą cieniutko sałatą rzymską
Karo in the Kitchen