chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:93/356)

Pasta z jajek, wędliny i sera mozzarella. 151

drobną kosteczkę. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.  3. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawimy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a składniki ,,przegryzły się''. 4. Pastę podajemy ze świeżutkim chlebem. 5. Smacznego. Kilka słów o desce, którą używam w swojej kuchni: Do przygotowania pasty jajecznej użyłam deski

Izabelawkuchni
Zupa chlebowa z Madery 119

pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy. Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy

R'n'G Kitchen
Zupa kneippowska 105

czosnku na 500 ml zupy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb razowy suszymy, mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu wrzucamy po 3 łyżki na każde 250 ml bulionu. Gotujemy przez 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 307

odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około

Karo in the Kitchen
Śledzik na grzance 159

kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy je w piekarniku przez około 7 minut. 2. Śledzie, ogórki i cebulę drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku

Szefowa kuchni
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 128

blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki. Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę. Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa. Jeżeli cała pasta z pietruszki

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 198

farsz po nałożeniu się nie wysypywał. Przygotowanie farszu: W misce rozkruszam widelcem biały ser Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera. Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest

Uwaga Babcia Gotuje
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 222

płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.   PODANIE Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella

Nerds Kitchen
Fasolowe burgery z pieczarkami 184

Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki i kładziemy na papierze do pieczenia. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 165

czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z grzankami 155

Szybka sałatka, idealna do grilla. Można różnie mieszać składniki. Ważne by grzanki zrobić bardzo chrupiące, wtedy nie namokną nam od sosu. Smacznego! Składniki : * sałata lodowa * ogórek * pomidor * ser feta  * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta

Magiczne Życie Marty
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 135

pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą, wlewam maślankę z drożdżami. Zagniatam(...)smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny, ziemniaczany... 104

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)    ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy(...)dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy... ...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto... ...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego

chleba naszego
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 126

Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam!   Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc).  Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy mąką i wkładamy do formy, w której będziemy piekli chleb (u mnie keksówka

Mania Wypiekania
Boczek konserwowy 206

mieszamy do kleistości. Zostawiamy w lodówce na 24 godz. w temp. 4-6 st. Po tym czasie słoiki i puszki napełniamy ściśle, zamykamy i sterylizujemy 80 min. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji, po wyjęciu z lodówki i pozostawiony na kilka godzin taki boczek można rozsmarować na chlebie. Polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ekspresowy chleb bez mąki - na bazie jogurtu i płatków owsianych 119

przepis na ekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki. Składniki: (Szklanka 250 ml) (Keksówka 20x9 cm) Jogurt naturalny 500 g Płatki owsiane 300 g szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie(...)Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników.  Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut. Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy z keksówki i studzimy na kracie. Smacznego! ( chleb najlepiej kroić po całkowym

Kulinarne przygody
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 163

Witam wszystkich ! Jak wiadomo wypiek bezglutenowego chleba jest czasem karkołomną czynnością i nie zawsze wychodzi , a kupny w składzie zawiera prawie całą tablicę Mendelejewa .... Dlatego śpieszę na ratunek z chlebem z mąki gryczanej , który nie może się nie udać ! Składniki : 500 g mąki gryczanej ( można również zmielić kaszę gryczaną ) 25 g drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant(...)podwoić swoją objętość i stać się "puszyste " . Po tym czasie mieszamy ciasto , żeby pozbyć się powietrza i przelewamy do naoliwionej formy , lub wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy na kolejne 15-20 min . W tym czasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st. C ( Najlepiej bez termoobiegu ) . Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. ( zależy od piekarnika

Marcepanowa kuchnia
Kalafiorowe gratin 196

łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 200 g sera, np. Gruyere, startego 75 g okruchów wczorajszego chleba naczynie do zapiekania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym(...)porcjami, cały czas mieszając sos trzepaczką, aby pozostał gładki. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chilli, tymiankiem i gałką muszkatołową.  Polej sosem kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył każdą różyczkę. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W miseczce wymieszaj starty ser i okruchy chleba i rozłóż je na gratin. Zapiekaj przez kolejne

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 193

jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej(...)czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie" w sosie. W sosie wykonać tyle wgłębień ile wbijamy jajek. Wbitych jajek nie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką na chwilę. Po minucie sprawdzić stan ścinającego się białka. Żółtko musi pozostać płynne oczywiście, dlatego nie przykrywamy patelni pokrywką na zbyt długo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 281

soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych(...)dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze ok. 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 163

smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.  2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 2 kromki chleba 1 awokado Sok z cytryny 2 jajka Sól, pieprz Przygotowanie: Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni.  Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy. Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy fritattę przez 10 min.  4. QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM Składniki

Czarnawisienka
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 187

więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu(...)wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °. Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego.  Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu

Pasje Jolki
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 131

zrobić z ziemniaków które pozostają nam z obiadu? Można upiec pyszny chleb;) Wyszedł niezwykle miękki i puszysty, po prostu znakomity. Polecam zrobić i się o  tym przekonać :) SKŁADNIKI NA DUŻY BOCHENEK LUB 2 MAŁE KEKSÓWKI: 30 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 dag mąki pszennej 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży(...)jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania