chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:79/356)

Leczo z kiełbasą z przepisu mamy - proste i genialne + filmik 134

łyżeczki cukru, dodajemy pieprz i jeszcze trochę soli. Mieszamy i dusimy kilka minut. 14. Na końcu sypiemy majerankiem, mieszamy, przykrywamy i tak dusimy ok. 10 minut - cukinia musi się zeszklić, wtedy będzie gotowe. To jest przepyszne leczo, można podawać z chlebem, smakuje wyśmienicie, polecam :-) Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 187

wysokiego naczynia , dodajemy dwie łyżki mąki , 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto ) . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy do zrobienia zaczynu

Ogrodnik w podróży
Wątróbka Drobiowa Z Cebulką 173

pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy już razem. W sumie wątróbka była smażona coś około 25 minut. Mąż lubi ją jeść ze świeżym chlebem i dlatego też tak ją mu podałam. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki 151

posypania 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka oregano kilka listków świeżej bazylii 2 garście roszponki  Przygotowanie: Chleb kroimy na kawałki grubości 2 cm, wrzucamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy nasionami kopru włoskiego, oregano i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 8 minut. W tym samym czasie

Moja Mama Gotuje
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 213

poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW !  Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj tylko żeby użyć wtedy 1 szklankę wody

Kuchnia na wzgórzu
Zupa Meksykańska 193

dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem

Gotuj z Rumcajsem
Zupa krem z żółtego groszku 192

się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka z camembertem i truskawkami. 322

ziół prowansalskich  Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów

Miksturownik
Jesienny paprykarz :) 146

papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Duszona cebula z boczkiem / Stewed onions with bacon 166

boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba. ***** First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep

Projekty ze smakiem
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 268

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,  bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody(...)oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy

chleba naszego
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 447

rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki(...)octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 164

mieszamy, żeby również się roztopił. Wlewamy mleko, i mieszamy całość. Zestawiamy z ognia. Studzimy. Dodajemy przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Rozbijamy jajka, lekko ubijamy i dodajemy do mleka, mieszając, aż składniki połączą się. Krok 2 Pieczywo kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do masy mleczno-jajecznej. Dociskamy, żeby chleb namoczył się w płynie i zaczął nim nasiąkać. Niech

Niedzielny kucharz
Chleb Bezglutenowy 190

ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru 0,5l letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać.  Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać.  Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto.  Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody

IzaGotuje