chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:62/356)

CHLEB NA OTRĘBACH OWSIANYCH 140

szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.drożdży 2 łyżeczki tłuszczu tłuszcz do formy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymi firmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Formujemy okrągły bochen chleba  i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
chleb z zakwasem z ogórków 114

ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca  a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy z formy

chleba naszego
Litewski na starogardzkiej 232

mąki żytniej starogardzkiej 1850 13 g zmielonego słodu karmelowego (lub czekoladowego) 1 łyżka melasy 10 g soli Przygotowanie chleba: W odrobinie wody rozpuść sól. Pozostałe składniki włóż do miski i wymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj. Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem(...)powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania na 3 - 4 godziny (do podwojenia się objętości ciasta). Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem lub wstawionym pojemnikiem z wrzątkiem. Chleb będzie wtedy szybciej wyrastał. Po wyrośnięciu chleba posmaruj jego wierzch wodą. Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się

Grahamka, weka i kajzerka
Jak zrobić zakwas z buraków ? 211

konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp. ok. 25 stopni z termo obiegiem. Zawartość słoja mieszamy raz dziennie, najlepiej drewnianą łyżką, po ok. 5 dniach możemy spróbować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAKWAS BEZGLUTENOWY KROK PO KROKU 159

zakwasie upiekłam już kilka chlebów i choć nie przyrastają tak jak na zakwasie z glutenem, to rosną i są cudne w smaku. Przygotowałam także przepyszny żurek, tak szczerze, to smaczniejszy niż na zakwasie żytnim... :-) Tak jak zakwasy żytni i orkiszowy, przygotowanie zakwasu bezglutenowego  przebiega w kilku etapach, pierwszego dnia przygotowujemy bazę, drugiego tylko ją mieszamy. Kolejne 3 dni odżywiamy(...)mąki gryczanej białej - 100g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Do naczynia dosypujemy mąki, mieszamy. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy pod przykryciem w dość ciepłe miejsce. Czwartego dnia mamy już gotowy nasz zakwas, możemy przystąpić do pieczenia chleba. Możemy również  zamknąć szczelnie słoik i odstawić go do lodówki. Zawsze staramy się wyjąć zakwas z lodówki

Smaczne Zdrowe
Wiejski chleb francuski na zakwasie 77

Składniki na zaczyn zakwas żytni, 30g mąka pszenna, 145g mąka żytnia, 10g woda, 90ml Składniki na chleb zaczyn mąka chlebowa (typ 750-1050), 805g maka żytnia, 40g woda, 560ml sól, 18g Przygotowanie Wieczorem dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Rano przygotowujemy ciasto chlebowe. Mąkę chlebową i żytnią mieszamy z wodą, zagniatamy ciasto

Gotowanie moimi oczami
Czy warto kupić piekarnik parowy 98

samym możemy ograniczyć spożycie tłuszczy warzywa, mięso, ryby i drób nie są przesuszone, mają lepszy smak i wygląd chleby zyskują chrupiącą skórkę, a serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania(...)około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik sam dostosowuje ilość pary, do ustawionej przeze mnie temperatury, której zakres mieści się w przedziale

Cztery Fajery
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 213

przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego(...)syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15638

wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą     Obie mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 2 szklankach ciepłej wody. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy z częścią mąki i przysypujemy, aby lekko przykryć rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

mojewypiekiinietylko
Zupa porowa z serem 86

Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę

Miód i pieprz
Weekend z grillem #1 154

typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy:  KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy(...)bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety

Marder&Marder Manufacture
Pszenno- gryczany chleb na zakwasie 124

nieco więcej. Zaczyn: 200 gram zakwasu 140 gram mąki pszennej chlebowej 10 gram mąki żytniej 90 gram wody Chleb: cały zaczyn 400 gram mąki pszennej 70 gram mąki gryczanej 50 gram żytniej 1 łyżeczka soli 220 gram wody Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą

Mango Papaja
Focaccia z oliwkami 168

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy  chleb oliwkowy . Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny(...)mąki pszennej chlebowej 650 2 łyżeczki soli 200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół Wykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 132

mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 430 ml letniej wody Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą dosłownie 3-4 minuty. Miskę przykrywamy ściereczką(...)samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 218

tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu(...)przypraw i innych produktów, a wszystko to prozdrowotne i ekologiczne. Mąka ryżowa [u mnie od SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania