chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:35/356)

Domowy zakwas na barszcz czerwony 115

kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do naczynia razem ze zgniecionym nożem czosnkiem (nie obranym, razem z łupinkami). Wrzucamy także pozostałe przyprawy, kromkę chleba na zakwasie i zalewamy gorąca wodą. Całość mieszamy, przykrywamy tak, aby był dostęp powietrza i odstawiamy na kilka (około 7) dni. U mnie zakwas stał na blacie kuchennym. Po upływie tego czasu barszcz powinien

Lamarida.pl
Drożdżowy chleb owsiany 133

posypania    Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb owsiany z łuską gryczaną 111

owsianych do posypania Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Zupa chlebowa z Pałuk 140

czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Babeczki z chleba razowego 166

chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 149

plastry gruszki 2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji) Przygotowanie: Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty

Food Square
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 145

żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  szklankę mąki żytniej razowej, mieszamy z łyżeczką kminku, całość zalewamy szklaną wrzącej wody, mieszany, przykrywamy nakrywką i stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, oraz mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, miód i sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być

Miód i pieprz
Sałatka z szpinakiem i jajkiem 143

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Szpinak i rukole myjemy, mieszamy razem i rozkładamy na talerze. Pomidory odsączamy z oliwy i układamy na szpinaku z rukolą. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy oregano. Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki jajek i posypujemy grzankami. Oliwę

Pyry na Gaz
Chleb z ziarnami bez czekania 184

trzeba czekać aż wyrośnie,jedyne na co czekamy to ok 10 min na drożdże,potem mieszamy wszystko i do zimnego piekarnika wkładamy i chlebek sobie rośnie i piecze się przez godzinkę.Z jednej porcji wychodzą dwa chlebki (w formie do keksówek)często piekę chleby i to różne różniste ale ten zdecydowanie jest w mojej czołówce-jak raz upieczecie to będziecie(...)wody i cukier,mieszamy  i odstawiamy na 10 min. W dużej misce mieszamy mąkę,sól,nasiona ,dodajemy zbuzowane drożdże i resztę wody,mieszamy .Wykładamy do dwóch keksówek (nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać bo chleb po upieczeniu pięknie wyjdzie sam z foremki).Wkładamy  do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez

Swojskie jedzonko
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 168

większa ilość soli.  Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze(...)zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu dodajemy wodę i całość dobrze mieszamy w jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
chleb z pszennymi otrębami 134

chleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka  na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 200

według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której(...)Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką) (ja swoje wyrabiałam w robocie) . Pozostawiamy na 20 min. aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami) (mój chleb po uformowaniu wylądował w koszyczku) . Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb

Stare Gary
Grzanki z leśnymi grzybami + film 97

grzybami i żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.   składniki na 6-7 grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2  łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia(...)czasu do czasu mieszając tak aby grzyby pozostały jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera. Grzanki zapiekamy

Smakowite Dania
razowiec na zakwasie z żytnimi płatkami 161

chleb razowy z żytnimi płatkami Dodanie do chleba żytnich płatków,  polepszy jego sprężystość i  sprawi, że ciemny wypiek nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu . sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  żytnich 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, razową mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, melasę, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto

Miód i pieprz
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 213

Wypróbowałam kilka przepisów na chleb żytni na zakwasie ale zawsze coś było nie tak . A to bardzo kwaśny albo za słabo wyrósł a to był bardzo

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania