chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:91/356)

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 157

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)oliva 1 cucchiaio di rosmarino tritato PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z sod ą i rozmarynem , robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy jogurt, olej i mleko.  W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.  Ciastu nadajemy okrągły kształt.  Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy

La grande e la piccola cuoca
chleb z amarantusem i mąką owsianą 171

Wszytko dokładnie mieszamy ,dolewając po trochu wody .Wyrabiamy do gęstej kleistej masy.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie (nawet jeśli mało wyrośnie) przekładamy do blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę,pod przykryciem( u mnie rosło dwie godziny ,bo słońca brak i jest dość chłodno.Po 1 godzinie wstawiłam do piekarnika z zapalona lampką i włączonym piekarnikiem(...)nadal rosło.Było cieplej i ruszyło do góry. ) Po wyrośnięciu chleba ,nastawiamy piekarnik na 230 ° C ,na około 25-30minut,a następnie zmniejszyłam tem. Pieczenia do 180 ° C i pieczemy około 40-45 minut.(do suchego patyczka). Gotowy,upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i gorący zawijamy w lnianą ściereczkę,układając na kratce do ostygnięcia .Smacznego

w mojej kuchni
Pasta z jajek, wędliny i sera mozzarella. 180

drobną kosteczkę. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.  3. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawimy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a składniki ,,przegryzły się''. 4. Pastę podajemy ze świeżutkim chlebem. 5. Smacznego. Kilka słów o desce, którą używam w swojej kuchni: Do przygotowania pasty jajecznej użyłam deski

Izabelawkuchni
Zupa chlebowa z Madery 141

pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy. Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy

R'n'G Kitchen
Zupa kneippowska 126

czosnku na 500 ml zupy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb razowy suszymy, mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu wrzucamy po 3 łyżki na każde 250 ml bulionu. Gotujemy przez 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 342

odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około

Karo in the Kitchen
Śledzik na grzance 181

kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy je w piekarniku przez około 7 minut. 2. Śledzie, ogórki i cebulę drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku

Szefowa kuchni
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 154

blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki. Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę. Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa. Jeżeli cała pasta z pietruszki

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 217

farsz po nałożeniu się nie wysypywał. Przygotowanie farszu: W misce rozkruszam widelcem biały ser Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera. Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest

Uwaga Babcia Gotuje
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 255

płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.   PODANIE Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella

Nerds Kitchen
Fasolowe burgery z pieczarkami 213

Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki i kładziemy na papierze do pieczenia. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 184

czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z grzankami 173

Szybka sałatka, idealna do grilla. Można różnie mieszać składniki. Ważne by grzanki zrobić bardzo chrupiące, wtedy nie namokną nam od sosu. Smacznego! Składniki : * sałata lodowa * ogórek * pomidor * ser feta  * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta

Magiczne Życie Marty
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 165

pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą, wlewam maślankę z drożdżami. Zagniatam(...)smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny, ziemniaczany... 126

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)    ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy(...)dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy... ...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto... ...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego

chleba naszego